BondeZaidalifahDotCom: PROJEK 2: BELIMBING BULUH ASAM BOI versi BONDE

PROJEK 2: BELIMBING BULUH ASAM BOI versi BONDE

9:30 am

BELIMBING BULUH ASAM BOI
BAHAN BAHAN

PROJEK KE 2

BELIMBING BULUH ASAM BOI.

BAHAN BAHAN :

BELIMBING BULUH
CILI API MERAH
CILI API HIJAU
ASAM BOI
GARAM
GULA

CARA NAK BUAT :

BERSIHKAN BELIMBING BULUH BUANG HUJUNG KIRI DAN KANAN
POTONG CILI API MERAH/HIJAU

SUSUN BELIMBING BULUH DALAM BALANG, LETAK GULA, LETAK GARAM, TABUR CILI API MERAH/HIJAU, TABUR ASAM BOI.
(JIKA SUKA MANIS LEBIHKAN GULA/JIKA SUKA MASIN LEBIHKAN GARAM)
IKUT CITARASA

SETELAH SIAP SIMPAN DALAM PETI SEJUK..
DAN SEDIA UNTUK DIMAKAN.

SELAMAT MENCUBA... ;)

YUMMMY DELICIOUS....


Baca entri yang lain

22 TEGURAN MEMBINA

  1. emmm bonda. sebut belimbing buluh, dah kecur air liur . lama x makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik2 dulu selalu la makan,,maka saja,,hehe

      Delete
    2. HE HE HE

      Tak tau sedap pulak bila digadingkan dgn gula dan asam boi...

      wink wink

      Delete
  2. Replies
    1. Bila dah campur gula & Asam Boi masam-masam manis jd nya

      Delete
  3. sedap ke bonde. belimbing buluh tu kann masam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belimbing buluh penawar banyak penyakit

      Delete
    2. Nani...

      Masam,Manis Pedas.. Sedap

      Delete
  4. Replies
    1. Mrs Velentine...
      Jangan gaul dulu just tabur je lps tu sejukkan..
      bila nak makan baru gaul guna senduk..

      Delete
  5. pehh bonde... macam nk buat la, sat kena pi tgk pokok kat blkg umah mak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PCL.. jgn lupa buat, sebab klu pokok belimbing ni berbuah mmg byk.. nnt boleh makan tepi sawah sambil bentang tikar...oh bestnya.

      seronokkan PCL balik Kg Irra

      Delete
  6. masa kecik2 dlu, mkn belimbing buluh macam tu je. skrg da xthn rasa kemasamannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan...kecik2 makan macam tu jer

      Delete
    2. Ewan... ranggup kan klu yg muda tu...
      arwah mak dulu suka buat jeruk... bila nak buat sambal belacan letak dalam tu 2-3 biji... xyah ltk asam limau lagi..

      Delete
  7. Replies
    1. Irra bila kita nak jumpa boleh bonde bagi..

      Delete
  8. Bonde, kak ana pun ada bawa balik belimbing buluh dari kampung ni, cadangnya nak masak lemak dengan telur itik je, erm dah boleh terliur kat anak tekak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he Kak Ana nnt boleh try buat ...
      Sedapnya masak lemak cili api telur itik letak belimbing... kalau masak sardin letak ni pon sedap :)

      Delete
  9. perghh...baru tgk dah kecur liur nih

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN