BondeZaidalifahDotCom: PANDUAN SOLAT SUNAT AIDILADHA

PANDUAN SOLAT SUNAT AIDILADHA

7:42 am

Assalamualaikum dan Selamat Pagi .

Hai reader semua,

Selamat hari raya Aidiladha, sebelum ke Masjid... jom baca sebentar Panduan dibawah :

Moga bermanfaat.


Panduan Solat Sunat Aidiladha


Panduan Solat Sunat Aidiladha



Takbiratul ihram /Niat solat:

اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ للهِ تَعَالَي


”Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat kerana Allah Taala” (untuk solat seorang diri).

اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ مأموما للهِ تَعَالَي

”Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat makmum kerana Allah Taala” 
(jika ikut imam – menjadi makmum).


اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ اماما ِللهِ تَعَالَي


”Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat jadi imam kerana Allah Taala” 
(jika jadi imam).
-

Membaca doa iftitah.

-Kemudian takbir 7 kali yang diselangselikan dengan tasbih sebanyak 6 kali.
Membaca fatihah dan surah al Akla.

Rukuk dan sujud seperti biasa.

Iktidal dan berdiri betul ( rakaat kedua ) takbir 5 kali yang diselang-selikan dengan tasbih 4 kali.

Membaca fatihah dan surah al Ghasyiyah.

Rukuk, sujud dan membaca tahiyat akhir seperti biasa.

Memberi salam.

Disunatkan takbir dan doa, Membaca dua Khutbah. (sekiranya bersolat secara berjemaah)


~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

5 TEGURAN MEMBINA

  1. dah lama tak solat sunat sebab selalu bendera merah. Anyway, selamat hari raya bonda :D

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya Aidiladha.. semoga Allah sentiasa memberkati.. aamiin. Salam berblogging :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Bonda, Uyul nak bagi topup RM10 sebab bonda follower ke 777 Uyul.

    http://www.uyulrosli.com/2017/08/follower-ke-777-blog-uyul-sila-tuntut.html

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah tak tinggal solat sunat aidiladha baru2 ni

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN