BondeZaidalifahDotCom: KIMCHI UNTUK AWAK... [ JOM BACA ONLINE BAB 1 - BAB 24 ]

KIMCHI UNTUK AWAK... [ JOM BACA ONLINE BAB 1 - BAB 24 ]

12:05 am

ASSALAMUALAIKUM...


BOnde tengah asyik baca KIMCHI UNTUK AWAK karya novelis Suri Ryana....

Time rehat dekat opis kalau tak pergi makan tengahari,  Bonde ambil peluang baca dekat blog BILA JARI JEMARI KU MENAIP.

Apa dia yang dinamakan Kimchi tu?...

Bonde pon tak pernah makan! jom google tengok apa yang dinamakan Kimchi.


KIMCHI DIBUAT DARI KOBIS PANJANG







KIMCHI ADALAH MAKANAN TRADISIONAL ORANG KOREAN





RESEPI KIMCHI KOREAN

Bahan 1:


Kobis besar, 2 sudu makan garam

( Kobis dibasuh dgn bersih dan ditoskan. Selepas itu, gaulkan kobis dengan garam dan dibiarkan semalaman)


Bahan2: Untuk menghasilkan Pes Cili


20 biji cili kering - disangai tanpa minyak1 ikat daun bawang 3cm halia3 ulas bawang putih2 sudu makan sos ikan2 sdm gula perang1 labu bawang besarserbuk perasa (kisar bawang putih, halia, bawang besar dan cili kering. 

Gaulkan bahan yang sudah dikisar tadi dengan sos ikan. gula perang, daun bawang dan serbuk perasa. 

Setelah itu, biarkan pes cili ini selama 30 minit.

Last sekali, ambil kobis yg sudah diperap dgn garam semalaman. Gaulkan dengan pes cili ini. Boleh dimasukkan di dalam peti ais. Boleh dimakan setelah 2 hari.

Makin lama ia diperap, makin sedap.

Resepi ini gogle dari blog : miraie2713.blogspot.com

Bagi yang nak baca cerita :

Karya Keempat Suri Di Pasaran :) Terbitan May 2015


KIMCHI UNTUK AWAK... [JOM BACA ONLINE BAB 1 - BAB 24]

Dekat bawah saya ada sediakan link untuk dibaca!












atau anda boleh terus ke  blog Suri Ryana :http://queenlpermaisuri.blogspot.com kerana ada banyak cerita menarik yang anda boleh baca...

~ Bonde senyum riang~

Baca entri yang lain

2 TEGURAN MEMBINA

  1. owh ade novel rupanya.. heheh..
    apapun thank you sebab share novel ni boleh la i membaca. Tq so much

    3 Sebab Anak kuat Mengamuk

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN