Internary Percutian 3 Hari 2 Malam Di Pulau Pangkor.

Internary Percutian 3 Hari 2 Malam Di Pulau Pangkor Assalamualaikum dan Selamat pagi, Hai reader semua. Kali ini Bonde nak kongsikan kepada anda semua, Percutian pertama Bonde dan family selepas kerajaan umumkan boleh rentas negeri. Teruja sebenarnya nak pergi bercuti dekat pulau. Tapi dekat mana? Target Bonde adalah Pulau Pangkor! Kenapa Pulau Pangkor? Bonde teringin nak ke Pulau Pangkor, sebab sebelum ni tak pernah jejak kaki Pulau dekat negeri Perak, dapat tengok dan berehat dekat Pulau Pangkor memang menjadi idaman. Alhamdulillah Bonde berjaya ke Pulau Pangkor pada bulan Julai yang lalu, dengan keterujaan dan masa yang singkat buat carian di google dan facebook dengan bantuan rakan blogger juga.


Internary Percutian 3 Hari 2 Malam Di Pulau Pangkor.

Percutian kali ini, Bonde pergi bersama family dan 3 rakan Cik Fatin. 

Day 1 17 Julai 2020 (JUMAAT) 

11.00@12.00 mlm     - Gerak dari BBST 

                               - Singgah Coffee2 di RNR 

                               - Gerak ke Jetty Lumut 

                               - Solat Subuh (Masjid Berdekatan)

Alhamdulillah sampai di Masjid berdekatan jam 5.30 pagi walau perjalanan meredah malam dalam hujan yang lebat memang sangat mencabar, Naseb Kanda memang biasa memandu waktu malam dan dalam hujan lebat, sepanjang perjalanan Bonde temankan sambil makan kuaci ha ha ha selesai urusan di Masjid gerak cari port parking, Kanda nak rehat sebentar mata dah mengantuk.


Parking kereta berdekatan water front, bonde keluar berjalan-jalan sekitar waterfront, tengok pemandangan... gambar diatas Bonde ambil sekitar jam 6.30 pagi. 

Jam 7.00 masuk tempat kereta awam berbayar di hadapan parking bertingkat RM 10 sehari 3h2m bersamaan RM 30. selesai berurusan dengan petugas disitu kami jalan kaki menuju ke Kaunter tiket, Jetty Lumut.

               

Senang berurusan dengan easybook semua dah selesai buat bayaran dekat secara online untuk tiket ferry pergi dan balik.  dekat kaunter tinggal ambil tiket sahaja.

Harga Tiket Ferry Lumut-Pulau Pangkor :

sehala RM 7 dewasa            

Harga Tiket Ferry Pulau Pangkor -Lumut:

sehala RM 7 dewasa

Bonde terus beli tiket pergi dan balik total : RM 14 seorang 


7.15 pg - Collect tiket ferry melalui kaunter easybook




8.00 pg - Check In tiket Ferry (beratur siap2 sebab ferry full pagi tu) 

Naik ferry kena patuh SOP yea, scan Mysejahtera, check suhu dan pakai mask adalah keutamaan.  Jadi siap sedia untuk semua ni! Normal Baharu...

                                

8.15 pg - Naik Ferry (copkan seat untuk 6 orang) 



Sebelum gerak tu ambik beberapa keping gambar sunrise cantik sangat suka...

8.30 pg - Ferry gerak (perjalanan ferry 30 minit)

9.00 pg - Tiba di Jetty Pulau Pangkor


Keluar dari Jetty Pulau Pangkor anda akan nampak deretan teksi pink, cantik jer tengok warna pink! kami tak naik pun teksi pink sebab dah sewa sebuah kereta unser.

Bagi memudahkan perjalanan kali nak ronda-ronda Pulau Pangkor nanti.
 


9.10 pg Tunggu Kereta di Jetty Pangkor

9.30 pg - Sarapan Di hadapan CK Pasaraya.

12.00 tgh
Jalan-jalan sekitar Pekan Pangkor cari bekalan makanan 
                              
               - Jalan-jalan Pulau singgah tempat popular 

               - Kota Belanda

               
- Masjid Al-Badr 1000 Selawat

               - Lepak di Pantai Teluk Nipah

                   

2.45 ptg  - Check In Chalet Rumah Peranginan Pulau Pangkor

              Solat Zohor/Jamak

              Rehat
                        
5.00 ptg  - Minum petang/makan2 

5.30 ptg  - Mandi Manda di Pantai Bagok

              - Sunset Pantai Bagok

7.00 ptg  - Solat Magrib /Jamak

              - Shopping Chocolate di CK Duty Free

              - 
Makan malam, Lepak Pantai Teluk Nipah dan Shopping time

Day 2 18 Julai 2020 (SABTU)


8.00 pg  - Siap-siap masak sarapan untuk dibawa masa snorkeling

             - Manggi goreng /Roti/Biskut/Makanan Ringan/Air

9.00 pg  - Berkumpul di Pantai Teluk Nipah, Siap-siap untuk snorkeling

9.30 pg  - Tunggu Bot tepi pantai (bergantung pada cuaca kalau                                   hujan kita tukar petang ) 

             - Aktiviti bebas tepi pantai 

2.30 ptg - Makan tengahari di gerai berdekatan Pantai Teluk Nipah

7.00 ptg - Solat Magrib/Jamak

8.00 mlm - Jalan sekitar Pekan Pulau Pangkor beli hasil laut
                
               - Singgah CK Duti Free beli Chocolate

10.00 mlm - Makan Malam @ Pantai Teluk Nipah

                 - Lepak Pantai Teluk Nipah Layan live band 

                 - Jalan-jalan tengok orang memancing

Day 3 19 Julai 2020 (AHAD)


8.00 pg Sarapan area Pekan Pulau Pangkor

9.00 pg - Kemas-kemas untuk check out

12.00 tgh - Check Out Chalet

12.30 tgh Jalan-jalan Pekan Pulau Pangkor

1.30 tgh - pulangkan Kereta

2.00 ptg Tunggu Ferry Jetty Pangkor - Jetty Lumut

3.00 ptg - Gerak balik singgah makan di Nasi Bambo Sungai Klah

Pesanan :

Bawa baju secukupnya mengikut kesesuaian untuk :

-solat/jalan2/mandi laut

Mask secukupnya

Plastic sampah 2 helai

Plastic baju basah

Ubat-ubatan


Ini sahaja perkongsian Bonde tentang Internary Percutian 3 Hari 2 Malam Di Pulau Pangkor. Seterusnya Bonde akan ceritakan tentang tempat Bonde menginap di Pulau Pangkor.  Jadi Jumpa di entri seterusnya.

 
 ~ Bonde Senyum Riang ~

Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

8 PEMBERI ULASAN

  1. tak pi shoppind dekat bebas cukai ke bonda

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada pergi, tapi masa tu banyak barang blm restok... info dr peniaga katanya ramai datang minggu sebelum mula sekolah... habis kena borong

      Padam
  2. Di rumah persekutuan P.Pangkor ada dapur masak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dekat Rumah Persekutuan P.Pangkor tidak ada dapur untuk memasak, tapi boleh masak dekat kawasan permainan dekat situ ada gazebo dan tempat masak bbq. boleh rujuk di https://www.bondezaidalifah.com/2020/08/rumah-peranginan-persekutuan-pulau.html

      Padam
  3. Assalamualaikum bonde..ada tak gmbr tapak perkhemahan pangkor?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa sy datang tak ada orang sewa dekat situ jadi kawasan tu kosong... boleh rujuk peta lokasi di https://www.bondezaidalifah.com/2020/08/rumah-peranginan-persekutuan-pulau.html

      Padam
  4. penuh itinery bonde seronok byk aktiviti kan

    BalasPadam
  5. Salam bonde... Utk snorkeling bonde beli package siap2 sebelum pergi atau sampai sane baru cari?, boleh bonde bg contact no utk pakej snorkeling dan kereta sewa?

    BalasPadam

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.