BondeZaidalifahDotCom: CARA NAK BUAT SAMBAL GESEK

CARA NAK BUAT SAMBAL GESEK

5:12 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Petang...

Meh Bonde ajarkan macam mana nak buat :

Cara Nak Buat Sambal Gesek

Bahan-bahan :

Ikan Bilis 30 gram ( buang perut dan kepala)
15 biji Cili Api
Garam secukup rasa
sebiji limau nipis

Cara nak buat :

Rendam ikan bilis bagi kembang, ambik ikan bilis dan tumbuk bersama garam, masukkan cili api dan tumbuk lagi bagi lumat. perahkan limau, sedia untuk dimakan.


Sambal Gesek sedap dimakan bersama sayur bening.. masa tu Bonde buat lauk yang hendak dimakan bersama Sambal Gesek ialah Sambal Sardin dan Bening Sawi.





Ya Allah nikmat tek terhingga walaupun lauknya sangat simple...

Selamat mencuba!

 
 ~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

4 TEGURAN MEMBINA

  1. Baca entri pn dh terliur....
    Ikan bilis tu xgoreng dulu kan...mkn mentah camtu jer?

    ReplyDelete
  2. lauk simple camtu lah boleh buat makan nasi 3 pinggan hehehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. tak pernah makan

    tahniah pemenang kad raya GA nina.. blh bg details nama dan alamat

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN