BondeZaidalifahDotCom: RESEPI ASAM REBUS IKAN KEMBUNG + TEMPOYAK

RESEPI ASAM REBUS IKAN KEMBUNG + TEMPOYAK

11:50 am


Dekat sini Bonde nak tunjukan dan share resepi menu ringkas cepat dimasak... yang penting sedap tau!

RESEPI ASAM REBUS IKAN KEMBUNG + TEMPOYAK




Bahan-Bahan

Ikan Kembung
Kacang Bendi
Bawang besar
Tempoyak
Cili Api
Daun kunyit
Serbuk Kunyit
Asam keping
Tempoyak

Cara-cara memasak

Didihkan air dalam periuk, ambil cili api dan bawang ditumbuk dan dimasukkan dalam air mendidih, selepas itu masukkan ikan, serbuk kunyit serta tempoyak, selepas itu masukan sedikit hirisan bawang, kacang bendi dan hirisan dauh kunyit dan garam secukupnya.

Tunggu sekejap sementara kacang bendi masak, bila kacang bendi dah masak tutup api sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba!

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

1 TEGURAN MEMBINA

  1. sedapnya ni Bonde... mak ain suka gulai asam rebus mcm ni.. kuah lebih buat hirup2.. bendi tu ratah2 je...

    eeeeeeee... sedapnya...!! :)

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN