BondeZaidalifahDotCom: PART I FIESTA NBOS CARNIVAL ( MENITI PERJALANAN SINGGAH MAKAN RESTORAN SOTO SRI SAYANG )

PART I FIESTA NBOS CARNIVAL ( MENITI PERJALANAN SINGGAH MAKAN RESTORAN SOTO SRI SAYANG )

12:43 am

Assalamualaikum Dan Selamat Petang...

Hai reader semua,

Bonde nak share dengan anda semua tentang aktiviti Bonde minggu lepas pada 18-20 November 2017.  Bonde bersama team Gaya Travel telah ke Negeri Perak Darul Ridzuan sempena Fiesta NBOS carnival.  Acara kemuncak fiesta adalah pada Ahad 19 November 2017.

Perjalanan kami bermula jam 10.00 pagi berkumpul di MATIC, Kuala Lumpur.  Bonde teruja nak join team Gaya Travel kerana nak explore lebih mengenai Negeri Perak, walaupun sebelum ni Bonde pernah datang Negeri Perak tapi gagal membuat "terokaan" dengan lebih terperinci dan dekat lagi tentang Negeri Perak.  Dengan menyertai team Gaya Travel Bonde dapat mengenali dan menimba sedikit sebanyak tentang Sejarah Negeri Perak, Daerah-daerah yang terdapat di Negeri Perak, Makanan Tradisi Negeri Perak dan Permainan Tradisional Negeri Perak. 

Lebih kurang dua jam perjalanan sampai sudah tempat kami untuk singgah makan tengahari iaitu di Restoran Soto Jalan Padang Tembak, Teluk Intan.

MENITI PERJALANAN SINGGAH MAKAN RESTORAN SOTO SRI SAYANG


RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

Alhamdulillah Pihak Gaya Travel telah menempah Restoran ini untuk kami semua... Rasa tak sabar nak makan tengahari.  Sebab lauk-pauknya nampak sedap sekali...

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

MENU NASI CAMPUR

Memandangkan sudah tiba waktu makan tengah hari,  Bonde memilih untuk Makan Nasi dan Restoran ini mempunyai pelbagai pilihan makanan citrasa kampung, semua nampak sedap sekali pilihan lauk yang Bonde teruja nak rasa dan nikmati... nampak menyelerakan sudah tu melambai-lambai  lauk tu minta diceduk... (rasukan apakah ini) anda tengoklah sendiri dibawah :

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,
Nasi putih, ikan masin dan ulam tengek burung

Lauk ni yang Bonde pilih sebab selalu makan masakan orang termeloh, Pahang.  Nak rasa orang Perak masak macam mana? Ada beza dia... antara masakan Pahang dan Perak.  Tapi Bonde dah jatuh cinta dengan Patin Masak Tempoyak ni.. layannnn jugak yang masakan Perak ni. (tinggal tulang aje dlm mangkuk tu he he he)

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,
Patin Tempoyak

Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam.. Boonde ambik untuk rasa Air Asam tu.. Sebab ikan keli bakar biasa yang buat sedap Air Asamnya... bila Bonde cicah ikan keli dengan air asam tu.... (sedap nya terangkat uuuu cukup rasa pedas dan masamnya)

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,
  Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam

Hari ni Bonde tak kepingin makan Udang Galah Masak Lemak Cili Api tapi Bonde sempat tangkap gambarnya untuk tatapan anda... (Mohon jangan terliur yea)

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Memandangkan sekarang Perak sedang musim buah Durian dan Rambutan... Tuan Restoran belanja seorang semangkuk rambutan (rasa macam rambutan gula batu... sedap sangat nak makan lebih segan pula)

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,
 Rambutan Merah

SOTO

Ini ialah gambar Soto yang diambil oleh rakan Media.  Menu utama Restoran ini sebenarnya.  Esok Bonde nak rasa di Pavillion Citarasa kenapa esok? kerana Restoran Soto Sri Sayang juga mengambil bahagian mengadakan promosi di Pavillion Citarasa jadi esok Bonde akan rasa paling best semuanya percuma.


SUASANA DALAM RESTORAN

Bagi Bonde Restoran  Soto Jalan Padang Tembak, Teluk Intan ni sangat bersih dan suasana memang selesa.  Lauk sedap dan kena dengan citarasa orang Malaysia macam Bonde  suka pedas, suka lemak cili api, suka tempoyak, suka ulam-ulaman #sayangmalaysia. 

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

Pokok buah Markisa ini membuatkan Restoran  Soto Jalan Padang Tembak, Teluk Intan ini nampak redup kerana ianya menutupi bumbung di hadapan pintu masuk kedai. Ia juga jadi daya penarik... semua yang datang disini pasti nak dekat dengan pokok buah markisa ni...(termasuk Bonde).

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

Lokasi Restoran yang strategik terdapat tandas , surau, tempat letak kereta di bahagian belakang restoran bagi memudahkan pelanggan yang datang.

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

Team Gaya Travel dan Team Media sempat bergambar bersama Tuan Restoran, terima kasih diucapkan.  Kalau ke Perak Bonde akan repeat makan disini. 

RESTORAN SOTO SRI SAYANG, MAKAN TRADISI NEGERI PERAK, UDANG GALAH LEMAK CILI API, IKAN KELI BAKAR, PATIN TEMPOYAK, DAUN SETENGGEK BURUNG, MALAKANAN MALAYSIA, MASAKAN KAMPUNG, PEDAS, TEMPAT MAKAN SEDAP DI NEGERI PERAK,

Untuk info Lanjut mengenai Restoran ini klik akaun FB dibawah :

Restoran-Soto-Jalan-Padang-Tembak

P/s : Next Sambungan Check In di Hotel Grand Courd, Teluk Intan, Perak pula...

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

2 TEGURAN MEMBINA

  1. hehe suka entry makan makan sebab ada gambar makanan hehe.. udang dia peeergh.. first time dengar nama ulam tenggek burung.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Uihhhh sodapnya tengok terutama Patin tu...

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN