Bonde Zaidalifah: TUTORIAL PENGGUNAAN APLIKASI REMOVE R

TUTORIAL PENGGUNAAN APLIKASI REMOVE R

12:17 am

Assalamualaikum dan Selamat Petang... Hai reader semua,

Bonde nak kongsikan dengan anda semua, Bonde baru sahaja menggunakan aplikasi ni, anda yang pakai andriod downloud jer aplikasi ini di google store.  Sangat membantu bagi yang nak edit gambar. 

Sebenarnya Bonde bukanlah pakar menggunakan aplikasi ini,  Ini adalah sentuhan pertama Bonde menggunakannya.  Teruja nak berkongsi dengan anda semua.  Biasalah kalau pergi bercuti sampai satu-satu chek point akan membuatkan semua orang teruja nak bergambar.  Nak-nak kalau pergi rombongan berkumpulan pasti semua berebut-rebut nak ambik gambar.

Jadi untuk tidak membuang masa kita menunggu lama dan dicaras oleh mereka yang tidak dikenali, jadi just ambik jerlah pic tu...  asalkan kita ada juga kenangan dekat situ check point popular.. kita pun ambik jerlah gambar tu than lepas tu kita editlah... tapi gambar tak jadi original dah ini bukan untuk contest fotografi, bolehlah diguna pakai bagi mencantikan gambar dengan cara hilangkan apa yang kita tak mahu dekat gambar tu.

TUTORIAL PENGGUNAAN APLIKASI REMOVE R 

Pertama :

Anda kenalah install aplikasi ini terlebih iaitu Remove R

TUTORIAL PENGGUNAAN APLIKASI REMOVE R

Kedua:

Anda klik start, Pilih gambar yang ingin anda edit samaada dalam folder drive, Photos atau album.

tunggu sehingga gambar keluar

Ketiga :

Gunakan Quick Erase (pemadam) highlight pada apa-apa  yang anda hendak buang...dalam gambar dengan tandakan sikit-sikit supaya gambar tak nampak sangat bila diedit, secara pelahan apa yang anda tidak mahu nanti dia akan hilang.

Anda buatlah hingga anda puas hati dengan gambar tersebut, selesai anda jangan lupa save gambar yang telah diedit tu tau.. kalau lupa save anda tak dapat balik gambar yang sudah anda edit tadi.

Contoh seperti dibawah... selamat mencuba!




~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

4 TEGURAN MEMBINA

  1. Boleh install ni. Sebab banyak gambar kena photo boom dgn ntah sape2 ntah. Haha

    ReplyDelete
  2. sha nye phone mmang dah ada siap siap untuk delete gmbr yang taknak hehehehe

    ReplyDelete
  3. thanks bonde share nanti nak try jugak penat kot nak tunggu tempat cantik-cantik kosong laelagi pergi masa cuti

    ReplyDelete
  4. Yass lepas ni boleh refer dekat blog bonde lah, Nani memang dah lama cari app yang boleh edit macam ni. Thank you bonde :)

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN