PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS [ REDHA ALLAH DARI REDHA IBU BAPA ]


عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ رِضَى الرَّبِّ فِي رِضَى الْوَالِدِ وَسَخَطُ الرَّبِّ فِي سَخَطِ الْوَالِدِ

Dari Abdullah bin Amr radliallahu 'anhuma dari Nabi SAW, baginda bersabda: "Redha Allah terdapat pada redha seorang bapa, dan murka Allah juga terdapat 
pada murkanya seorang bapa."
(HR Tirmizi no:1821) Status: Hasan

Pengajaran:

1.  Adab seorang anak ialah berbakti dan berbuat baik kepada kedua orang tuanya

2.  Imam Al Ghazali antara adab anak kepada orang tuanya; mendengarkan perkataannya, mentaati perintahnya (selagi tidak bertentangan syara), tidak berjalan di hadapannya, tidak meninggikan suara, serta berusaha untuk mendapatkan keredhaannya.

3.  Keredhaan Allah kepada seseorang bergantung kepada keredhaan kedua orang tua

رِضَا الرَّبِّ فِى رِضَا الْوَالِدَيْنِ وَسُخْطُهُ فِى سُخْطِهِمَا

Redha Allah terletak pada redha kedua orang tua dan murka Allah terletak pada murka kedua orang tua (HR Tabrani dari Ibnu Umar).
Berusahalah menjadi anak yang solleh terhadap kedua ibu bapanya.

02hb Januari  2017
03hb Rabiul Akhir 1438H


 
 ~ Bonde Senyum Riang ~

Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

0 PEMBERI ULASAN

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.