Pengalaman Melancong Ke Semporna SabahSemporna merupakan sebuah kawasan yang terletak di Sabah, Malaysia yang terkenal sebagai destinasi pelancongan yang menarik. Terdapat beberapa faktor yang menjadikan Semporna sebagai tarikan pelancong:

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah


Baca : Kereta Sewa Terengganu

Kenapa memilih untuk ke Semporna ?

Terumbu Karang Cantik: 


Semporna terletak berhampiran dengan beberapa terumbu karang yang paling indah di dunia, termasuk Terumbu Karang Sipadan, yang sering dikatakan sebagai salah satu lokasi terbaik untuk menyelam di dunia. Terumbu karang ini menawarkan pelbagai spesies marin dan keindahan semula jadi bawah air yang menakjubkan.


Aktiviti Menyelam: 

Semporna ialah destinasi popular untuk penyelam dari seluruh dunia. Penyelam boleh menerokai kedalaman laut yang kaya dengan kepelbagaian hidupan marin seperti penyu, ikan karang berwarna-warni dan pelbagai spesies terumbu karang yang cantik. Terumbu Sipadan, Mabul, Kapalai dan banyak lagi tapak menyelam menawarkan pengalaman yang menakjubkan.


Kecantikan Pantai: 

Selain menyelam, Semporna juga mempunyai pantai yang indah, seperti Pantai Timba-Timba dan Pantai Maiga. Pengembara boleh menikmati matahari, berenang dan berehat di atas pasir putih yang bersih.


Aktiviti Air: 

Aktiviti seperti memandu jet ski, menunggang bot dan memancing adalah pilihan popular di Semporna. Pengembara boleh meneroka perairan yang indah dan mengalami kehidupan marin yang pelbagai.


Kepelbagaian Budaya:

Semporna juga merupakan tempat di mana pelbagai etnik dan budaya berinteraksi. Anda boleh menikmati makanan tempatan yang lazat dan merasai keramahan penduduk tempatan.


Taman Laut Tun Sakaran: 

Taman Laut Tun Sakaran terletak berhampiran Semporna dan merupakan kawasan perlindungan marin yang besar yang merangkumi beberapa pulau dan terumbu karang yang menakjubkan. Pengembara boleh menerokai keindahan semula jadi dan biodiversiti di sini.


Akses Mudah: 


Semporna boleh diakses dengan mudah melalui lapangan terbang Tawau, dan terdapat pelbagai penginapan, termasuk resort dan homestay, untuk memenuhi keperluan pelancong pada semua bajet.

Kesemua faktor ini menjadikan Semporna sebagai destinasi pelancongan yang menarik terutama bagi penyelam dan pencinta dunia bawah air.

Briefing Dan Persediaan Trip Semporna


Berikut beberapa perkara yang kami ingin kongsikan dengan semua peserta:

1. Mohon pastikan dokumen pengenalan diri (IC) ada di bawa bersama.

2.  Mohon pastikan semua berada dalam keadaan sihat walafiat sebelum perjalanan
 
3. Anggaran tempoh perjalanan dari KL ke Tawau  adalah selama lebih kurang 2 jam 55 minit, Tawau ke Semporna 1 jam 15 minit dan Jetty Semporna ke resort anggaran 45 minit.

4. Mohon pastikan bekalan ubat ubatan peribadi mencukupi untuk sepanjang tempoh trip terutamanya yang perlu ambil setiap hari dan juga ubat kecemasan (inhaler dll.) bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. ( sedia maklum lokasi penginapan berada di tengah laut jadi bawa semua ubat-ubatan dan standby apa-apa keperluan (first aid kits) seandainya berlaku perkara yang tidak diingini)

5.  Fasiliti penginapan di Semporna adalah 2 malam di water resort dan 1 malam di hotel di pekan Semporna.

6. Trip ini adalah *FULL BOARD GROUND PACKAGE*, namun sebarang aktiviti tambahan semasa Island hopping seperti banana boat, parasailing, glass boat dan lain-lain adalah di bawah tanggungan peserta sendiri. 

7.  Disarankan setiap peserta untuk memakai pakaian dan kasut yang selesa serta bersesuaian

       - Jangan lupa bawa sunblock,  topi dan sunglass jika ada, kerana kita akan terdedah kepada cuaca panas  sepanjang hari. 

Sama-sama kita berdoa semoga musafir kita ini lancar tanpa sebarang insiden yang tidak diingini dan yang paling penting musafir kita ini diberkati olehNya.

