BondeZaidalifahDotCom: MABUHAI DI PHILIPINA!

MABUHAI DI PHILIPINA!

5:46 pm



Salam petang...

Nak cerita sikit, Tak sangka weh... Kawan Sekolah Bonde yang dulu sama-sama pergi Korea, offer Bonde pergi Manila Pulak... Urusan Kerja katanya.. Alhamdulillah rezeki kawan tu, dapat projek dekat sana...

Mula-mula dengar Manila dah suka, lepas tu... tertanya-tanya dengan diri sendiri ? Manila kat? Manila kat mana?
tercari-cari pulak.. Manila kat mana?

Rupanya Manila dekat Philipina...


Dengan itu, Bonde kongsikan disini bahasa Philipina yang mudah dapat dari google :


Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines)


1. the foot: hello? ok ka lang? (hello? are you ok?)
2. the bunny : ang cute cute mo talaga (you’re really cute)
3. the lady: korek ka dyan! (you’re right)
4. the scarecrow: hanep! astig ang dating mo pare!(hanep
(could mean wow! or great!) so = wow! you’re cool!)
5. the turtle: hmm, teka muna (hmm, wait a minute/sec)
6. the tarsier: sori, strict ang parents ko (sorry, my parents are strict)
7. the starfish: ganun? (really?)
8. the skull: wow pare! bigat! (wow man! thats loaded)
9. the pinoy: maraming salamat po! mabuhay po kayo(thank you very much! long live!) mabuhay means long live. its a philippine greeting equivalent to the westerners “welcome”.
10. the tamaraw: sige po! paalam! (ok then! goodbye/until next time)



~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

1 TEGURAN MEMBINA

  1. salamat pok.. ahahah tau tu je..
    mak tahu la cakap tagalog.. tngk citer filipin xyah subtitle ehehe..

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN