RESEPI TOM YAM MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum Dan Selamat Petang...

Hai reader semua...

Apa Khabar hari ni? Dari subuh lagi sudah hujan lebat... Alhamdulillah saat hujan lebat, saat itulah waktu afdal untuk kita sama-sama berdoa... moga kita semua diberi kesihatan yang baik Aamiin.

Bonde nak share resepi Tom Yam yang Bonde masak semalam untuk berbuka, cara Bonde masak sangat mudah tak guna pes tom yam pon. tapi rasa tetap rasa tom yam... yang penting sedap meletop tau. hu hu hu

Cara Bonde masak bak selalu orang kata campak-campak macam tu... kaedah masak yang digunakan ialah merebus.

Tom Yam ni jugak macam ala-ala makan dekat steamboat gitue... he he he


(Untuk makluman, resepi ini tidak menggunakan sebarang jenis pes tom yam yang dijual dipasaran.)

[RESEPI TOM YAM MUDAH DAN SEDAP ]


Bahan-Bahannya :

Bahan A

2 senduk cili mesin
1 liter air

(masukkan air dalam periuk dan masukkan cili mesin tersebut, rebus hingga ianya mendidih sebanyak 2 kali untuk pastikan cili betul-betul masak)


Bahan - bahan untuk seafood :

Bahan B

10 ekor udang (buang bahagian kepala dan ekor)
5 ekor sotong (potong bulat)
200 gram lokan (stok dalam peti) (anda boleh letak apa saje jenis seafood yang anda suka terpulang yea)

Bahan - bahan untuk sayuran :

Bahan C

Brokoli 
(kuantiti ikut anda suka)
Bunga kobis 
(kuantiti ikut anda suka)
Lobak merah 
(kuantiti ikut anda suka)
3 jenis cendawan buna-shimeji, bunapi-shimeji, enokitake 
(kuantiti ikut anda suka) letak lebih memang sedaplah...
3 batang serai (ketuk)
4-5 cili api merah (ketuk)

1 biji lemon ( kalau suka masam boleh letak lebih)
3 helai daun limau purut (untuk bau tom yam)

Garam
Cukup rasa maggi

Cara-cara memasak :

Setelah bahan A masak sempurna.. anda boleh masukkan bahan B selepas itu masukan bahan C dan last sekali masukkan garam, cukup rasa maggi, perahan lemon dan daun limau .


[JENIS-JENIS CENDAWAN YANG DIGUNAKAN]

- buna-shimeji

- buna-shimeji

- bunapi -shimeji

bunapi -shimeji
- enokitake

enokitake

Gambar cendawan tak sempat ambik semalam nanti Bonde update.. semua gambar diatas ambil dekat google.

 Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa!

~ Bonde Senyum Riang ~

Anda Mungkin Menyukai Bacaan Ini

4 PEMBERI ULASAN

  1. yumyummmm..
    boleh try lepas ni

    BalasPadam
  2. Salam Bonde..
    Menggoda sungguh tomyam tu..

    BalasPadam
  3. Wow sedapnya.. nak sikit

    BalasPadam
  4. sedap tomyam ni...

    psssttt... terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #30.

    Blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2017/05/senarai-url-blog-30.html

    Keputusan pemenang akan diumumkan pada hari ini. Gud luck.

    - Mia Liana

    BalasPadam

[PENAFIAN]

Saya adalah pemilik blog www.bondezaidalifah.com secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

~Awak sportinglah....terima kasih sudi tinggalkan komen dibawah.

~Sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...

Terima kasih.