PROJEK 2: BELIMBING BULUH ASAM BOI versi BONDE

BELIMBING BULUH ASAM BOI
BAHAN BAHAN

PROJEK KE 2

BELIMBING BULUH ASAM BOI.

BAHAN BAHAN :

BELIMBING BULUH
CILI API MERAH
CILI API HIJAU
ASAM BOI
GARAM
GULA

CARA NAK BUAT :

BERSIHKAN BELIMBING BULUH BUANG HUJUNG KIRI DAN KANAN
POTONG CILI API MERAH/HIJAU

SUSUN BELIMBING BULUH DALAM BALANG, LETAK GULA, LETAK GARAM, TABUR CILI API MERAH/HIJAU, TABUR ASAM BOI.
(JIKA SUKA MANIS LEBIHKAN GULA/JIKA SUKA MASIN LEBIHKAN GARAM)
IKUT CITARASA

SETELAH SIAP SIMPAN DALAM PETI SEJUK..
DAN SEDIA UNTUK DIMAKAN.

SELAMAT MENCUBA... ;)

YUMMMY DELICIOUS....


Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

22 PEMBERI ULASAN

  1. emmm bonda. sebut belimbing buluh, dah kecur air liur . lama x makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. kecik2 dulu selalu la makan,,maka saja,,hehe

      Padam
    2. HE HE HE

      Tak tau sedap pulak bila digadingkan dgn gula dan asam boi...

      wink wink

      Padam
  2. Balasan
    1. Bila dah campur gula & Asam Boi masam-masam manis jd nya

      Padam
  3. sedap ke bonde. belimbing buluh tu kann masam

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Mrs Velentine...
      Jangan gaul dulu just tabur je lps tu sejukkan..
      bila nak makan baru gaul guna senduk..

      Padam
  5. pehh bonde... macam nk buat la, sat kena pi tgk pokok kat blkg umah mak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. PCL.. jgn lupa buat, sebab klu pokok belimbing ni berbuah mmg byk.. nnt boleh makan tepi sawah sambil bentang tikar...oh bestnya.

      seronokkan PCL balik Kg Irra

      Padam
  6. masa kecik2 dlu, mkn belimbing buluh macam tu je. skrg da xthn rasa kemasamannya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kan...kecik2 makan macam tu jer

      Padam
    2. Ewan... ranggup kan klu yg muda tu...
      arwah mak dulu suka buat jeruk... bila nak buat sambal belacan letak dalam tu 2-3 biji... xyah ltk asam limau lagi..

      Padam
  7. Balasan
    1. Irra bila kita nak jumpa boleh bonde bagi..

      Padam
  8. Bonde, kak ana pun ada bawa balik belimbing buluh dari kampung ni, cadangnya nak masak lemak dengan telur itik je, erm dah boleh terliur kat anak tekak ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. he he he Kak Ana nnt boleh try buat ...
      Sedapnya masak lemak cili api telur itik letak belimbing... kalau masak sardin letak ni pon sedap :)

      Padam
  9. perghh...baru tgk dah kecur liur nih

    BalasPadam

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.