Bonde Zaidalifah: RESEPI SAMBAL UDANG GALAH VIRAL

RESEPI SAMBAL UDANG GALAH VIRAL

8:56 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Malam,

Baru-baru ni Popular Udang Galah Viral betul tak? Udang Galah Viral RM 1 memang rata-rata di Facebook dan Instagram ada jual Tapi Bonde beli dengan kawan pejabat yang menjual di whatsapp group.

Saiz udang boleh tahan besar sesuai sangat dengan harga RM 1 Bonde harga mengikut pakej seperti :

Pakej 1 - RM 20 bersamaan 20 ekor udang galah
Pakej 2 - RM 50 bersamaan 50 ekor udang galah

Bonde ambik pakej 1 untuk keluarga kecil kami.  Udang galah sedap masak lemak cili api dan juga masak sambal.  Pilihan Bonde adalah masak sambal.

RESEPI SAMBAL UDANG GALAH VIRAL, UDANG GALAH VIRAL, HARGA UDANG GALAH, SAIZ UDANG GALAH VIRAL, MENU UDANG GALAH,

RESEPI SAMBAL UDANG GALAH VIRAL

Bahan-bahan :

15 ekor Udang Galah

1 mangkuk kecil cili kering yang telah dikisar

1 labu bawang besar (di potong bulat)

sedikit minyak

sedikit garam

sedikit gula



CARA MEMASAK :

Dengan menggunakan Dapur dan periuk AMC Malaysia,

Masukan minyak, masukan cili kering kisar, masukkan udang, masauan bawang, masukan garam dan juga gula.

RESEPI SAMBAL UDANG GALAH VIRAL, UDANG GALAH VIRAL, HARGA UDANG GALAH, SAIZ UDANG GALAH VIRAL, MENU UDANG GALAH,

Setting timer pada mood auto dan setting masa 15 minit.


Selepas 15 minit, bunyi bib akan berbunyi tanda masakan tadi telah pon masak,  bolehlah kacau  sambal udang tadi dan rasa sama ada manis dan masin sudah cukup jika kurang bolehlah tambah garam atau gula.


Sambal siap untuk dihidangkan.

5 PERKARA YANG MENJADIKAN PERIUK AMC PILIHAN BONDE:


1- Set Dapur dan Periuk AMC Malaysia memudahkan kerja-kerja memasak Bonde.

2- Bahan yang dimasak menggunakan Set Dapur dan Periuk AMC Malaysia adalah masak paling sempurna.

3- Kualiti kesegaran makanan kekal tidak teralu masak.

4- Makanan yang dimasak masih mengandungi kualiti dan zat makanan.

5- Dapur Bonde tidak kotor kerana tidak ada masakan yang tepercik keluar.

Untuk maklumat lanjut tentang Set Dapur & Periuk AMC Malaysia anda bolehlah layari mediasosial AMC Malaysia yang berikut :
Instagram : amcmalaysia


Facebook : amcmalaysia


Baca entri yang lain

25 TEGURAN MEMBINA

  1. fulamak, menjejes air liur tgk udang galah

    ReplyDelete
  2. Adoilah.. mengancam sungguh sambal tu..

    ReplyDelete
  3. ya rabbi.. godaan apekah ini. dahlaaa fevret makan udang =D

    ReplyDelete
  4. macam sedp je udang ni....nyummy!!

    ReplyDelete
  5. Kat sini pon ada udang viral ni.
    Tapi aida x beli pon. Elergi kronik!
    Tapi kalau jumpa masakan udang, akan la rasa 2-3 ekor. Buat ilang kempunan.

    ReplyDelete
  6. wow now I am hungry, glad you sharing this recipe. Some people are allergy to prawn maybe they can put other seafood for replacement. Now shall tell my sis in law of this recipe as she loves eat prawns!

    ReplyDelete
  7. The Tiger prawn is so big and the best part, the cooking style. make my saliva out and I cant wait to try the recipes this weekend.

    ReplyDelete
  8. sedapnya udang galah.mahal kalau nak beli kat sini.selalu balik kampung dekat perak baru dapat makan

    ReplyDelete
  9. such a great recipe, thanks for sharing it.. I wanna try and cook it for my family soon.. nice one..

    ReplyDelete
  10. Okey..ini siyes kejam..dah la SA pencinta udang galah...walaweiii masak guna periuk AMC...bestnya...mesti lebih mudah kan

    ReplyDelete
  11. Kenapa tengok resipi time macam ni rasa nak buat sambal udang lak hehehe tengok udang dalam ni semua besar-besar lak tu menggoda sangat tak apa nanti kita cuba dan share ok thank you...

    ReplyDelete
  12. sedapnye bonda...resepi pun ringkas jer..periuk tu plk menggoda hati hehe

    ReplyDelete
  13. Fuhhh sambal udang, Gulai lemak kuning udang, kari udang. Semua dengan udang memang sedap kak. Jilat skrin saya tengok tau. Hahaha. Semalam saya masak sambal sotong. Sampai esok pg bawa bekal. Kalau sambal udang. Lagi lah sedap. Tak sempat simpan utk bekal esok, dah licin.

    ReplyDelete
  14. Sis dah pernah beli dah udang galah harga RM1 satu ni..memang beli banyak..sekali masak alehh comeinya dia..nasib baik beli banyak, kalau tak berebut gan anak..hehehe

    ReplyDelete
  15. Udang tu fav sgt kak...periuk ni apa yg specialnya kak..boleh share?

    ReplyDelete
  16. Udang galah....pergh,,,,memang sedap ni. Lagi lagi bila dimasak sambal, memang sedap.....

    ReplyDelete
  17. Sedapnya bonde sambal udang galah. Puas makan. Dapatlah makan time panas panas perghhh lagi merwcik rasanya

    ReplyDelete
  18. Feveret udang galah ni oii..makan buat sambal lagi sedap..bertambah nasi..pertama kali dengar pasal periuk ni..best juga tengok periuk ni..hehe..boleh usha ni nanti

    ReplyDelete
  19. Alamak bonde! Terjatuh cinta laaaa ngan Set Dapur dan Periuk AMC Malaysia tu.. Nampak nau ianya memudahkan kerja-kerja memasak Bonde. Jimat masa pun ya nengok nya tu...

    ReplyDelete
  20. Eh mudahnya campak je semua bahan pastu tunggu je. Syok la macam ni, bagus betul periuk ni. Lagi2 utk org yg sibuk

    ReplyDelete
  21. Allahu kak, sy nie kalau bab udang tak kuat sikit. Mmg feveret sy. Masaklah apa pon, confirm licin. Next time nk cubalah guna resepi akak. Nmpk sedap betul ! Thanks for sharing ya

    ReplyDelete
  22. Amboi...udang galah msk sambal sedap tu...msk dln periuk tu lg sedap

    ReplyDelete
  23. Mahal tak periuk ni Bonde? Nampak macam senang je masak guna periuk ni. Sambal udang tu my favorite. Lama x makan.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN