Jenis Penyakit Dan Istilah Sains Perubatan

Assalamualaikum dan Selamat Petang Hai Reader Semua... Apa Khabar anda semua disana moga anda diberi kesihatan yang baik hendaknya.  Baru-baru ini Bonde terpanggil hendak kongsikan tentang Jenis Penyakit Dan Istilah Sains ini kerana sebagai admin dijabatan kena tahu dan ambil tahu tentang nama-nama penyakit dan sebutannya dalam Istilah Sains Perubatan.  Susah juga kalau tak tahu bab ni, macam mana nak bantu mereka yang nak isi borang 'claim' bagi rawatan perubatan klinik yang mereka dah buat sebelum ini.

Jenis Penyakit Dan Istilah Sains Perubatan




Dari hasil google ini yang Bonde dapat, sangat membantu pada mereka yang nak isi borang 'claim' tersebut.  Sedikit sebanyak Bonde pon dapat ilmu baru dan memudahkan proses semakkan borang dan penghantaran borang tersebut ke Bahagian Sumber Manusia untuk proses bayaran.

Dibawah ini adalah Jenis Penyakit Dan Istilah Sains Perubatan

Penyakit Jantung Koroner = Coronary Artery Disease

Penyakit Stroke = Stroke

Penyakit Paru Paru Kronik = Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Infeksi Saluran Pernapasan = Lower Respiratory Infections

Kanker Paru Paru = Lung Cancers

HIV/AIDS = HIV/AIDS

Diare = Diarrhea / Diarrheal Disease

Penyakit Kencing Manis / Diabet = Diabetes Mellitus

Penyakit Tbc / Batuk Berdarah = Tuberculosis

Penyakit Malaria = Malaria

lPenyakit Campak = Measles

Penyakit Bronkitis = Bronchitis

Penyakit Disentri = Dysentery

Penyakit Radang Hati = Hepatitis

Penyakit Pes = Plague

Penyakit Kusta = Leprosy

Paru Paru Basah = Pneumonia

Sakit Flu = Influenza

Pilek / Salesma = Cold

Batuk = Cough

Demam = Fever

Lumpuh = Paralyzed

Sakit Kudis = Scabies

Sakit Asma = Asthma

Sakit Kepala = Headache

Sakit Perut = Stomachache

Sakit Gigi = Tootache

Sakit Telinga = Earache

Sakit Tenggorokan = Sore Throat

Sakit Mata = Sore Eyes

Penyakit Mata Merah / Infeksi Bola Mata = Pink Eye / Conjunctivitis

Kanker Darah / Penyakit Leukemia = Leukemia

Sakit Tifus / Types = Typhus

Sakit Punggung = Backache

Sakit Cacar = Smallpox

Sembelit = Constipation

Kencing Batu = Urolithiasis / Bladder Stone

Cacar Api / Cacar Ular = Herpes

Radang Selaput Otak = Meningitis

Gagal Jantung = Cardiac Arrest

Serangan Jantung = Heart Attack

Flu Burung = Bird Flu

Flu Babi = Swine Flu

Sariawan = Sprue

Sakit Ayan = Epilepsy

Sakit Katarak = Cataract

Sakit Turun Berok = Hernia

Sakit Ambeien / Wasir = Hemorrhoids

Penyakit Gondok = Goitre

Mimisan = Nosebleed

Sakit Kepala Sebelah = Migraine

Bersin = Sneeze

Penyakit Encok = Rheumatism

Bisul = Ulcer

Jerawat = Pimple / Acne

Kutil = Wart

Rabun Dekat = Myopia

Kanker Payudara = Breast Cancer

Panu = Skin Fungus

Moga ianya bermanfaat untuk semua...


 
 ~ Bonde Senyum Riang ~

Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

0 PEMBERI ULASAN

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.