Kelebihan Nisfu Sya'banMalam Nisfu Sya'ban merupakan antara malam musta jab Doa. Berikut adalah antara bahagian Doa yg boleh kita memohon dari Allah SWT.

Kelebihan Nisfu Sya'ban


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Malam Nisfu Syaaban adalah malam 15 Syaaban iaitu sebaik sahaja masuk waktu Maghrib pada hari Sabtu, 24 Februari 2024 (Malam Ahad)
Malam Nisfu Syaaban merupakan salah satu malam yang musta jab doa. Umat Islam digalakkan agar banyak berdoa memohon keampunan dari ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala.Disunatkan untuk menghidupkan malam Nisfu Sya'ban dengan memperbanyakkan ibadah dengan membaca al-Quran, berzikir, berdoa, bertasbih, berselawat, istighfar, hadir majlis ilmu dan amalan yang lain.

Ad Da'ie ilallah Sayyidil Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid -

Malam Nisfu Syaaban adalah malam yang sangat istimewa dalam agama Islam. Ia jatuh pada pertengahan bulan Syaaban, beberapa minggu sebelum bulan Ramadan. Malam ini dianggap sebagai malam di mana Allah menentukan takdir hamba-hamba-Nya untuk tahun yang akan datang.

Umat Islam di seluruh dunia menganggap malam ini sebagai waktu yang baik untuk beribadah, berdoa, dan memohon ampun. Banyak yang mengisi malam Nisfu Syaaban dengan melakukan ibadah sunnah, seperti melakukan shalat sunnah, membaca Al-Quran, berzikir, dan memohon ampun kepada Allah.

Selain itu, terdapat juga beberapa amalan yang dilakukan secara khusus pada malam Nisfu Syaaban, seperti melakukan puasa sunnah pada hari itu atau pada hari sebelum atau sesudahnya, serta berdoa agar Allah memberkahi dan melindungi mereka dari segala bencana dan kesulitan.


Kelebihan Nisfu Sya'ban


7 Amalam Yang Dilakukan Pada Malam Nisfu Sya'aban

Amalan yang dilakukan pada malam Nisfu Sya'ban bervariasi di antara berbagai tradisi dan mazhab dalam Islam. Beberapa amalan yang sering dilakukan pada malam Nisfu Syaaban antara lain:

 1. 1. Shalat Sunnah:


 2. Melakukan shalat sunnah pada malam Nisfu Syaaban, baik itu shalat hajat, shalat tahajjud, atau shalat malam lainnya. Beberapa tradisi menyarankan untuk melakukan shalat hingga jumlah tertentu, seperti 100 rakaat.


 3. 2. Membaca Al-Quran:


 4. Membaca Al-Quran pada malam Nisfu Syaaban, baik itu membaca surah-surah tertentu atau mengkhatamkan Al-Quran.


 5. 3. Berzikir dan berdoa:


 6. Menghabiskan malam dengan berzikir kepada Allah SWT dan memperbanyak doa, memohon ampun, serta memohon perlindungan dan keberkahan.


 7. 4. Puasa Sunnah:


 8. Melakukan puasa sunnah pada hari Nisfu Syaaban atau pada hari-hari sekitarnya, seperti puasa sehari sebelum atau sesudahnya.


 9. 5. Memberi sedekah:


 10. Memberikan sedekah pada malam Nisfu Syaaban, baik itu dalam bentuk makanan, uang, atau amal kebajikan lainnya.


 11. 6.Mengunjungi kuburan:


 12. Beberapa tradisi menyarankan untuk mengunjungi kuburan pada malam Nisfu Syaaban sebagai pengingat akan kematian dan persiapan untuk akhirat.


 13. 7. Menghiasi masjid:


 14. Menghiasi masjid dan tempat-tempat ibadah lainnya dengan hiasan dan lampu-lampu sebagai tanda kegembiraan atas datangnya malam Nisfu Syaaban.

Penting untuk dicatat bahwa amalan-amalan ini bervariasi di antara berbagai budaya dan mazhab dalam Islam, dan tidak semua amalan ini dianggap wajib atau dianjurkan oleh semua ulama. Yang terbaik adalah untuk mengikuti tuntunan agama dan keyakinan pribadi masing-masing dalam melaksanakan amalan-amalan pada malam Nisfu Syaaban.


Kelebihan Nisfu Sya'ban

5 Malam Yang Mustajab Untuk Berdoa


Dalam tradisi Islam, terdapat beberapa malam yang dianggap sebagai malam yang mustajab untuk berdoa. Walaupun pendapat dan tradisi dapat bervariasi di antara mazhab dan budaya, namun lima malam yang sering dianggap sebagai malam mustajab untuk berdoa adalah:

 1. 1. Malam Nisfu Syaaban:


 2. Malam pertengahan bulan Syaaban dianggap sebagai malam di mana Allah menentukan takdir hamba-hamba-Nya untuk tahun yang akan datang. Banyak umat Islam menganggap malam ini sebagai waktu yang baik untuk berdoa dan memohon ampun.


 3. 2. Malam Jumaat:


 4. Malam Jumaat, khususnya menjelang waktu Maghrib pada hari Jumaat, juga dianggap sebagai waktu yang mustajab untuk berdoa. Rasulullah SAW bersabda bahawa di antara waktu-waktu yang mustajab untuk berdoa adalah waktu antara asar dan maghrib pada hari Jumaat.


 5. 3. Malam Lailatul Qadar:


 6. Malam Lailatul Qadar atau Malam Kebencian di bulan Ramadan dianggap sebagai malam di mana Al-Quran pertama kali diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW. Berdoa pada malam ini dianggap sangat mustajab.


 7. 4. Malam Nisfu Sya'ban:


 8. Malam pertengahan bulan Sya'ban juga dianggap sebagai malam yang mustajab untuk berdoa. Banyak umat Islam yang mengisi malam ini dengan ibadah dan doa agar diberkati dan dilindungi oleh Allah SWT.


 9. 5. Malam Lailatul Isra' dan Mi'raj:


 10. Malam di mana Nabi Muhammad SAW melakukan perjalanan Isra' dan Mi'raj ke langit adalah malam yang juga dianggap sebagai malam yang mustajab untuk berdoa.

Dibawah ini ada dikongsikan Tujuh Bahagian Berdoa :

Bahagian 1 - Pengampunan Dosa


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 2 - Keperluan Masa Kehidupan


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 3 - Urusan Ketika Kematian


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 4 - Alam Barzakh


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 5 - Ketika di Padang Mahsyar


Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 6 - Lintasan Titian Sirat

Kelebihan Nisfu Sya'ban

Bahagian 7 - Masuk Syurga


Kelebihan Nisfu Sya'ban


~ Bonde Senyum Riang ~

Catat Ulasan

1 Ulasan

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.