Last but not least, Terima kasih dari kami di kerana telah memilih perkhidmatan kami dan kami amat berharap tuan-tuan dan puan-puan akan berpuas hati dengan khidmat kami serta sudi Bersama-sama kami lagi di masa akan datang. 😘😘

Let’s create lots and lots of Timeless Sweet Moments Together.

Pengalaman menginap di  Egang-egang Resort Bum-Bum Island Semporna 

Perancangan utama ke Semporna adalah untuk bercuti sambil explore pulau-pulau disekitarnya.  Memandangkan jadual internary padat dengan aktiviti, ada beberapa pakej yang diberi untuk dipilih... dari segi penginapan dan aktiviti boleh pilih nak bermalam di water resort yang mana? pakej murah ada, pakej sederhana ada dan pakej kayangan pun ada.  Trip kali ini adalah secara ground kerana ahli yang ada hanya dua orang.  Nak rasa healing berdua.... next kalau ramai nak ikut akan diaturkan trip berkumpulan hehehe

Internary Ground Package Semporna:

Internary Melancong ke Semporna

Internary Melancong ke SempornaHari Pertama :
Kuala Lumpur – Tawau - Semporna
Meet and check in at KLIA/KLIA2 Airport
Depart to Tawau with morning flight
Arrive and pick up at Tawau Airport
Head to Semporna
Transfer to the water resort
Check in Hotel in water resort
Free & easy at the resort (OOTD moment) ® Dinner at the resort
Rest & get ready for day 2
 

Egang-egang Resort Bum-Bum Island Semporna
Gambar Dari FB Egang-egang Resort

Egang-egang Resort Bum-Bum Island Semporna
Gambar Dari FB Egang-egang Resort


Pengalaman Melancong Ke Semporna SabahPengalaman Melancong Ke Semporna SabahPengalaman Melancong Ke Semporna SabahEgang-egang Resort Bum-Bum Island SempornaBilik :

Bilik ini sudah cukup lengkap dan padan dengan harga... kalau tak pikir trip ini ada aktiviti yang padat, nak memerap dan santai-santai dibilik sahaja sesuailah pilih  pakej kayangan (bilik yang ada aircond dan sumber elektrik dipasang 24 jam).  

Bilik di Engang-engang Resort yang hanya untuk tidur dan rehat waktu petang sudah cukup memadai disini.  Bila lagi nak jadi orang Semporna? Anak laut kena ada pengalaman tu disini anda cari pasti anda akan jumpa dan rasainya.

Buka pintu jer terus nampak laut... rasanya semua resort atas laut sama sahaja pemandangannya, tak perlu pun ada aircond kalau buka pintu angin laut sangat kuat dan boleh buat tidur lena.

Kumudahan yang ada disini, ada bilik air dan kipas angin, waktu malam agak sejuk angin laut juga sangat kuat mula waktu petang ke malam.

Tempat menarik Semporna Sabah

Pemandang waktu petang yang indah wajib ada 'sunset"

Pengalaman Melancong Ke Semporna SabahPengalaman Melancong Ke Semporna SabahPengalaman Melancong Ke Semporna Sabah

Pemandangan waktu malam

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah

Hari Kedua

 Island Hopping (3 islands)
- Bohey Dulang, Mantabuan & Sibuan @ - Mataking, Pom-Pom & Timba-Timba
Breakfast at resort
Island hopping (3 islands)
(Islands a)
Bohey dulang (hiking at Bohey Dulang is optional. For those not hiking you can do photoshoot at the jetty and other allowed area)
Mantabuan (snorkelling session)
Sibuan (Snorkelling & glass boat session)
(Islands b) - No hiking required
Mataking, Pom-Pom & Timba-Timba
– (Snorkelling & photo session)
Back to resort
Dinner at resort
Rest & get ready for next day
*please bring your own sunglass, beach hat & sunblock
*Please prepare proper attire for hiking at Bohey Dulang
* Hiking will not be allowed if it’s raining on the day or the night before

Sedih kami tak dapat nak rasa semua aktiviti pada hari kedua di sebabkan hujan yang turun sangat lebat pada waktu pagi sangat bahaya untuk naik ke Bohey Dulang.  Jadi kami buat aktiviti sendiri di Resort.. Turun mandi, cari latok-latok, mencari pelbagai jenis tapak sulaiman dan bermain dengan ikan nemo… sayang sekali tak dapat nak rakam penemuan ikan nemo yang banyak.

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah
Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah
latok-latok jenis batu… saiz agak besar

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah
Tapak sulaiman

Pengalaman Melancong Ke Semporna Sabah

Hari Ketiga

Island Hopping (2 Islands) - Mabul & Kapalai
Breakfastatresort
Checkoutresort
• Please prepare all belongings for check out
Island hopping 2 Islands
• Mabul - Visit water bungalow for photo session
• Lunch at water bungalow (lunch pack)
• Change to snorkelling attire
• Kapalai – Snorkelling session
Back to resort – pick up luggage
Head back to Semporna town
Check in Hotel in Semporna
Cleaned up & rest
Dinner at Restoran Ikan Bakar Semporna
Pasar malam terowong for free & easy session
Back to hotel
Rest
* Luggage will be picked up after snorkelling session 
*please prepare dry cloth to change after snorkelling
 ~ Pick your destination, pack your suitcase, let us worry the rest ~

- Jadual hari ke tiga juga kami tak dapat penuhi disebabkan hari hujan diwaktu pagi… sempat pergi ke Water Bungalow sahaja.. meredah ombak dan hujan semasa dalam perjalanan.  Snorkeling tak dapat nak buat sebab. hari sudah petang… dan suaca mendung.

Hari Ke empat :

Semporna – Tawau - Kuala Lumpur
Breakfast
check out
Head to Tawau
Lunch at local restaurant in Tawau ® Head to Pasar Tanjung for shopping
• souvenir, ikan bilis etc
Proceed to Tawau Airport
flight back to KL - evening flight
Let’s go home – Till we meet again Semporna

Pulau-Pulau Yang Terdapat Di Semporna


Semporna terletak berhampiran beberapa pulau indah di Sabah, Malaysia, dan sering dijadikan destinasi pelancongan. Berikut adalah beberapa pulau yang berdekatan dengan Semporna:

Pulau Sipadan:

Pulau ini merupakan destinasi menyelam utama di Semporna dan merupakan salah satu lokasi menyelam terbaik di dunia. Terumbu karang yang subur dan hidupan marin yang pelbagai menjadikannya tempat yang sangat popular di kalangan penyelam.

Pulau Mabul: 


Pulau Mabul terletak berhampiran dengan Pulau Sipadan dan juga menawarkan aktiviti menyelam yang sangat baik. Ia juga terkenal dengan aktiviti menunggu penyu. Anda boleh melihat penyu bertelur di pantai pulau ini.

Pulau Kapalai: 


Pulau ini adalah destinasi popular untuk menyelam dan snorkeling. Ia adalah sebuah pulau kecil dan terkenal terutamanya dengan pusat peranginan atas air yang indah yang menawarkan penginapan yang unik.

Pulau Mataking: 

Pulau ini merupakan destinasi menyelam yang popular dengan terumbu karang yang subur dan biodiversiti marin yang menakjubkan. Ia juga mempunyai resort mewah untuk pelancong yang mencari keselesaan.

Pulau Sibuan: 


Pulau ini terkenal dengan pasir putih yang lembut dan air laut yang jernih. Ia adalah tempat yang sesuai untuk berenang, berjemur dan snorkeling.

Pulau Bohey Dulang
Pemandang dari atas 


Pulau Bohey Dulang: 


Pulau ini terletak di dalam Taman Laut Tun Sakaran dan menawarkan trekking ke puncak bukit yang menawarkan pemandangan indah Blue Lagoon.

Pulau Maiga: 

Pulau ini terletak berhampiran dengan Semporna dan menawarkan pasir putih yang cantik dan air laut yang jernih. Ia adalah tempat yang bagus untuk berehat dan snorkeling.

Pulau Mantanani: 


Terletak agak jauh dari Semporna, pulau Mantanani menawarkan pengalaman snorkeling yang indah dan pasir putih yang menakjubkan.

Pulau Timba-Timba: 


Pulau ini terkenal dengan pantai yang cantik dan terletak berhampiran Semporna. Anda boleh menikmati aktiviti seperti berenang dan snorkeling di sini.

Pulau-pulau ini merupakan sebahagian daripada keindahan semula jadi Semporna dan menawarkan pelbagai aktiviti air dan keindahan alam bawah air yang menarik untuk pelancong.

Mabul Water Banglows

Tempat menarik Semporna Sabah

Tempat menarik Semporna Sabah


Mabul Water Banglows
Mabul Water Banglows,


Mabul Water Banglows ialah sebuah resort yang terletak di Pulau Mabul, berhampiran dengan Semporna di Sabah, Malaysia. Resort ini terkenal dengan menawarkan pengalaman menginap di bunglow yang terletak di atas air, sering dikenali sebagai "banglo atas air." Berikut adalah beberapa maklumat tambahan tentang Banglo Air Mabul:

Mabul Water Banglows

Lokasi: Resort ini terletak di Pulau Mabul, yang berhampiran dengan Pulau Sipadan dan terumbu karang yang menakjubkan. Ini menjadikan resort ini sebagai destinasi yang sangat popular di kalangan penyelam terutamanya mereka yang ingin menerokai Terumbu Karang Sipadan.

Mabul Water Banglows


Penginapan: Banglo Air Mabul menawarkan banglo yang terletak di atas air. Banglo ini menawarkan keselesaan moden, dengan penginapan yang luas dan kemudahan seperti bilik mandi peribadi, penyejukan dan pemandangan laut yang menakjubkan. Anda boleh melihat terumbu karang yang menakjubkan dan hidupan marin dari teres bunglow anda.

Mabul Water Banglows

Aktiviti: Resort ini menawarkan pelbagai aktiviti, terutamanya menyelam. Anda boleh menyelam di Pulau Sipadan, Pulau Mabul dan kawasan menyelam lain yang berdekatan. Terumbu karang yang subur dan kepelbagaian hidupan marin menjadikan aktiviti menyelam di sini sangat menarik. Selain itu, anda juga boleh menyertai aktiviti snorkeling, melihat penyu bertelur, dan aktiviti marin yang lain.

Tempat menarik Semporna SabahTempat menarik Semporna Sabah

Tempat menarik Semporna SabahMakanan: Resort menyediakan makanan tempatan dan antarabangsa dalam pakej penginapan. Anda boleh menikmati makanan laut segar dan makanan tempatan yang lazat.

Tempat menarik Semporna Sabah

Kemudahan: Banglo Air Mabul juga mempunyai kemudahan seperti pusat menyelam, pusat kesihatan dan spa untuk memastikan keselesaan dan kepuasan tetamu.

Tempat menarik Semporna Sabah

Alam Semula Jadi Menakjubkan: Selain daripada aktiviti air, Pulau Mabul dan kawasan sekitarnya mempunyai alam semula jadi yang menakjubkan yang boleh anda nikmati, termasuk pantai pasir putih dan matahari terbenam yang menakjubkan.

Tempat menarik Semporna Sabah

Adalah penting untuk diingat bahawa Pulau Sipadan adalah destinasi menyelam terhad dalam usaha untuk melindungi terumbu karangnya. Oleh itu, penginapan seperti Banglo Air Mabul menjadi pilihan ramai penyelam yang ingin menerokai keindahan alam bawah laut di kawasan ini. Pastikan anda membuat tempahan awal jika anda bercadang untuk tinggal di sini, kerana tempat adalah terhad.

Tempat menarik Semporna Sabah
QUOTATION GROUND PACKAGE SEMPORNA ITINERARY

Contact No.: +6017 263 2361

     
INCLUDED
 
Airport Transfer Tawau – Semporna – Tawau
Boat Transfer
Water resort in Semporna - 2 nights (2 / 3 persons in a room)
Island hopping 5 / 6 Islands
• Guide
• Jetty Permit
• Snorkelling set
• Lunch pack
** Additional RM90 for 8 Island
Entrance Fee - Mabul Water Bungalow
Hotel in Semporna Town - 1 night (2 person in a room)
BONUS: Trip to Tawau Town
Meals (breakfast, Lunch, Dinner) Travel insurance
Lots of fun and Timeless Sweet Moments

EXCLUDED

Flight KL – Tawau - KL
Baggage Allowance
Inflight meals
Tour Leader from KUL (unless otherwise agreed differently)
Personal expenses
Personal tipping (tips for hotel porter services)
Tourism Tax (Non Malaysian)
Extra Baggage fee (If baggage excess the amount given)


~ Bonde Senyum Riang ~

Catat Ulasan

4 Ulasan

 1. moga ada rezeki untuk CUya ke sana.. hehehe aamin

  BalasPadam
 2. MasyaAllah bestnyaaa... sy org Sabah sendiri tak pernah lagi sampai semporna sbb kalau dr KK ke Semporna saja ambil masa 12jam kalau naik kereta.. Akhirnyaa sampai juga Sabah... Rindu nak balik huhu

  BalasPadam
 3. Bestnya Bonde jalan- jalan...Semporna antara tempat yang SA nak pergi..tapi belum kesampaian lagi

  BalasPadam
 4. subhanallah cantiknya mabul.. sabah saya tak penah sampai lagi dlm byk2 negeri kat malaysia ni huhu

  BalasPadam

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.