SELAMAT HARI RAYA, MENU PAGI SYAWAL 1438H...

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...


Hai reader semua...

Semalam Bonde janji nak kongsikan cerita-cerita sambutan Syawalkan... Baiklah disini Bonde kongsikan cerita tersebut.  

Seperti yang telah dimaklumkan,  Tahun ini, Bonde beraya di Kampung Bonde dahulu, iaitu di Sungai Pelek, Jadi untuk Menu pagi raya tahun ini Bonde dan Kak Long dah bincang nak masak apa seminggu sebelum raya lagi. (xcited)

Walaupun masak simple-simple perancang perlu ada.  betul tak? sambil-sambil masak untuk juadah pagi syawal, masak juga menu last Ramadhan.

Perancangan perlu ada, bukan apa, nak beli bahan-bahan nanti senang.  Tak lah 10 kali kene pergi kedai/pasar sebab ada jer bahan yang cukup hu hu hu. (memang taklah sebabnya... kalau dah mula masak didapur.. tak akan ada masa nak keluar-keluar cari bahan lagi hu hu hu).


SELAMAT HARI RAYA, MENU PAGI SYAWAL 1438H


Untuk menu raya kali ini, seperti apa yang dibincangkan, antara Bonde dengan Kak Long kami nak masak menu berikut :

1. Nasi Impit

2. Rendang Ayam

3. Daging masak ungkep

4. Kuah Kacang + Ayam

5. Masak lodeh pagi raya (kuah lodeh + sambal bilis garing)


Foto Zaidalifah Aisheteru.


Daging masak ungkep



Foto Zaidalifah Aisheteru.


Rendang Ayam



Foto Zaidalifah Aisheteru.


Kuah Kacang + Ayam



Foto Zaidalifah Aisheteru.

Kuah Kacang Bersama Nasi Impit


Foto Zaidalifah Aisheteru.


Masak Lodeh + Sambal Bilis Kering



Apa menu anda pagi syawal? Kongsikanlah dengan Bonde... mesti sedap tu, bagi Bonde terliur... 

Kalau ada entri anda tinggalkan dikomen.. nanti Bonde terjah blog anda...



~ Bonde Senyum Riang ~

Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

4 PEMBERI ULASAN

  1. sedap2nya menu raya pertama tu..

    BalasPadam
  2. sedapnya....betul2 menikmati hidangan raya sampai dah x nak makan dah lauk raya...

    BalasPadam
  3. alahai lazatnya semua makanan tu

    BalasPadam
  4. Daging masak ungkep tu so far xjumpa lagi tahun ni. Sedapnya bonde. Tp fobia tgk daging pulak. Minggu lepas seminggu duk makan daging, last2 perut x selesa sampai skrg :(

    BalasPadam

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.