BondeZaidalifahDotCom: PROGRAM DIET HCG DR. MALINDA COMFIRM KURUS DALAM MASA 23 HARI

PROGRAM DIET HCG DR. MALINDA COMFIRM KURUS DALAM MASA 23 HARI

10:38 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Malam...

Hai semua, tengah buat apa tu... Sudah makan malam, malam ini Bonde tak selera nak makan.  Bonde nak kongsikan info berkaitan cerita seorang Doktor yang benama Dr. Malinda.  Anda yang nak kurus tu haruslah baca tau info ni sampai habis tau kerana ianya sangat menarik dan akan buat anda rasa teruja hendak dapatkan berat yang menarik.

Kalau anda nak tahu apa yang dikongsikan oleh Dr. Malinda  semua tu dah pernah Bonde rasai dan alami sendiri sebelum ni.  (Alamak kene ambik tahu ni, tak boleh pandang ringgan perkara ni)

Anda bacalah cerita dibawah ni dulu yea... (touching hati Bonde sob sob sob)

PERNAH DI HINA KERANA OBES

"Start badan saya mencapai lebih 95 kg. Saya mengalami kebas2 tangan terutama setiap kali bangun tidur. Seluruh pergelangan tangan sampai la jari jemari kebas lenguh. Macam perjalanan darah x lancar. Saya terpaksa patah-patahkan jari. Atau ada orang panggil letup2kan jari. Lepas biarkan tangan ke ke bawah supaya darah mengalir. Baru kurang sikit. Pastu kene urut2 sikit. Baru lega. 

Sekali dua sy biarkan. Pikir tdo tertindih tangan ke apa kan. Pastu. Bile sy drive. Tangan kite kan membengkok. Sy akan rasa kebas. Nnt sy luruskan tangan. Sambg balik drive. Bergilir2 la luruskan tangan tu. Hahaha. Terbabas plak nnt. Hehehe. Makin lama sy makin risau. Even wasap lama2 pegang tab pn boleh kebas. Yela sy ratu wasap dan fb. Mmg lama la klu pegang tab. Lalu sy buat kesimpulan sendiri. Kolesterol sy tinggi. 

So sy ke klinik utk beli ubat kolestrol. Tp doc x bg. Doc ckp. Sy kene cek dl betul atau x kolesterol tinggi baru boleh mkn ubt tu sbb myb bukan sbb kolesterol tangan sy kebas tp sbb saraf. Tp sy kene puasa dl bru boleh cek kolestrol. Bile dh balik umah semula sy pn dh terlupa dan biasala. Sibuk dgn keje. Tmbhan plak wekend balik jhr jenguk arwah mak mertua sakit. Jd mmg lupa la.

Dipendekkan cerita. Sy dh mula kurangkan makanan berminyak. Nasi beriyani tu dh nasi penakut dh bg sy. X mkn dh klu tringin sesudu je la. Benda berkuah berminyak mmg sy elak seboleh mungkin. Klu goreng2. Masih kalah, 😂...tp kebas tangan sy masih berlaku. 

Sampai la bile 1 hari Allah bukak hati sy luas2 utk berubah. Tukar gaya pemakanan. Demi kesihatan yg x terbayar dgn ap bentuk mata wang pn. Tambahan plak suami sy pn ad masalah kesihatan. Jd sy tekad. Klu sy sakit smp terlantar. Dgn badan yg mcm rhino ms tu. Cmne suami nk tlg. Nk angkt mmg dlm mimpi pn xleh nk berangan. Sy xnak susahkan suami. 

Then sy diperkenalkan oleh sorg cikgu sekolah sy yg berkawan dgn kak izzah...sy pn dpt kenal doc malinda. Dgn kwn2 geng kurus ni. Masuk grup doc malinda. Sy kenal hcg. Sy loose weight. Alhamdulillah. Kebas tangan sy langsung hilang. Badan bertambah ringan.Tanpa sy sedari. Mmg bersyukur sgt2.... 

Proses transformasi ni. Kite x boleh beli. Tak boleh pinjam. Tak boleh tukar ganti. Ia hny boleh diperoleh dgn semangat yg kuat, sokongan padu famili dan wajib ad ilmu yg betul. Mesti berguru dgn org yg betul. Gugel dan utube sbg panduan. Tp ilmu yg sebenar mesti dr guru utk rujukan. Dlm transformasi kite menuju ke arah hidup yg sihat, berat yang ideal dan gembira....doc malinda la guru kite....trime kasih guru...
Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda
Seterusnya...

Selain kebas tangan...motivasi utk kurus ialah impian utk dipanggil IBU....hati wanita mane yg xde impian tu selepas berkahwin...1 day....adik sy yg doktor di hsa saje sembg dgn sy....(sy nk menanges plak nk share ni...)😭


"Long, aku nk cite sket" : Aku tgk kt wad aku skrg...ramai pompuan yg big size pegnen...kesian dorg sbb bru 6,7 bulan pegnen dh kene warded sbb gula tinggi, darah tinggi...pastu kene paksa bersalin awal...

Sy jadi ngeri plak bile adik ckp cmtu...sy mcm tersentak pn ye...trus fikir...sy cikgu sains...sy blajr ttg fisiologi manusia dr sekolah lg...ilmu klu pemakanan tak seimbang dan kesannya mmg dh tau dh...tp knp sy x apply dlm life sy???Sy tringat ms keguguran anak sulung sy kira2 berusia 2 bulan dlm kndungan. Sy tny doktor knp sy boleh gugur? Sy xde jatuh. Sy xde mkn nenas. Suami sy bukan perokok. Sy xde penyakit lain. Tp knp sy boleh kehilangan anak sy?

"Sbnrnya kandungan puan ni dia x menjadi sbb kdgkala klu kandungan gula atau garam atau ap2 shja yg x sepatutnya tinggi dlm darah menjadi tinggi, atau terlalu rendah...pembentukan bayi boleh terganggu..mcm org buat kek...klu terlebih tepung, terkurang soda ke...kek tu bantat kan...jadi umpama cmtu la..."

Sy muhasabah diri utk beberapa ketika...combinekan ap yg adik sy ckp, ap yg doc sy ckp dan ilmu2 yg sy tau...sy gugel, sy tny org2 tua...1 yg sy dpt simpulkan....bila nk pregnen...badan mesti ready...baik zahir atau batin...kesihatan no 1...ap yg masuk dlm bdn kite akan effect pd baby...sy tahu Allah dh tentukan anak syurga sy bukan utk temani sy di dunia...kdg2 sy rs bersalah sbb x jaga dia baik2...ms pegnen tu sy asyik mengidam big apple strawberi, ap2 yg manis perisa strawberi...sy terlalu ikut nafsu...sy kecewa tp redha...

Apa yang lebih pedih,
Ad istri spupu suami...kami xpernah jmp sjak kawen..ms kami makn kt meja...dia ckp ngan suami...

"X sgka awak kawen dgn farah ye....akak ingat awak cari yang......hmmm"
"Adik bradik farah semua mmg gemuk2 eh?"

Ya Allah...ms tu nk menitik air mata ms tgh suap makanan...sy tunduk je...suami pn hilang kata2...

Sy tarik nafas dalam2..then ckp "adik sy yg doc tak gemuk"
Tak pernah rs hina cmtu...

Kini sy tekad...kesihatan sy utk diri sy, utk suami, utk famili dan utk baby sy 1 hari nanti.
 Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda


Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda



Revolusi Baru Dalam Rawatan Obesiti

Tukar Bentuk Badan Anda Dalam Masa 23 Hari !

DR MALINDAMODIFIED HCG DIET PLAN



Dilema Obesiti… 

Dah bermacam-macam cara, bermacam-macam ubat dan pelbagai produk kurus pasaran dicuba. Duit dah beribu ringgit terbang melayang. Tak menjadi juga. Ada yang turun sekejap lepas tu naik dua tiga kali ganda. 

Tak sanggup dah bila diingat, Umur meningkat, berat badan naik, kerja bertambah, stress bertambah, badan pun dah makin tak kuat. 

Terasa tua dari usia! Semua aktiviti terbatas.

Semua sakit. 

Nak duduk sakit. 

Nak bangun sakit. 

Nak berjalan sakit. 

Nak solat sakit. 

Nak exercise lagi la sakit. 

Rasa nak give up pun ada. Tak tau nak buat macam mana.

Usaha tapi masih belum bertemu. Mulanya macam tak percaya je HCG ni boleh membantu. Pernah dengar tapi tak pernah cuba.


ANDA BERISIKO TINGGI JIKA :


BMI > 23

Ukuran Lilitan Pinggang Melebihi 

> 102 cm (40 inch) – Lelaki

>  80 cm (35 inch) - Wanita

Obesiti adalah peratusan lemak badan yang berlebihan dalam badan seseorang individu. 

Anda dikatakan obese apabila :

Wanita : Peratusan lemak badan >32%

Lelaki : Peratusan lemak badan >25%


BAHAYA OBESITI


Obesiti berkait rapat dengan pelbagai jenis penyakit :

-          Diabetes (Kencing manis)

-          Hipertensi (Darah Tinggi)

-          Kolestrol Tinggi

-          Penyakit jantung koronari

-          Stroke (Angin Ahmar)

-          Batu hempedu

-          Kanser Payudara

-          Kanser Prostat

-          Kanser kolon (usus besar)

-          Masalah pernafasan (respiratori)

-          Masalah muskuloskeletal

-          Vena varikos

-          Masalah kulit

-          Osteoarthritis

-          Penyakit Alzheimer’s

-          Gout

-          Sleep Apnea

-          Infertility (Ketidaksuburan)

-          Masalah psikologi (kurang keyakinan diri)

-          Depressi


Kenali Jenis-Jenis Lemak


Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda

LEMAK OH LEMAK !!
Pernah tak anda cuba berdiet beberapa minggu tapi nak turun 1-2 kg pun susah? Selepas 2-3 bulan, anda give up dan kata ~ Jaga makan pun tak turun, anda give up dan kembali kepada cara hidup yang lama.
Kenapa jadi macam tu? 
Sebenarnya, Tak semua jenis lemak itu sama ~ Ada 3 Jenis Lemak dalam badan kita :


1) Lemak Untuk Struktur  ( Structural Fat )
'Lemak baik' ini penting untuk protect organ-organ dalaman, sendi dan membentuk rupa bentuk muka. Lemak ini biasanya tidak digunakan sebagai sumber tenaga.


2) Lemak Normal (Normal Fat Reserve)


'Lemak baik' ini ada di sekitar tubuh kita dan akan digunakan dan dibakar sebagai sumber tenaga bila diperlukan. Fungsi spt 'Tangki Tenaga'


3) Lemak Abnormal ( Abnormal Stored Fat )




'Lemak tak berapa nak baik' ni di kenali sebagai 'tisu adipose'. Ia adalah lemak yang tidak diperlukan oleh tubuh dan akan disimpan di bawah kulit, sekitar organ dalaman yang berfungsi sebagai 'Tangki Spare'. Lemak ini akan kelihatan 'membuncit' dan 'berlipat-lipat' di tubuh anda !




Ia sangat AKTIF mengeluarkan toksik chemical dan hormon 'estrone' yang akan menggangu sistem tubuh anda. Lemak ini TIDAK digunakan sebagai sumber tenaga utama.. Hanya dalam keadaan tubuh yang hampir 'kebuluran' sahaja, lemak ini akan dibakar & mula digunakan sebagai tenaga !



Jadi,  anda nampakkan di sini - Bila anda ber'diet' 1-2 bulan pertama, lemak Jenis 2 yang mula dibakar tetapi Lemak Jenis 3 akan kekal di situ! Ia hanya dibakar dalam keadaan ‘kebuluran’ sahaja.



Macam mana nak menggerakkan lemak Jenis 3 yang degil itu?
HCG adalah transformasi perubatan terbaru untuk ‘menggerakkan’ lemak jenis 3 ini.

APA ITU hCG?
hCG adalah Human Chorionic Gonadothrophin, sejenis hormon yang dihasilkan di dalam badan manusia (lelaki dan wanita) dan ia dihasilkan dalam kadar yang tinggi ketika wanita hamil, ia memastikan perkembangan bayi yang sihat dimana ia membantu hypothalamus memberi ransangan untuk mengeluarkan lemak-lemak tersimpan digunakan sebagai sumber tenaga.
hCG juga akan berfungsi sekiranya tubuh berada di dalam keadaan ‘kebuluran’ dimana hCG akan menggunakan lemak tersimpan dalam badan sebagai sumber pembakaran tenaga dan ia memberikan 1,500 – 4,000 kalori sehari sebagai tenaga.

Ia bukanlah ‘sex hormon’. Ia mempunyai tindakan yang sama pada lelaki dan wanita.

Ia bertindak sebagai ‘Kunci’ untuk menggerakkan lemak yang  tersimpan dalam badan.

BAGAIMANA hCG BERFUNGSI UNTUK RAWATAN OBESITI?

Rawatan hCG untuk Obesiti ini telah dimulakan oleh Dr. Simeons, seorang doktor perubatan British. HCG memainkan peranan penting  dalam mengurangkan lemak badan melalui tindakannya kepada satu bahagian otak yang dipanggil Hipothalamus.

Hipothalamus berfungsi untuk keseimbangan badan (homeostasis). Ia bolah mengawal semua kelenjar endokrin dalam badan dan ia juga akan membantu untuk mengawal tekanan darah, suhu badan, keseimbangan cecair badan, selera makan dan berat badan.

Obesiti berlaku apabila berlaku hypothalamus gagal berfungsi dengan baik dan menyebabkan gangguan metabolism, ketidakseimbangan hormon, nafsu makan yang tidak terkawal, pembakaran lemak yang tidak effektif dan pengumpulan lemak yang berlebihan di bahagian perut, peha, punggung dan lengan.

Kerosakan hypothalamus biasanya berlaku disebabkan oleh stress, trauma, toksin, electromagnetic field dan tabiat buruk pemakanan yg mengandungi banyak lemak trans, gula dan bahan pengawet.

hCG akan memberi signal kepada hypothalamus untuk mengerakkan lemak-lemak degil yang tersimpan lama di dalam badan – lemak yang berkumpul di perut, punggung, peha dan lengan. Lemak jenis ini sangat susah untuk dibuang kerana badan akan menyimpannya sebagai ‘survival stratergy’. Apabila kita berdiet biasa, apa yang pertama akan hilang dari badan adalah air, otot dan ‘subcutanoeus fats’ iaitu lemak yg memberi bentuk muka dan payudara. Kerana itu kebanyakkan diet boleh menyebabkan kulit menjadi kendur.

APAKAH PRINSIP YANG DIGUNAKAN DALAM RAWATAN INI?

hCG akan kombinasikan bersama-sama dengan diet rendah kalori dan prinsip pemakanan diet sihat. Ini akan memberikan ‘trick’ kepada hypothalamus dan membantu ‘membuka kunci’ lemak di mana seolah-olah ia berada dalam situasi kecemasan yang memerlukan ‘lemak jenis 3’ atau lemak abnormal  digerakkan. Pergerakan lemak ini akan membekalkan 1,500 – 4,000 kcal sebagai tenaga melalui pembakaran lemak abnormal.

DIET RENDAH KALORI & PRINSIP DIET SIHAT? MACAMANA TU?

Jangan Risau.
Semua manual dan menu pemakanan akan disediakan untuk anda!
Kebaikan program ini adalah ia seperti ‘DETOX’ program. Dan diet yang anda perlu ambil adalah – Diet yang sihat, Tanpa Gula, Karbohidrat yang sihat, Tanpa Makanan segera atau terproses, Rendah Lemak dan Tiada minuman berkarbonat. Ini sangat penting untuk memastikan kejayaan anda dalam program – Ia adalah proses ‘membersihkan sel-sel badan’ bukan sekadar diet untuk kurus sahaja.

Melalui  proses cleasing  dengan pengurangan kalori (calories restriction) dilakukan – Anda akan rasa lebih sihat dan tiada lagi masalah ‘food craving’ atau ‘food addiction’ ! Anda tidak lagi terpenjara dalam nafsu dan tabiat buruk pemakanan sendiri. Dan ini akan menyebabkan anda lebih mudah untuk membuat pembaharuan seterusnya dalam cara hidup untuk jangkamasa panjang selepas ini.

ADAKAH BERAT BOLEH MENDADAK NAIK SETELAH BERHENTI PROGRAM INI?
BONUS dari program ini adalah ia membantu keseimbangan metabolism badan. Jika anda mematuhi program ini, anda akan meningkatkan metabolism badan ke satu ‘setting’ yang baru dan keadaan ini akan mengelakkan berlakunya Kesan ‘YoYo’ – kenaikkan mendadak setelah berhenti rawatan program.

BERAPAKAH DOS hCG YANG DIGUNAKAN DALAM RAWATAN INI?
Wanita yang mengandung menghasilkan 500,000IU – 1,000,000 IU semasa hamil. Dalam rawatan kesuburan pula, pakar O&G menggunakan 5,000 – 10,000 IU dalam rawatan kehamilan.Tetapi, dalam program ini hanya 125-200IU hCG digunakan didalam rawatan.

Semua hCG ( dalam bentuk injection dan homeopathy)  dihasilkan di makmal daripada sel sterile. hCG bukan di ekstrak daripada wanita hamil – fakta yang sering di salah ertikan (common misconception).

ADAKAH SAYA AKAN LAPAR SEPANJANG PROGRAM INI?
Walaupun anda mengambil kalori yang rendah dalam program ini, anda  akan kurang merasa lapar kerana hCG akan menggunakan lemak tersimpan dalam badan sebagai sumber tenaga dan ia memberikan 1,500 – 4,000 kalori sehari sebagai tenaga. 

Anda akan merasa lebih bertenaga kerana program ini akan membekalkan supplement sebagai nutrisi tambahan anda. 

BERAPA BERAT YANG SAYA BOLEH TURUN?
Potensi berat yang boleh turun adalah 0.5kg sehari. Bergantung pada individu, tetapi potensi biasanya antara 6-8kg dengan penurunan 1-2 saiz baju, hanya dalam masa 23 hari!
Rawatan ini boleh disambung terus untuk cycle ke dua (46 hari) dengan potensi utk penurunan sehingga 15-20 kg.

TAK BAHAYA KE TURUN BERAT MENDADAK?
Kajian terbaru menunjukkan pengurangan yang lebih cepat akan memberi motivasi lebih kepada client. Penurunan dalam program hCG ini adalah antara 0.3-0.5kg sehari dan apabila disertakan dengan nutrisi yang cukup dan pemantauan doktor. Ia adalah penurunan yang selamat dan tidak akan mengganggu metabolisme atau sistem badan.

APAKAH KEBAIKAN PROGRAM INI BERBANDING PROGRAM DIET YANG LAIN?
Perbezaan rawatan hCG adalah ia bukan sahaja membantu membuang lemak-lemak lama tetapi ia akan membantu untuk badan menjadi lebih pejal dan padat (tidak menggeleber setelah kurus). Ia hanya akan menggerakkan lemak abnormal tanpa menggangu tulang dan otot.Selain penurunan berat badan,  kesan yang lebih ketara adalah ‘Inch Loss’. Saiz baju biasanya akan berkurangan antara satu atau dua saiz yang lebih kecil.

APAKAH KEBAIKAN LAIN PROGRAM INI?
Selain dari penurunan lemak badan, anda juga akan dapat memperbaiki tahap kesihatan keseluruhan – Tahap gula dan tekanan darah lebih stabil, penurunan tahap kolestrol, tiada lagi masalah sakit sendi dan lutut, tidur lebih baik, tenaga meningkat, complexion dan tone kulit yang lebih cantik dan tiada lagi ‘food craving’ terhadap karbohidrat dan gula atau nafsu makan yang hodoh.hCG akan membantu untuk seimbangkan sistem endokrin, menghasilkan endorphin yang akan membantu untuk emosi yang lebih baik, fokus dan bertenaga.

Apabila lemak ditukarkan kepada tenaga – ini akan mengurangkan radang didalam badan. Obesiti dan penyakit kronik sangat berkait rapat dengan tahap radang yang tinggi dan pengurangan lemak badan akan memperbaiki tahap radang dan banyak masalah metabolisma lain. Tidak hairan jika ramai yang dapat menurunkan tekanan darah, kolestrol, gula dalam darah, sakit sendi, jerawat, tiada lagi masalah sakit kepala, allergic, dan banyak masalah sistem imun yang lain.
Rawatan hCG adalah transformasi baru dalam dunia pelangsingan!

ADAKAH RAWATAN hCG INI SELAMAT?

Rawatan ini selamat. Wanita boleh mempunyai tahap hCG yang jauh lebih tinggi tanpa ada sebarang kesan sampingan negatif.hCG juga biasanya digunakan sebagai rawatan kesuburan oleh pakar O&G. Dengan mengambil program hCG untuk menurunkan berat badan, anda sebenarnya juga meningkatkan tahap kesuburan anda dimana ramai client mengalami masalah kesuburan dan telah  mengambil program ini juga  berjaya hamil.
Pada tahun 2004, Kajian klinikal (double blind studies) oleh Dr. Belluscio yang melibatkan 6,540 patient telah membuktikan bahawa hCG effektif dan selamat dalam rawatan obesiti.

BAGAIMANA RAWATAN HCG INI?

Setiap Kitaran Program HCG adalah 23 hari. Ia mempunyai 3 Fasa iaitu :Loading Phase, Burning Phase dan Maintainence Phase.
Jangan Risau! Pakar kami akan sentiasa membantu anda!

BAGAIMANA MENGAMBIL HCG INJECTION?

ü  HCG injection 125IU diambil setiap pagi.
ü  Injection – selewat-lewatnya sebelum jam 11 pagi
ü  Injection – sebelum sarapan pagi

Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda

INJECTION BUAT SENDIRI?
Senang je. Tidak perlu cari urat untuk inject.  Hanya inject dibahagian lemak perut yang anda mahu buang itu. Terdapat disediakan untuk membantu anda membuat teknik injection yang betul.

KESAN SAMPINGAN RAWATAN hCG?

Rawatan hCG yang dipantau oleh doktor adalah selamat. hCG tidak mempunyai kesan sampingan yang serius (jika tidak wanita yang mempunyai 1,000,000 IU hCG dalam badan ketika hamil juga akan mengalami masalah yang serius)!
Akan tetapi antara kemungkinan kesan adalah seperti sembelit, lapar, letih, pening, cramps atau hypoglycaemia yang berkait rapat dengan pengambilan kalori yang rendah. Walaubagaimanapun, pengambilan air yang banyak dan supplement akan membantu.

Kajian Dr. Simeon terhadap 10,000 pesakitnya membuktikan bahawa diet program dengan rawatan hCG mempunyai kesan yang lebih baik dari segi pengurangan lemak badan dan pengekalan berat badan dalam jangkamasa panjang berbanding client yang hanya mengambil diet sahaja.

SIAPAKAH YANG AKAN MEMBANTU MEMANTAU PERKEMBANGAN SAYA?






Anda akan dipantau sendiri oleh Dr Malinda Mohd Ali. Pakar Penuaan Sihat dan Obesiti dari Future Wellness Sdn Bhd, Health & Training Consultancy
Mempunyai pengalaman 15 tahun sebagai Doktor Perubatan dan telah memberi coaching untuk Program Hcg selama lebih 4 tahun. Telah membantu lebih dari 300 klient mencapai berat badan idaman mereka. Juga telah menjadi speaker untuk lebih 1000 jam ceramah dan seminar kesihatan anjuran swasta dan kerajaan. Panel jemputan untuk segmen Penuaan Sihat di Wanita Hari Ini dan Nasi Lemak Kopi O. Penulis artikel kesihatan dalam Majalah i-Sihat.

BOLEHKAH SAYA BERJAYA SEPERTI YANG LAIN?
Kejayaan program ini sangat bergantung kepada disiplin, keyakinan, konsistensi & kekuatan impian anda untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik! SET MINDA ANDA– 23 atau 46Hari ini adalah waktu membersihkan diri (cleansing program), pembuangan lemak & detoksifikasi.

Sediakan satu baju yang lebih kecil dari saiz anda sekarang.

Matlamat bukan sekadar untuk kurus sahaja tetapi Lebih Sihat untuk jangkamasa panjang.

Kuatkan semangat untuk melawan nafsu & keinginan – Ini adalah proses untuk ‘RESET’ Hipothalamus.

Testimoni dari Clients di Dr Malinda Health & Beauty Academy

 1.     Puan Farah

Testimoni dari Clients di Dr Malinda Health & Beauty Academy

Setelah sekian lama...aku kini bersedia berkongsi dgn rakan2 tntang apa yg aku telah lalui utk beberapa bulan ni...

OBESITI....

Satu istilah yg menjadi kengerian buat aku ketika ini...telah berpuluh tahun aku hidup dlm kesilapan, kealpaan dan kezaliman pada tubuh badan yg Allah kurniakan...
Pengalaman menjaga suami yg tak sihat menyedarkan aku akan pentingnya menjaga tekak dan perut kite...makan bukan ikut tekak tp ikut keperluan...

Tapi ini bukanlah BIG WHY aku yg pertama...ini sebenarnya BIG WHY aku kenapa aku tak nak lgi hidup dlm obesiti...

Satu impian aku ialah nak dipanggil IBU....hati wanita mane yg xde impian tu selepas berkahwin...1 day....aku sembang ngan adik aku yg doktor...

"Long, aku nk cite sket" : Aku tgk kt wad aku skrg...ramai pompuan yg big size pegnen...kesian dorg sbb bru 6,7 bulan pegnen dh kene warded sbb gula tinggi, darah tinggi...pastu kene paksa bersalin awal...

Aku jadi ngeri plak bile adik ckp cmtu...trus fikir...aku cikgu sains...aku blajr ttg fisiologi manusia dr sekolah lg...ilmu klu pemakanan tak seimbang dan kesannya mmg dh tau dh...tp knp aku x apply dlm life aku ???

Aku tringat ms keguguran aku tny doktor knp aku boleh gugur sedangkan aku jaga sgt2 pergerakan...
"Sbnrnya kandungan puan ni dia x menjadi sbb kdgkala klu kandungan gula atau garam atau ap2 shja yg x sepatutnya tinggi dlm darah menjadi tinggi, atau terlalu rendah...pembentukan bayi boleh terganggu..mcm org buat kek...klu terlebih tepung, terkurang soda ke...kek tu bantat kan...jadi umpama cmtu la..."

Aku muhasabah diri...combinekan ap yg angah ckp, ap yg gynea ckp dan ilmu2 yg aku tau...aku gugel, tny org2 tua.. satu yg aku dpt simpulkan....bila nk pregnen...badan mesti ready...baik zahir atau batin...kesihatan no 1...ap yg masuk dlm bdn kite akan effect pd baby...aku tahu Allah dh tentukan anak syurga aku bukan utk temani aku di dunia...aku rs 8 sbb x jaga dia baik2...makan ikut tekak...konon mengidam...huhu...

Paling tragis...

Ad istri spupu suami...kami xpernah jmp sjak kawen..ms kami makn kt meja...dia ckp ngan suami...
"X sgka awak kawen dgn farah ye....akak ingat awak cari yang......hmmm"
"Adik bradik farah semua mmg gemuk2 eh?"
Klu korg kt tmpat aku...ape korg rasa? 

****************************************************
Selepas semua ini...Allah bukak luas2 hati ini utk berubah...Allah temukan aku dengan Izzah Razak, Dr Malinda Mohd Ali dan Elzura Basirun...duit boleh cari...kesihatan?...so ni yg aku buat for these few months:

*join 1st cycle hcg program under doc malinda
*menang contest doc malinda and won 2nd cycle hcg..(best giler kot...hahaha...)
*cut down carbo and oily food, no more sugar but sometimes cheat day is must..hehehe...
*avoid 3 in 1....tak kira la ko letak ape dlm tu...sgala kacip dan tongkat skalipun...xnak dah...
*variation of exercises...kene rajin...the best early morning...
*consume best suplement suggested by doc malinda.
*do my best eat clean food and istiqomah
*stay positive, avoid stress thing and people
*always keep in touch with our support group
*of course beli, tempah dan alter baju2 sluar2 kain2 dlm wardrobe..
Skrg aku jadi pemilih...cerewet...bijak...semuanya dr segi apa yg nak masuk dlm bdan aku...baik makanan baik minuman baik suplement...sukar awalnya tapi hati kene cekal sebab aku dh nmpk perubahan besar dan positif dalam hidup...
*kebas tangan hilang
*gegata langsung hilang (klu dl seminggu paling2 skali wajib kene)
*berat hampir 16kg turun
*inch loss sgt ketara
*kulit makin cerah dan muda
*hidup makin happy

*even belum capai berat ideal tp mcm doc malinda ckp...tak perlu tunggu jadi sempurna utk inspire org lain.

*even masih belum ad rezeki pregnen...aku dpt jaga suami tersayang Mirza Mohamed dgn baik dan guide dia utk healthy life jg.

#hcgdrmalinda
#ldl
#jihadsihat

2.     Puan Hani



Program Mudah Kurus | Diet HCG Bersama Dr Malinda


Esok la diet..esok la diet...last2 sampai bertahun dialog tinggal dialog je. Diet entah ke mana. Mula tersedar bila baju2 semua dh ketat, rasa letih dan malas nk buat kerja sebab badan dh makin berat. Pernah juga buat diet atkins tp separuh jalan je...xder istiqamah langsung. Hasil apatah lagi kan.

Sehinggalah sy terjumpa link dkt FB tentang program Dr. Malinda. Start daripada situ semuanya berubah kepada cara hidup dan pemakanan yang lebih sihat. Thanks Dr. Malinda. Hanya dua perkataan ini yang saya pegang sekarang iaitu ISTIQAMAH dan JIHAD SIHAT.

Hasil berguru dengan Dr. M saya lost hampir 15.3kg. Bersyukur sangat walaupun perjalanan saya masih jauh untuk dicapai lagi struggle utk mengekalkan. Dengan kata2 semangat daripada Dr. M dan suppurt group yang ada insyaallah akan diteruskan demi kesihatan diri sendiri dan orang2 tersayang. Bukan nk promote just nak share pengalaman supaya dapat memberikan kesedaran kepada sesiapa yang masih berada di zon selesa. Jangan kecam saya.

#hcgdrmalinda
#ldl
#jihadsihat


Untuk TESTIMONI lagi yang telah berjaya, boleh lihat di link :



BERAPA HARGA PAKEJ HCG NI?

Kami mempunyai PROMOSI DISKAUN ISTIMEWA bulan ini dan juga FREE GIFT sekiranya anda berminat untuk menjalani program ini.

Jika ingin maklumat lanjut tentang PROMOSI dan FREE GIFT, Hubungi kami Di WhatApps 017-5084430 atau email : drmalinda@gmail.com.

Hanya inject dibahagian lemak perut yang anda mahu buang itu. Terdapat disediakan untuk membantu anda membuat teknik injection yang betul.

BAGAIMANA NAK BERMULA?

Mudah Sahaja! Hubungi kami di WhatApps 017 5084430 atau email di drmalinda@gmail.com PENDAFTARAN HARI INI!


Untuk maklumat lanjut boleh juga rujuk di sini:

Kami berbesar hati untuk membantu anda!
Tahniah & Selamat Ucapkan Selamat Tinggal kepada kehidupan lama yang tidak sihat!


#DrMalinda 
#MudahKurus20 
#JomKurusCepat

ALL THE BEST  !
 
 ~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

2 TEGURAN MEMBINA

  1. Baru tau kenapa orang yang gempal ni susah nak mengandung. Thanks Bonde for this info.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN