Bonde Zaidalifah: RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS BERSAMA AIR ASAM VERSI BONDE

RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS BERSAMA AIR ASAM VERSI BONDE

11:40 pm

RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS BERSAMA AIR ASAM VERSI BONDE Assalamualaikum dan Selamat Malam, Hai reader semua... Salam Aidil Adha... Haaa banyak tak dapat daging korban.  Kalau balik kampung tu mesti banyak dapatkan daging korban! Maklumlah dekat kampung ibadah korban memang meriah di surau dan masjid. Daging tu dapat  banyak,  tak tahu nak masak apa? Mari Bonde nak kongsikan dengan anda semua resepi daging korban sedap iaitu :

RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS BERSAMA AIR ASAM VERSI BONDE


BAHAN-BAHAN RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS

2 Kilo - Daging dihiris
Serbuk kunyit
Garam

Carang-caranya :

Daging dihiris dan ratakan dengan garam dan kunyit. perap sekejap dalam 15 minit.



Lepas tu bakar atas bara api, Kalau di kampung seronoklah guna cara tradisi, kalau dekat rumah kena guna oven atau pemanggang ajaib.  Bakar hingga masak.


Lepas dah masak hiris-hiris.  Cara hiris ikut sukalah Bonde hiris memanjang dan nipis.. senang nak makan.


Tada... dan siap


RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS BERSAMA AIR ASAM VERSI BONDE 

BAHAN-BAHAN UNTUK AIR ASAM:


1 biji buah tomato - potong dadu
1 biji bawang besar merah - potong dadu
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Segenggam cili padi - di hiris (kuantiti cili ikut tahap pedas yang anda suka)
1-2 ibu jari belacan
Sedikit air
3 sudu asam jawa adabi - bancuh dengan air
2 sudu besar gula (atau secukup rasa)

1 sudu besar garam (atau secukup rasa)




Dah siap....


Mudah jer resepi nih.. sedap tau makan dengan nasi panas-panas atau ratah macam tu je! kalau anda suka jangan lupa buat tau!

Selamat Mencuba...


~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

7 TEGURAN MEMBINA

  1. tengok pun dah terliur,kalau makan ni mesti bertambah hihi

    ReplyDelete
  2. Dapnya bonde ..lepas 3 bulan baru bleh makan...

    ReplyDelete
  3. That's such an interesting name for grilled meat

    ReplyDelete
  4. ya ampun bonde sedapnya. baru plan nak buat daging bakaq cm ni cicah air asam atau sos thai sbb byk dpt daging korban. TQ resepi bonde

    ReplyDelete
  5. Perghh nampak sedap ni ... nama pun mengaummmm ..hehehe

    ReplyDelete
  6. Oh yumsss memang sedap kalau makan with nasi kan. Will try it using chicken meat.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN