Bonde Zaidalifah: EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 5 - EXPLORE JOHOR]

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 5 - EXPLORE JOHOR]

11:50 am

Assalamualaikum Dan Selamat Petang...

Hai reader semua....

Fuhhhh panjang tau story ETR 2017 kali ini, Maklum sudah hujung tahun sebelum tutup tirai 2017 Bonde siapkan juga... hingga selesai anda ada ke yang follow citer ni dari Part 1Part 2,  Part 3 dan Part 4 dan sekarang muncul yang Part 5.  

Maaf anda semua sebenarnya Bonde suka bercerita dan Entri-entri ni semua ada banyak gambar dan info nak share.  Mana yang ada dalam entri ini telah di pilih maybe yang terbaik untuk di share.  Harapan Bonde anda dapat info dan bermanfaat dari apa yang Bonde sharekan yea.

Untuk kali ini, Bonde nak kongsikan lawatan Bonde di Forest City.


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 5 - EXPLORE JOHOR]


Bonde memang kagum dengan projek pembangunan yang diadakan di Forest City, tidak menyangka wujudnya Forest City ini di Negeri Johor.  Forest City adalah sangat menyokong kepada "green city" 

"mengamalkan amalan terbaik tadbir urus dan mewakili sepenuhnya keperluan masyarakat, alam sekitar dan pembangunan ekonomi Negeri. Di luar sana, kami berusaha untuk memberikan kualiti terbaik dari segi kemudahan, perkhidmatan dan reka bentuk, sementara perlu diingat untuk memastikan keperluan komuniti juga terpenuhi. 'Green City' seperti ini akan menetapkan trend untuk model eko-bandar nanti.  Country Garden Pacificview percaya bahawa orang dan alam semula jadi boleh hidup harmoni bersama-sama. Matlamat mereka adalah untuk mencari dan mengekalkan keseimbangan antara sifat dan pemeliharaan. Mereka faham bahawa ada cabaran apabila merintis visi baru, tetapi itu tidak seharusnya menghalang mereka daripada merapatkan jurang antara hari ini dan esok".


[ FOREST CITY ]

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,



FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,



FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,



FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,



FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

[ CAFE DROPTOP ]

Kami singgah minum petang di Cafe Droptop Uncle Tourguide yang bawa kami rekemen Icetop dekat cafe ni...  disebabkan rombongan kami ramai jadi hidangan tu agak mengambil masa yang lama untuk disiapkan.  Masa yang ada Bonde gunakan untuk ronda-ronda dalam cafe tengok decoration cafe ni menarik tau.

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


Tadaaaa inilah Icetop Mangga, sampai turn Bonde....masa oder tadi, casher kat kaunter tu kata dah habis, dua kali tanya untuk kepastian... memang dah 'sold out' i is sedih.. hu hu hu 

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,



Jadi redha oder lagi satu flavor Icetop Kacang merah... oklah ada strawbery acept.


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


Ada pelbagai desert dekat sini, anda haruslah cuba bagi Bonde semua nampak sedap sekali... 


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,
FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,
FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


Akhirnya.... orang kata rezeki tu tak salah alamat cewahhhhh disebab ada yang terambil pesanan Icetop Kacang Merah Bonde... ada satu Icetop Mangga yang belum berpunya.  Patut Bonde tunggu lama ada orang lain sudah terambil... (may be lupa apa yang dioder) tak apalah rezeki Bonde .... Icetop Mangga yang laku keras tu sama sahaja yang Bonde dapat bezanya mangkuk dia dah bertukar kepada yang plastik, itu tak penting bagi Bonde yang penting adalah Icetop Mangga tu.

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

Merecik tak Icetop Mangga Bonde nihhhhh!!! tak habisssss pon banyak sangat.


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


Enjoy makan dekat sini..... Icetop Mangga memang sedap sekali, tak berapa manis tapi kena makan perlahan-pelahan sebab tak tahan sejuk, rasa dia memang sedap anda perlu cuba tau... next time kalau datang nak repeat Icetop Mangga nih...

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


Cafe Droptop,
No.213,214,215 2F Fishman Wharf,

Island 1, Forest City,

Jalan Tanjung Kupang,
Kampung Pok, 
81500 Gelang Patah.


Telefon : 012-773 0832

Waktu dibuka : Jam: 8.00 pagi - 8.00 petang

Lepas lawatan ke Forest City kami balik Hotel untuk berehat dan akan berkumpul kembali untuk destinasi seterusnya naik beca...

[ TRISHAW CITY TOUR ]

Ini merupakan pengalaman pertama Bonde naik beca, sebelum ni macam kesian jer tengok abang beca kayuh beca bawa penumpang.  Tapi itu mata pencarian mereka.  Kita bantulah dengan menyewanya.. Perkhidmatan beca ini baru diperkenalkan di Johor Bahru.  


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

Beca yang Bonde naiki ni bermula dari Hotel Amari dan berakhir di situ juga... Pengalaman indah sekali dapat ronda-ronda JB di malam minggu.. melalu pasar karat yang ramai pengunjung datang...

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

Bonde dimaklumkan... Bayaran menaiki beca adalah RM 15.00 seorang untuk warganegara dan bukan warganegar caj dia double.

next destinasi adalah makan malam....

[ GRAND BAYVIEW RESTAURANT ]

Malam  ni kami makan seafood segar... ya ampunnn macam tau-tau sahaja fav makan seafood, Bonde memang seafood lover kalau anda nak tahu.

Dekat depan kedai ni ada akurium dan di dalamnya terdapat bermacam jenis seafood yang masih hidup.  Anda boleh pilih seafood  dan beri tahu nak masak apa?

Untuk sesi makan malam ni menu kami dah siap ditempah khas... yahuuuuu tak sabar nak makan seafood.

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,


FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,

Kalau anda nak JJCM dekat sini dekat bawah ni ada alamatnya :

GRAND BAYVIEW RESTAURANT

Jalan Bertingkat Skudai, 
Danga Bay,
 80200 Johor Bahru.

Dibuka :
11.30 pagi - 3.00 petang 
6.30 petang - 12.00 malam


[ MAKAN DURIAN ]

Lepas makan malam dekat grand Bayview bas membawa kami ke Pekan Tebrau untuk makan durian disitu.   Kalau sebelum ni Bonde makan durian D24 dekat Perak, dekat Johor ni Bonde dapat rasa durian jenis Udang Merah dan Musang King

Durian Udang Merah rasanya manis dan isinya agak lembut... warna pula agak keoren-orenan.

Durian Musang King pula isinya agak tebal tidak manis dan sangat berlemak.  

Tak tahu kenapa walau apa jenis durian yang dihidangkan Bonde tetap makan dengan seleranya.

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,



FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,

FOREST CITY, GREEN & SMART CITY,CAFE DROPTOP, ICETOP MAGGA, ICETOP KACANG,GRAND BAYVIEW RESTAURANT, TRISHAW CITY TOUR, BECA, JOHOR, MENARIK DI JOHOR,DURIAN, MUSANG KING, DURIAN UDANG MERAH,

Jangan lupa ikuti semua update ETR 2017 di bawah :



Instagram : ETR 2017

Instagram : GAYA TRAVEL

Instagram : SAYANG MALAYSIA

Instagram : VISIT KL

Jumpa nanti Part 6 entri terakhir untuk ETR 2017.

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

20 TEGURAN MEMBINA

  1. Icetop Mangga 1. Hee Hee. Lelain dessert pun nampak mengancam jiwa. Durian udang merah memang terbaik. I like it!!!

    ReplyDelete
  2. Icetop mangga di cafe droptop terbaik !! Cuma servis dia lambat byk. Hahaha. Akn jejak lg di cafe droptop sekiranya pergi k forest city πŸ˜‰πŸ‘πŸΌ

    ReplyDelete
  3. Sedapnya makan semua. Tak tau Johore ada beca jugak ni

    ReplyDelete
  4. waaa..bestnya travel makan2. ice top mangga tu memang buat AR terliur. besar jugak mangkuk nya. ok je boleh habis. haha. Ok durian pun nak..lobster pun nak. uwaaaa best betul bonde

    ReplyDelete
  5. Bestnya kek dengan durian tu! Sedappp hehe

    ReplyDelete
  6. memang banyak tempat best kali ni! forest city tu memang cantik namun harapnya dilakukan sesuatu supaya lebih memanfaatkan rakyat tempatan. soal makanan memang power. sedap-sedap belaka!

    ReplyDelete
  7. Durian! I saw durian! Haih, dah berapa tahun dah tak makan durian ni. Nampak gambar binde terus terliur

    ReplyDelete
  8. seronoknya tengok bonde jalan-jalan, makan-makan.. happy terserlah diwajah tu.. aduh.. sedapnya Icetop Mangga tu.. dapat gak bonde merasa akhirnya yea.. huhu.. tapi paling tak tahan tengok durian tu.. adoi.. pastu gmabr-gmabar makanan semua.. sedap nyaaa

    ReplyDelete
  9. Ana dah sampai ke forest city ni bonde. Memang lawa tempat dia. Sesuai utk bersantai hujung minggu.

    Wah bonde sedapnya semua makanan dekat bayview tu. Tp lg jahat gambar last sekali tu. Jeles ni.

    ReplyDelete
  10. Teringin naknmakan kat roof top Tu sedapnya makanan dia. To durian Tu mmg x boleh tahan tengok huhuu.. nak sikit lah bonde

    ReplyDelete
  11. I never thought Johor can be this happening, in terms of tourist attractions. Selalu kami suami isteri akan bertanya sesama sendiri nak pergi mana untuk next holiday destination. When we said Johor, masing-masing duk bertanya... apa ada di Johor. This is going to be our stop whenever we go there, definitely!

    ReplyDelete
  12. SubhanAllah.. ni first time sebenarnya baca post bonde ni. Pergh best! Terima kasih bonde share. Nanti nak pergi jugak lah. Paling best above all durian tu. Pergh. Mengancam warna eh.

    ReplyDelete
  13. My eyes are on the food. 😍 All look so delicious. Seriously, Johor changed alot since I last went.

    ReplyDelete
  14. mak aih foods semua.. xmenahan.. mmg takleh tahan air liur ni..

    ReplyDelete
  15. Bestnya trip jalan-jalan ke Johor. Kita asal sana, tapi tak tahu pun fasal Forest City tu. Takleh jadi ni

    ReplyDelete
  16. banyak tempat menarik yang boleh letak dalam list ni. ada masa nanti bolehlah merantau ke tempat orang. huuuu.. icetop mango tu menggoda betul!

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  17. sedapnya durian tu taknak tengok blog akak sebab ada durian i dah la kempunan nak makan durian :(

    ReplyDelete
  18. Adoiiiiii.....bonde nape share pic durian...nih yg buat nak cari durian

    ReplyDelete
  19. Bestnya kaki travel ni siap entry ada part. Menarik pembangunan Forest City tu. tempat nya semua bonde pergi semua menarik lah. Makanan pun semua sedap.

    ReplyDelete
  20. Droptop cafe look nice. The food so nice and my favourite Durian too.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN