BondeZaidalifahDotCom: EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 3 - MINI MALAYSIA & ASEAN]

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 3 - MINI MALAYSIA & ASEAN]

12:49 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi...

Haii reader semua,


Sambungan dari Part 1, Part 2 dan siap sudah entri Part 3, bukan apa Bonde teruja nak share semua gambar yang ada.  Entri ni ambik masa sedikit sebab terlalu banyak gambar yang menarik.

Setelah ditimbang tara antara yang di pilih ini khas untuk Entri ETR 2017 ni, Entri Hotel, tempat makan dan persinggahan kalau ada masa terulang bonde cerita panjang lebar lagi di lain entri.. Anda kan suka baca Pot Pet Pot Pet Bonde kan!

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 3 - MINI MALAYSIA & ASEAN]




EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Yeay... dah sampai Mini Malaysia ASEAN Cultural Park laju jer sampai Melaka sebelum yu tadi singgah RNR Seremban untuk isi minyak... Tak sampai dua jam sudah sampai Melaka maklumlah perjalanan kami dikawal oleh petugas PDRM..  memang tabik dekat abang-abang PDRM yang mengawal perjalanan kami memang cekap dan pantas.  

Alhamdulillah semua tiba dengan selamat dan tiada sebarang perkara yang diingini berlaku.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

[ MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK ]


Untuk pengetahuan anda semua, ini adalah kali ke dua Bonde menjejakkan kaki ke Mini Malaysia Asean Cultural Park ini masa datang kali pertama mengikuti rombongan sekolah waktu tu darjah enam,  Beza sungguhlah jarak waktu tapi apa yang Bonde nampak rumah-rumah di Mini Malaysia masih teguh berdiri kerana khazanah rumah-rumah di sini terpelihara.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

 GROUP PHOTO DEPAN MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK 


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Jom masuk.........

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Nak masuk kenalah bayar tiket dulu sebelum tu...


[ HARGA TIKET MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK  ]

Dengan menggunakan Kad Pengenalan

Dewasa: RM 11.90

Pelajar: RM 10.70

Kanak-kanak:RM 5.90

Tanpa menggunakan Kad Pengenalan

Dewasa: RM 24.00

Pelajar: RM 18.00

Kanak-kanak:RM 15.00


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Bila anda dah bayar tiket masuk tu, jangan lupa minta peta Mini Malaysia ASEAN Cultural Park kalau anda nak mark tempat yang anda nak pergi nanti senang.  Kalau sesat pon senang.  Dekat Mini Malaysia ni ada senibina rumah-rumah mengikut Negeri yang terdapat di Malaysia.  Setiap rumah mengambarkan Negeri tersebut dan berbeza dengan rumah yang lain.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Setelah penat pusing-pusing dekat rumah-rumah Mini Malaysia ASEAN Cultural Park tu anda bolehlah berehat di depan Pentas Teja kerana disitu ada persembahan kebudayaan.  Sambil rehat anda akan dihiburkan persembahan tarian dondang sayang dan anda juga berpeluang untuk menari bersama dekat situ seronokkan!.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,
 EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Sementara semua rider menonton persembahan dari Kebudayaan Negeri Melaka... Bonde explore kawasan-kawasan dekat  Mini Malaysia ASEAN Cultural Park...  Sebab tertarik dengan sesuatu yang menarik ia ada ditengah-tengah dataran Mini Malaysia ni...

Tadaaaa Kereta lembu.


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Kereta lembu ni tak bergerak hanya di parkir sahaja disitu.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Hari ni, Bonde tak berkesempatan nak terjah lepas satu rumah - kesatu rumah Mini Malaysia ASEAN Cultural Park  memandangkan masa adalah terhad dan Bonde pasti akan datang lagi bersama family atau secara solo untuk share dengan anda semua berkaitan senibna rumah disini nanti.

Mini Malaysia & ASEAN Cultural Park 

Dibuka setiap hari: 

Isnin -Jumaat  9.00 pagi hingga 5.30 petang

Sabtu & Ahad 9.00 pagi hingga 6.00 petang

Alamat :
Leboh Ayer Keroh, 
75450, ‎Melaka 
Tel: +606 232 1331

Laman web : taman-mini-asean
Seterusnya....


Memandangkan sudah tiba waktu makan jadual seterusnya adalah menuju ke Restoran Lot Lapan Lima yang terletak di Kampung Durian Daun Dalam Melaka.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Alhamdulillah sampai tempat yang dituju...


[ RESTORAN LOT LAPAN LIMA ]

Apa yang menarik dekat Restoran Lot Lapan Lima yang Bonde sampat rasa adalah...

-Asam Pedas Tetel
-Asam Pedas Tenggiri
-Ikan Masin
-Telur Dadar
-Ulam-ulaman
-Sayur campur
-Buah-buahan

Semua makanan sedap... kedai bersih tempat makan juga selesa... perserta ETR 2017 muat duduk makan dalam restoran ni, ada terbaca dekat FB Restoran ni selalu di kunjungi oleh rider untuk berhenti makan.  Restoran ni emang femes rupanya.

Selain hidangan di atas, restoran ini juga ada hidangan lain dan menu berbentuk set makan tengahari dan menu lain antaranya Nasi Beriani, Kari Kepala Ikan , Rojak dan Nasi Campur, Bonde nak repeat lagi nanti... Anda pun haruslah cuba...

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

GROUP PHOTO DEPAN RESTORAN LOT LAPAN LIMA

Restoran Lot Lapan Lima 
Jalan Putri Hang Li Poh 75400, 
Kampung Durian Daun Dalam, 

75400 Melaka, Malaysia 

Facebook : Restoran-Lot-85-Durian-Daun


[ HOTEL MILLESIME ] 

Perjalanan diteruskan ke Johor untuk Check in hotel di Johor untuk 3 Hari 2 Malam.

Alhamdulillah kami dah sampai Johor... Luaskan kuasa mu.. tetiba dah bertukar jadi rakyat Johor.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,


Alamat :

Hotel Millesime 
Jalan Persiaran Afiat, 
Taman Kesihatan Afiat, 
79250 Iskandar Puteri, 
Johor Darul Ta'zim, Malaysia.

Telefon :
607 - 509 8866
607 - 509 8867 

 info@millesime-hotel.com

Hotel Millesime ni mempunyai 18 tingkat dan terdapat 161 buah bilik kesemua peseta ETR 2017 menginap disini.  Dan Bilik Bonde dekat tingkat 14, tinggi memang tinggi tapi tak gayat pon... suka pemandangan dibawah!


Tak sabar nak 'chek in' bilik nak luruskan pinggang maklumlah dah berapa-berapa jam duduk dalam Alpard untuk sampai ke sini masa-masa yang sangat dinantikan... baring atas katil.... yahuuuuuu

Sebelum tu Bonde bagi can 'preview' bilik hotel ni dekat anda semua.. tengoklah puas-puas... yea..

Bilik sangat menarik dah lah besar... Bilik kami ni ada dua katil saiz king tak sangka hanya tinggal berdua sahaja dalam bilik ini bersama blogger Jas.

Bilik kami bersih,wangi, ada wifi, ada tv, ada coffe conner dan selesa lahhh menginap disini.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Dalam bilik air pula,
bilik air besar siap ada ruang sidai baju dan almari, peti besi, tuala, hair dyer ni semua lengkap ada...

Baiklah nak rehat sekejap.... malam ni ada Dinner... huhhhh tak sabar

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

[ ANNUAL DINNER KINGZ ]


Pertama kali join Dinner bersama Group Motor tentu sekali rasa teruja yang amat sangat.  Memang meriah giler Dinner mereka... majlis ini juga disertai oleh ahli Kingz MG dari Singapura, pada malam itu ada acara penyerahan jaket kepada ahli baru, tanda simbolik ahli baru telah diterima dalam kelab Kingz MG.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,Semua ahli Kingz MG sporting habis ada dikalangan mereka sumbangkan lagu.  Dalam Majlis ini juga ada cabutan bertuah dan Potong cake untuk raikan hari jadi untuk ahli.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Makanan malam tu sedap-sedap belaka... untuk hidangan menu makanan adalah secara buffet, yang sempat Bonde cuba adalah kambing black pepper, tenggiri masak kicap , sayur campur dan dapat merasa beberapa desert juga. memang patut Konvoi ni diberi nama Eat Travel Ride.

Alhamdulillah syukur kenyang sudah.


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017, KELAB MOTORCYCLE MG, HARLEY DAVIDSON, GAYA TRAVEL, VISIT KL, MELAKA, JOHOR, HOTEL MILLESIME,  ANNUAL DINNER KINGZ , RESTORAN LOT LAPAN LIMA, MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK,

Terima kasih Kingz MG sebab bagi Mug sebagai cenderahati untuk Dinner malam ni... Memang sayang sangat ni... Bukan senang nak dapat... Muah♥♥♥

Lepas Dinner malam tu, Bonde balik rehat  dan tidur untuk aktiviti esok hari...

Jangan lupa ikuti semua update ETR 2017 di bawah :




Instagram : ETR 2017

Instagram : GAYA TRAVEL

Instagram : SAYANG MALAYSIA

Instagram : VISIT KL

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

21 TEGURAN MEMBINA

  1. Wow! Bonde dah jadi riders la nie. Chaiyok! But be safe ye.

    ReplyDelete
  2. kalau pi Melaka boleh lah melawat rumah Mini Malaysia ASEAN Cultural Park ni sekali.. macam tergoda nak pi je lepas baca entri ni

    ReplyDelete
  3. wah syok ni ride dengan geng-geng lain..pengalaman yang best kan

    ReplyDelete
  4. It looks like you guys had an amazing and fun travel and adventure. Such a beautiful place you visit.

    ReplyDelete
  5. Bestnya dapat ikot media trip pergi jejalan ke johor

    ReplyDelete
  6. Seronoknya dapat join media trip ke johor

    ReplyDelete
  7. best yer jalan-jalan konvoi camni.

    ReplyDelete
  8. Fiuuu bestnya Bone Zai jalan2... Saya suka tgk rumah kat Mini Malaysia tuu^^

    ReplyDelete
  9. Wahh bestnya dan menarik. Boleh la ajak encik suami ride ke sana..

    ReplyDelete
  10. wah seronoknya bonde dapat join konvoi. hotel tu pun macam menarik untuk menginap. nampak selesa sangat

    ReplyDelete
  11. wow hebatla bonde, bawa juga motor berkuasa tinggi ni, so fun Oh.

    ReplyDelete
  12. seronok tengok macam2 aktiviti bonda lakukan di sini. teringin nak terjah semua tempat ni hehehehehehe

    ReplyDelete
  13. Memang syok! Tak terasa pun penatnya. Moga tahun depan jumpa lagi ya!

    ReplyDelete
  14. Seronok konvoi macam ni, enjoi penuh dengan aktiviti, takdelah pegi dapat penat je hihi

    yanmieonline.com

    ReplyDelete
  15. You did loved the wonderful fun travel and adventure in fresh place which i didn't know. Thank you for sharing it.

    ReplyDelete
  16. Wow seronoknyaaa. Enjoy while it last kan. Suka juga ikot konvoi. Tapi sibuk la sekarang ni. Sibuk jaga anak kecik la bonda.hehe

    ReplyDelete
  17. Gigih you went all over Mini Malaysia to take photos dalam kepanasan itu. I didn't cos I wrote before already.

    ReplyDelete
  18. Yang MINI MALAYSIA ASEAN CULTARAL PARK tak pernah pergi lagi . Nampak menarik

    ReplyDelete
  19. It seem like going cultural village in Sarawak. The place is interesting.

    ReplyDelete
  20. wao.. so many interesting place and fun ride you had.. many places more to explore in Malaysia...


    Racheal_Foodilifecious

    ReplyDelete
  21. Such cool place you could ride to! hope to try it one day...

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN