Bonde Zaidalifah: EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 2 - KUALA LUMPUR CITY GALLERY]

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 2 - KUALA LUMPUR CITY GALLERY]

1:16 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Malam...


Hai reader semua...

Sambungan cerita dari ETR 2017 Part 1  destinasi seterusnya adalah Kuala Lumpur City Gallery.  Apa yang menariknya Galeri Bandaraya Kuala Lumpur nih?  Bonde yang pertama kali datang sudah tentu teruja nak masuk melawat  Galeri Bandaraya Kuala Lumpur.

[ MENARIK MENGENAI GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR ]


360 ° dari Kuala Lumpur bermula di sini! Pusat Maklumat Pelancong adalah perhentian pertama anda sebaik sahaja anda masuk ke Kuala Lumpur! Dapatkan satu-satunya peta KL Walks & Tours dalam bahasa Eng / Chi secara percuma, peta yang dimulakan sendiri oleh pengasas galeri, Andrew Lee. 

Melihat Masa Lalu, Kini dan Masa Depan Kuala Lumpur, dan Model Kuala Lumpur, satu pameran yang inovatif! Gergasi I LOVE KL sangat gah dan anda mesti berhenti dan berfoto! 


Galeri Bandaraya Kuala Lumpur adalah sebahagian daripada visi kumpulan ARCH dalam mempromosikan warisan dan budaya negara. 


Andrew J. K. Lee, Pengasas ARCH, adalah seorang lelaki yang sangat menginspirasi inovasi. Inilah yang menyebabkan beliau memperolehi kemahirannya dalam pemodelan seni bina. 

Hari ini, ARCH adalah salah satu syarikat pembuat model terbesar di Asia. Andrew mendokumenkan dan mencipta peta Kuala Lumpur Walks & Tours berpandu pertama dan menubuhkan Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, satu pantulan sebenar penghargaannya terhadap bandar. 

Ini ilham beliau untuk mencipta ikon-ikon I LOVE KL dan The Show Model City yang Spektakuler. Dengan usaha dan inisiatif yang dibiayai oleh diri sendiri, Andrew membentuk cerita-cerita beliau ke Hadiah ARCH Kuala Lumpur yang unik ke Dunia. Itulah komitmennya untuk "Menginovasi Masa Lalu untuk Masa Depan".




GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,


IKON I LOVE KL



Gergasi I Love the arca KL yang hebat yang berdiri di sini hari ini diilhamkan dan dicipta oleh pengasas & CEO ARCH Andrew Lee sebagai penghormatan dan kasih sayang kepada bandar raya Kuala Lumpur. 

Dibina pada bulan Januari 2012, ia telah menjadi ikon Galeri Bandaraya Kuala Lumpur. Rata-rata lebih daripada 1000 pelawat bergambar pada struktur ini setiap hari. Setiap gambar yang diambil di sini adalah bukti inisiatif kami dalam kelahiran ikon ini. Fakta menarik untuk diketahui -

1. Ia diwujudkan kerana semangat untuk Kuala Lumpur 

2. Patung keluli 12 kaki tinggi yang terletak di pintu masuk Galeri Bandaraya Kuala Lumpur mengalu-alukan pelawat. 

3. Ia berdiri sebagai simbol keghairahan kami untuk bandar raya kami, Kuala Lumpur 

4. Tinjauannya yang merah dan ceria mencerminkan sifat cerah kota ini dan rakyatnya 

5. Logo ini unik kerana ia mempunyai jantung yang condong, apabila anda mengatakan bahawa anda suka KL dengan logo ini, bandar ini mengatakan bahawa ia mencintai anda kembali.

sumber : klcitygallery.com

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Peluang bila sampai di ikon I Love Kuala Lumpur jangan lepaskan untuk group photo.  Dalam gambar diatas Puan Nor Yahati bergambar dengan Kingz Motorcycle Group setibanya disitu.


Bonde pun tak lepas peluang berswa photo dengan Kingz Motorcycle Group, macam-macam aksi mereka yang sporting dan mencuit hati.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Gambar solo Bonde pon ada ... Nak jugakkan!


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Jika anda tidak ada idea nak bergambar di ikon I Love Kuala Lumpur anda boleh follow pic di bawah sebagai rujukkan.


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Aras 1

[ KAUNTER BAYARAN ]

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Terdapat peta besar Bandaraya Kuala Lumpur diruang legar kaunter.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Ruang risalah dan peta rujukan.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

[ BAYARAN HARGA TIKET ]


Bayaran harga tiket masuk adalah sebanyak RM 10.00

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

[KUALA LUMPUR LAMA ]


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Temui kisah Kuala Lumpur melalui cetakan dan gambar yang dipaparkan di bahagian 'Kenangan Kuala Lumpur', menunjukkan bagaimana KL diasaskan sebagai sebuah bandar perlombongan bijih timah pada abad ke-19 dan kemudiannya menjadi pusat pentadbiran Inggeris Tanah Melayu.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Aras 2

[ THE SPECTACULAR CITY MODEL SHOW ]

Ruang atas ni terdapat banyak koleksi gambar 3D jadi anda jangan lepaskan peluang untuk bergambar disitu... tak ada idea boleh rujuk gambar dibawah untuk anda kreatifkan gambar anda.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Disini Bonde kongsikan gambar yang sempat Bonde rakamkan semasa lawatan hari tu.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,




GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

[ PEMBUATAN ARCH ]


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,



ARCH adalah pengasas dan Perintis pelbagai Hadiah Warisan dan Koleksi Warisan Malaysia, setiap karya seni yang mengilhamkan dikumpulkan dengan teliti oleh ARCH's Master Craftsmen dengan setiap perhatian kepada perincian. 


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Sesungguhnya sinonim tradisi dan inovasi ARCH. Menyokong dan menghargai inisiatif Master Craftmen kami mengenai warisan. Mereka tetap hidup!

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,


Ini mural pencakar langit Kuala Lumpur yang terbesar telah dibuat menggunakan lebih daripada 20 spesies kayu, semua tangan yang dipasang oleh tukang-tukang kami. Diiktiraf oleh Buku Rekod Malaysia, ini merupakan satu lagi inisiatif oleh ARCH dalam mendokumenkan seni bina moden Kuala Lumpur dan bertujuan untuk dikongsi supaya semua pelawat juga akan menjadi inspirasi.

[ RUANG GALERI JUALAN ]


Anda Boleh Pilih mana-mana yang anda mahu beli untuk dijadikan kenangan dan dibawa pulang.

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

Jangan lupa membeli hadiah di Rumah Made In Malaysia, Cenderamata Rasmi Kuala Lumpur. 

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,

[ DI LUAR GALERI ]


GALERI BANDARAYA KUALA LUMPUR, KUALA LUMPUR CITY GALLERY,EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017,


Jangan lupa follow hashtag berikut untuk mengetahui update terkini : 

#ETR2017 #GayaTravel  #SayangMalaysia #VisitKL 

Jangan lupa follow Facebook dan Intagram berikut :




GALERI KOTA KUALA LUMPUR 
No. 27, Jalan Raja, 
Dataran Merdeka, 
50050 Kuala Lumpur,
Malaysia

Bagaimana untuk sampai ke sini Galeri Bandaraya Kuala Lumpur boleh diakses dengan bas, teksi atau LRT. Star LRT: 

Berjalan kaki tujuh minit ke Galeri Bandaraya Kuala Lumpur dari Stesen Masjid Jamek. Ia adalah berjalan kaki lima minit dari Central Market. 

Selain itu, anda boleh menaiki teksi dari mana sahaja di sekitar bandar untuk pergi ke Dataran Merdeka. Ia juga berada dalam laluan dari KL Hop-On Hop-Off City Tour.




Instagram : ETR 2017

Instagram : GAYA TRAVEL



Instagram : SAYANG MALAYSIA


Instagram : VISIT KL


Perjalanan seterunya singgah di  Nouvelle Hotel Kuala Lumpur, salah satu penaja perjalanan ETR 2017 Rider dan Konvoi meneruskan perjalanan Ke Melaka.


Jumpa next entri di Mini Malaysia Melaka...

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

30 TEGURAN MEMBINA

  1. Menariknya dalam KL City Gallery tu, hari tu just bergambaar depan sign I love KL tu jah,hihi

    ReplyDelete
  2. Never been to gallery before but I love the handmade souvenir. Creative design. The whole gallery is instagramable

    ReplyDelete
  3. walau pun TB dok KL tapi TB belum pernah pergi tempat ni lagi.. KL City Gallery.. hemm.. macam best je tengok.. Kalau dapat peluang, leh la pi jalan2

    ReplyDelete
  4. Syoknya tengok. Lepas ni kena pegi ni

    ReplyDelete
  5. Wow lengkap ha. Semua bonde cerita. Ada gambar cantik dan menarik. Rasa nak naik motor juga. Huwaaa. Best!

    ReplyDelete
  6. Tak pernah pergi lagi ke sini...masih ada lagi ke Bonde?

    ReplyDelete
  7. first time datang sini. Memang banyak sangat background2 menarik untuk bergambar. Yang paling best, harga tiket masuk dia murah. promosi cuti sekolah nie harga tiket dia RM5. Syok !

    ReplyDelete
  8. Banyak sebenarnya tempat menarik di Kuala Lumpur. Kena explore lagi lepas ni hehe

    ReplyDelete
  9. cantiknya gambar! guna camera apa? yang street pillar tu paling menarik, teringin nak bergambar situ

    ReplyDelete
  10. dah lama dok KL pun tak tau kewujudan Galeri Bandaraya ni .. teruk betul kan ..nanti ada peluang nak ajak Mr Hubby datang sini bawak anak-anak

    ReplyDelete
  11. tak pernah lagi pergi sini. Cantiknya dekat dalam berbaloi dengan harga tiket :D

    ReplyDelete
  12. best juga..boleh posing ..nak plan ke sini juga nt nmpaknya

    ReplyDelete
  13. perkongsian yang menarik. banyak rupanya perkara yang saya tak tahu mengenai di sebalik tempat2 menarik di KL

    ReplyDelete
  14. menarik semuanya! kagum betul dengan seni ukiran tu. cantik dan kreatif

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  15. Best juga tempat nie, boleh juga bawak anak-anak ke sini sempena cuti sekolah nie kan..

    ReplyDelete
  16. Wah bestnya akak...
    Nampak akk enjoy sgt join ni...

    ReplyDelete
  17. Wahhh kenapa baru tau pasal ni, tq share hihi nanti boleh bawa family gi sini :)


    yanmieonline.com

    ReplyDelete
  18. Mak bookmark entry bonda ni. Pi KL nnt boleh tgok balik. Panduan lengkap!

    ReplyDelete
  19. Wow! So beautiful KL City Gallery, I love the idea of the souvenir very creative.

    ReplyDelete
  20. menariknya banyak gambar. OK masuk wishlist bila turun kl nnti..

    ReplyDelete
  21. Best nya bonde dapat join aktiviti macam ni. Banyak pergi tempat2 menarik kan. Dah lama tak pusing2 KL.

    ReplyDelete
  22. Wah beatnya...boleh bawak anak anak dtg sini nanti

    ReplyDelete
  23. I was there recently at the KL Gallery with my Indonesian friends... they enjoyed it there and I was surprised by the changes and great 3D gallery too

    ReplyDelete
  24. Wow, I am impressed that you managed to snap so many photos! I was busy playing with the 3D murals. LOL

    ReplyDelete
  25. Great place to visit in KL.. Nice to walk walk and see see there..

    ReplyDelete
  26. Wow! such a fun and informative trip. I wish to join this too.

    ReplyDelete
  27. It is fantastic story! And adventurous as well. I didn't know that KL have a very rich history, from being a muddy filed and now one of the most fabulous cosmopolitan in Asia.

    ReplyDelete
  28. ohhhh they let bloggers join their event and promote ke? no wonder saw some of you posted about this jugak!

    4D3N Star Cruise 2017

    ReplyDelete
  29. Such a adventurous journey with a group of friend!! I love to join you guys next round, looks so much fun!

    ReplyDelete
  30. Raelly an amazing trip! Glad that have met you from the trip after being your fb friend for some time. Thanks, siennylovesdrawing

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN