BondeZaidalifahDotCom: CLAYPOT NASI AYAM BERLADA HITAM

CLAYPOT NASI AYAM BERLADA HITAM

9:50 pm

CLAYPOT NASI AYAM BERLADA HITAM

Semalam dekat food courd  the mines, Bonde dah habiskan 1 mangkuk Claypot... (habis diet Bonde) sebenarnya sebelum diet, memang Bonde suka makan Claypot Nasi Ayam Berlada Hitam ni...

Sahajalah kongsikan Resepi kalau anda semua ada yang nak mencuba dekat rumah tu... he he he

simple dan senang je...



Bahan :


1/2 Kilo beras (siam)
50g sos tiram
60gm kicap pekat
10gm serbuk rempahcampuran
10gm lada putih/hitam
10gm Halia- dihiris nipis
60gm gula pasir
1kg ayam di potong sederhana
30gm cili merah-dihiris
30gm bawang merah- dimayang dan di goreng
10ml minyak bijan
2.3 liter air
50gm ikan kering

Cara membuatnya


  1. Basuh beras dan toskan.
  2. satukan kicap cair dan pekat, sos tiram,serbuk rempah campuran,halialada putih,gula pasir,air dan minyak bijan di dalam periuk di atas api yang sederhana besar.
  3. Biarkan sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan.
  4. Bila nasi hampir masak , masukkan ayam dan biarkan nasi masak.
  5. Kemudian hiaskan dengan bawang goreng serta cili.

Bonde suka makan dengan cili potong letak kicap tu...
Makan masa panas-panas perghhhhh habislah....



Baca entri yang lain

0 TEGURAN MEMBINA

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN