• Home
  • Content
    • Family Holiday
    • Info Agama
    • Parenting
    • Drama Adaptasi Novel
  • About
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Advertise
facebook twitter instagram Email

Bonde Zaidalifah

jom VIEW jangan geli tau!!!!!!

NI LA PUMPUN NAMANYA...SUSAH NAK DAPAT...KENE MASUK DALAM HUTAN BAKAR ...TENGGELAM DALAM SELUT LUMPUR... PANJANG PUMPUN SEPERTI DALAM GAMBAR LEBIH KURANG SATU DEPA.

PUMPUN X HISAP DARAH MCM LINTAH ATAU PACAT...JD JGN TAKUT YEA..GEMUK-GEMUK LA PUMPUN NI...MEMANG UNTUNG BELI YG INI DARI BELI YANG DALAM SARANG...

NI ABG LONG TUKANG CARI PUMPUN KLU NAK ORDER DENGAN DIA PON BOLEH.... JETI RIMBA BAKAU KG JELUTONG INDAH.

CONTACT NUMBER :
ABG LONG
017-6644369

Share
Tweet
Pin
Share
6 PEMBERI ULASAN
NAMPAK SEDAP X... ADA YANG KECUR AIR LIUR KAN .....TU LA BONDE DAPAT NI DARI NURSERY FATIN...NAMPAK SEDAP X TAHAN LALU BUAT MUKA X MALU MINTA KAT PENJAGA NURSERY....NI JOLOK SENDIRI...PUAS HATI TOL....MUDA LAGI TU.....KRUPPPP2 RANGGUP     
SETELAH DIBASUH, DAN  DIPOTONG BONDE X BUANG KULIT... LEBIH SEDAP BEGINI.    


KUAH KICAP...+ CILI API TUK COLET...KAW LA.....EMMM SEDAP SANGAT...PUAS MAKAN...MAKAN BERAMAI2 MAKAN SENDIRI X FEEL...JEMPUT MAKAN YEA.. 




Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca.... 



BILA?
31 Mac 2012

JAM BERAPA?
8.30 MLM - 9.30 MLM

BUAT APA?
tutup lampu selama sejam tu. Bergelap seketika tu. 
tp lebih baik tutup semua penggunaan elektrik dalam rumah.

BERAPA LAMA?
1 Jam saje

UNTUK APA?
mengurangkan penghasilan haba oleh lampu. So, kalau ramai-ramai support. Sedikit sebanyak kesan rumah hijau bumi boleh dikurangkan.




 
 
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca....

PULANG PAKU BUAH KERAS

Makna

Menyindir Orang Yang Pernah Mengatanya Dulu...

Contoh Ayat

Iffah pulang paku buah keras pada rakannya yang pernah memandang rendah kepadanya.



Nota :

MACAM MANA PUN KEMARAHAN KITA TERHADAP SESEORANG... AKAN DAPAT DIKAWAL SEANDAINYA ADA SIKAP SABAR DLM HATI....JIKA TIDAK SUKA DENGAN SESEORANG ITU KITA TIDAK PERLU MENGELUARKAN KATA-KATA YG KASAR...YG BOLEH MEMBUAT SESEORANG ITU TERGURIS HATI.... TEGURLA DENGAN CARA BERHEMAH DAN MENGALAH LEBIH BAIK...  


Share
Tweet
Pin
Share
2 PEMBERI ULASAN
jom baca.... keterangan lanjut di : http://mohdnaser.blogspot.com/

Tambah kapsyen

A. Nama Penuh Saya? Zaidalifah Hussin


B. Nama Panggilan Saya? bonde...


C. Sejak Bila Saya Berblogging? Jun, 2011


D. Url Blog Saya? http://kumahuitu.blogspot.com


 
Share
Tweet
Pin
Share
14 PEMBERI ULASAN
jom baca....

SETAKAT HARI INI FOLLOWER BLOG BONDE BARU ADE 78 ORG....
MACAM MANA NAK TAMBAH FOLLOWER ?????
AJARKAN LA...HU HU HU


Share
Tweet
Pin
Share
4 PEMBERI ULASAN
jom BELI & baca....

MAWI KENE SAMUN....
ISHHH2..
JOM BACA...


Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca....dr fb dunia macam-macam share

Sepasang suami isteri hidup dalam keadaan tenteram, meskipun hidup susah mereka taat kepada perintah Tuhan. Segala yang dilarang Allah s.w.t. dihindari, dan ibadah mereka tekun sekali. Si Suami adalah seorang yang alim yang taqwa dan tawakkal. Tetapi sudah beberapa lama isterinya mengeluh terhadap kemiskinan yang tiada habis-habisnya itu. Ia memaksa suaminya agar mencari jalan keluar. Ia membayangkan alangkah senangnya hidup jika segala-galanya serba cukup. Pada suatu hari, lelaki yang alim itu berangkat ke ibu kota, mahu mencari pekerjaan. Di tengah perjalanan is melihat sebatang pohon besar yang tengah dikerumuni orang. Ia mendekat. Ternyata orang-orang itu sedang memuja-muja pohon yang konon keramat dan sakti itu. Banyak juga kaum wanita dan pedagang-pedagang yang meminta-minta agar suami mereka setia atau dagangnya laris.

“Ini syirik,” fikir lelaki yang alim tadi. “Ini harus dibanteras habis. Masyarakat tidak boleh dibiarkan menyembah serta meminta selain Allah s.w.t..” Maka pulanglah dia terburu. Isterinya hairan, mengapa secepat itu suaminya kembali. Lebih hairan lagi waktu dilihatnya si suami mengambil sebilah kapak yang diasahnya tajam. Lantas lelaki alim tadi bergegas keluar. Isterinya bertanya tetapi ia tidak menjawab. Segera dinaiki keldainya dan dipacu cepat-cepat ke pohon itu. Sebelum sampai di tempat pohon itu berdiri, tiba-tiba melompat sesusuk tubuh tinggi besar dan hitam. Dia adalah iblis laknatullah yang menyerupai sebagai manusia.

“Hai, mahu ke mana kamu?” tanya si iblis laknatullah. Orang alim tersebut menjawab, “Saya mahu menuju ke pohon yang disembah-sembah orang bagaikan menyembah Allah s.w.t.. Saya sudah berjanji kepada Allah s.w.t. akan menebang roboh pohon syirik itu.” “Kamu tidak ada apa-apa hubungan dengan pohon itu. Yang penting kamu tidak ikut-ikutan syirik seperti mereka. Sudah pulang sahaja.” “Tidak boleh, kemungkaran mesti dibanteras,” jawab si alim bersikap tegas.

“Berhenti, jangan teruskan!” bentak iblis laknatullah marah. “Akan saya teruskan!”
Kerana masing-masing tegas pada pendirian, akhirnya terjadilah perkelahian antara orang alim tadi dengan iblis laknatullah. Kalau melihat perbezaan badannya, seharusnya orang alim itu dengan mudah boleh dibinasakan. Namun ternyata iblis laknatullah menyerah kalah, meminta-minta ampun. Kemudian dengan berdiri menahan kesakita dia berkata, “Tuan, maafkanlah kekasaran saya. Saya tak akan berani lagi mengganggu tuan. Sekarang pulanglah. Saya berjanji, setiap pagi, apabila Tuan selesai menunaikan sembahyang Subuh, di bawah tikar sembahyang Tuan saya sediakan wang emas empat dinar. Pulang saja berburu, jangan teruskan niat Tuan itu dulu,”

Mendengar janji iblis laknatullah dengan wang emas empat dinar itu, lunturlah kekerasan tekad si alim tadi. Ia teringatkan isterinya yang hidup tidak berkecukupan. Ia teringat akan saban hari rungutan isterinya. Setiap pagi empat dinar, dalam sebulan sahaja dia sudah boleh menjadi orang kaya. Mengingatkan desakan-desakan isterinya itu maka pulanglah dia. Patah niatnya semula hendak membanteras kemungkaran.

Demikianlah, semejak pagi itu isterinya tidak pernah marah lagi. Hari pertama, ketika si alim selesai sembahyang, dibukanya tikar sembahyangnya. Betul di situ tergolek empat benda berkilat, empat dinar wang emas. Dia meloncat riang, isterinya gembira. Begitu juga hari yang kedua. Empat dinar emas. Ketika pada hari yang ketiga, matahari mulai terbit dan dia membuka tikar sembahyang, masih didapatinya wang itu. Tapi pada hari keempat dia mulai kecewa. Di bawah tikar sembahyangnya tidak ada apa-apa lagi keculai tikar pandan yang rapuh. Isterinya mulai marah kerana wang yang kelmarin sudah dihabiskan sama sekali.

Si alim dengan lesu menjawab, “Jangan khuatir, esok barangkali kita bakal dapat lapan dinar sekaligus.” Keesokkan harinya, harap-harap cemas suami-isteri itu bangun pagi-pagi. Selesai sembahyang dibuka tikar sejadahnya kosong. “Kurang ajar. Penipu,” teriak si isteri. “Ambil kapak, tebanglah pohon itu.” “Ya, memang dia telah menipuku. Akan aku habiskan pohon itu semuanya hingga ke ranting dan daun-daunnya,” sahut si alim itu. Maka segera ia mengeluarkan keldainya. Sambil membawa kapak yang tajam dia memacu keldainya menuju ke arah pohon yang syirik itu. Di tengah jalan iblis laknatullah yang berbadan tinggi besar tersebut sudah menghalang. Katanya menyorot tajam, “Mahu ke mana kamu?” herdiknya menggegar.

“Mahu menebang pohon,” jawab si alim dengan gagah berani. “Berhenti, jangan lanjutkan.” larang si iblis laknatullah “Bagaimanapun juga tidak boleh, sebelum pohon itu tumbang.” jawab lelaki itu.

Maka terjadilah kembali perkelahian yang hebat. Tetapi kali ini bukan iblis laknatullah yang kalah, tapi si alim yang terkulai. Dalam kesakitan, si alim tadi bertanya penuh hairan, “Dengan kekuatan apa engkau dapat mengalahkan saya, padahal dulu engkau tidak berdaya sama sekali?” Iblis laknatullah itu dengan angkuh menjawab, “Tentu sahaja engkau dahulu boleh menang, kerana waktu itu engkau keluar rumah untuk Allah, demi Allah. Andaikata kukumpulkan seluruh belantaraku menyerangmu sekalipun, aku takkan mampu mengalahkanmu. Sekarang kamu keluar dari rumah hanya kerana tidak ada wang di bawah tikar sejadahmu. Maka biarpun kau keluarkan seluruh kebolehanmu, tidak mungkin kamu mampun menjatuhkan aku. Pulang saja. Kalau tidak, kupatahkan nanti batang lehermu.”

Mendengar penjelasan iblis laknatullah ini si alim tadi termangu-mangu. Ia merasa bersalah, dan niatnya memang sudah tidak ikhlas kerana Allah s.w.t. lagi. Dengan terhuyung-hayang ia pulang ke rumahnya. Dibatalkan niat semula untuk menebang pohon itu. Ia sedar bahawa perjuangannya yang sekarang adalah tanpa keikhlasan kerana Allah s.w.t., dan ia sedar perjuangan yang semacam itu tidak akan menghasilkan apa-apa selain dari kesiaan yang berlanjutan. Sebab tujuannya adalah kerana harta benda, mengatasi keutamaan Allah s.w.t. dan agama. Bukankah bererti ia menyalahgunakan agama untuk kepentingan hawa nafsu semata-mata ?

“Barangsiapa di antaramu melihat sesuatu kemungkaran, hendaklah (berusaha) memperbaikinya dengan tangannya (kekuasaan), bila tidak mungkin hendaklah berusaha memperbaikinya dengan lidahnya (nasihat), bila tidak mungkin pula, hendaklah mengingkari dengan hatinya (tinggalkan). Itulah selemah-lemah iman.”
(Hadith Riwayat Muslim)



Wallahu’alam….
 
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca....

Dalam sebuah riwayat menceritakan pada masa dahulu, ada seorang lelaki sangat alim lagi warak. Lelaki itu menceritakan tentang suatu kejadian ngeri yang dihadapi oleh seorang lelaki yang tinggal sekampung dengannya ketika menemui maut.

Selepas di Kafan dan di sembahyangkan, jenazah lelaki itu pun dibawa ke tanah perkuburan untuk disempurnakan pengkebumia...nnya. Semasa jenazah itu sampai di tanah perkuburan, keadaan dan suasana di situ begitu sepi sekali. Manakala liang lahatnya sudah sedia menanti di depan untuk dikebumikan jenazahnya.

Kemudian kaum kerabat dan sahabat handai lelaki berkenaan menurunkan keranda mayatnya perlahan-lahan ke dalam liang lahad tersebut. Sebaik sahaja mereka hendak meletakkan jenazah itu, tiba-tiba mereka begitu terperanjat apabila terlihat seekor binatang yang sama bentuknya
seperti kucing sudah berada di dalam kubur itu. Apabila melihat binatang berkenaan, para jemaah terperanjat dan tercengang. Inilah pertama kalinya seekor binatang berada di liang lahad, menunggu mayat dikebumikan.

Beberapa orang dari kaum kerabat cuba menghalau binatang tersebut tetapi hampa malah binatang itu terlalu bengis dan gerun, kukunya yang tajam mencakar-cakar batang kayu yang dijolok ke arahnya. Binatang itu tetap berdegil dan terus bertahan di dalam liang itu dengan mata yang memancar-mancar menampakkan kebengisan laksana harimau yang memerhatikan mangsanya.

Akhirnya kaum kerabat lelaki itu mengambil keputusan untuk mengali satu liang lahad yang baru bagi mengelakkan jenazah disimpan bersama binatang misteri itu. Setelah siap di gali dan para jemaah pun mengangkat jenazah kearah liang lahad dan cuba menurunkan keranda perlahan-lahan. Alangkah terkejutnya mereka apabila di dapati binatang ganjil itu sudah pun berada di dalam lubang itu.

Setelah gagal mengusir binatang itu buat kali keduanya, akhirnya kaum kerabat lelaki itu mengambil keputusan untuk mengkebumikan jasadnya dengan binatang tersebut. Sebaik saja tanah di timbus separuh liang lahad, para jemaah terkejut bila satu bunyi yang menghairankan keluar dari kubur tersebut. Bunyi itu seakan-akan daging dan tulang jasad si mati itu dicakar dan dipatahkan oleh binatang buas, bunyinya amat menakutkan setiap yang berada di tanah perkuburan itu. Seorang alim lalu menemui isteri lelaki itu dan bertanya adakah ada perbuatan yang buruk pernah di lakukan oleh si mati semasa hayatnya. Isteri lelaki itu lalu memberitahu yang suaminya merupakan seorang lelaki yang baik budi pekertinya, tetapi sepanjang perkahwinan mereka, suaminya itu tidak pernah menyucikan dirinya dengan “mandi hadas” setiap kali selepas melakukan persetubuhan.

Dalam riwayat lain, orang yang tidak mandi hadas (Junub/besar) apabila dia mati, mereka ini akan diberikan pakaian hina dan terlaknat dari neraka.

Mandi junub adalah satu mandi yang sangat dituntut dalam islam. Walaupun sesetengah orang kita memandangnya remeh tapi ketahuilah bahawa azabnya amatlah pedih bermula dari alam kubur lagi.

" sama2 kita ambil iktibar dan pengngajaran dr cerita ini...insyaALLAH dipermudahkan bagi kita menghadapinya nanti.."






Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
LOKAN NI DAPAT DR KG BONDESUSAH NAK CARI TERPAKSA BERGELUMANG DENGAN LUMPUR DALAM RIMBA BAKAR. HASIL PENCARIAN OLEH ANAK SAUDARA BONDE YG RAJIN GILA! IAITU AZIERA DAN RAKAN RAKANNYE. GAMBAR DIATAS MENUNJUKKAN BAGAIMANA KITA NAK MEMASAK LOKAN TERSEBUT UNTUK DPTKAN ISINYA KITA PERLU DIDIHKAN AIR DAN REBUSKAN LEBIH KURANG 5 MINIT LOKAN AKAN TERBUKA.
DALAM 5 MINIT LOKAN DAH TERBUKA...CUBA TENGOK YG PUTIH TU LA ISI LOKAN.
AMBIL ISI BUANG KULIT... KLU KREATIF KULIT BOLEH BUAT BARANGAN KRAFTANGAN SENI...
TP BONDE BUANG MANA ADA MASA NAK BUAT SEMUA TU
ISI LOKAN... YG TELAH DIASINGKAN
INI SAMBAL YG TELAH SIAP UNTUK DIMAKAN.. SEDAP...LEBIH SEDAP KLU DARI KERANG... " SELALU ALONG AKAN BUAT RENDANG LOKAN MASA RAYA" EMMMM SEDAPNYE....
Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN

Tq wani bg bonde jagung sg besar da siap rebus lg. Sgt sedap...:-)


Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN

BONDE DAN FATIN LOVE LOLIPOP BELON
b
Bunga tu dalam gelong tayar motor..cantek dan kreatif sekali
bonde dan masitah
bonde dan fatin...

ini ialah bonsai....yg belum berdaun
nampak usang tp arganye mahal
teka berapa harga pokok ini????
Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
koleksi kalikator Abg IMUDA

Fatin sedang asyik tgk abg lukis kalikatur
Abg IMUDA , fatin & Masitah
Abg IMUDA dan bonde...tq sudi bergambar dengan bonde
Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca.... keterangan lanjut di:
http://akusijebat.blogspot.com/2012/03/segmen-bloglist-april-mei-bersama-jebat.html


kata-kata ucapan dr akusijebat

Salam..
Ini adalah segmen pertama dari gua (harap dapat sambutan)
tujuan gua cuma nak tambahkan kenalan+promote blog korang (tingkatkan trafik)
dan yang penting sekali ialah untuk mengeratkan silaturrahim sesama blogger :)
Pastinya ia paling mudah dan sempoi..
TIADA SYARAT KETAT DIKENAKAN
ikut suke korang la nak follow,like page ke atau tag kawan ke..
mane-manelah..tak WAJIB pun
Oklah taknak cakap banyak lagi..
Caranya..
> LETAK HEADER SENGAL GUA KAT ENTRI KORANG (linkkan ke sini)
> BUAT ENTRI RINGKAS. Tajuk: "Segmen: Bloglist April-Mei Bersama Jebat"
> SIAP? Tinggalkan Link entri korang kat kotak komen entri ini.
Senaaaaang...
semua peserta gua akan letak dalam bloglist segmen ini selama 2 bulan
(01/04/2012 - 31/05/2012)
tarikh tutup 31/03/2012) jam 11:59 mlm.
wassalam..


bonde pon
j-o-i-n
 like like like like.....
j-a-n-g-a-n
l-u-p-a
b-l-o-g-l-i-s-t
b-l-o-g
b-o-n-d-e


Share
Tweet
Pin
Share
15 PEMBERI ULASAN
DISEBABKAN DISINI RAMAI KANAK-KANAK....NAMPAKNYA BONDE KENE TURUN PADANG UNTUK MEMBANTU FATIN MENDAPATAN BELON DARI ABG BADUT....
DAH LA ABG BADUT TINGGI PAKAI KAKI PANJANG...

ABG BADUT NAK CALER PINK PURPLE


DI PUSING-PUSING.....


HAMPIR SIAP ......LAST TOUCH UP


YE YE DAH SIAP....
CANTEK X LOLIPOP FATIN...

POSE UNTUK LOLIPOP.....

FATIN DI 'BONSAI & ORCHID 2012 SHOW'

Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
UNTUK KATEGERI C....
CANTEK OOO KREATIF SUNGGUH ADIK-ADIK NI...SEMUA GUNAKAN COLOR CRYON.....
"FATIN X DAPAT TURUT SERTA COZ.... DAH TERLAMBAT DAFTAR... TP FATIN DAPAT PENGALAMAN TEKNIK MEWARNA MENGUNAKAN CRYON"

JOM VIEW MEREKA.....







Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
KREATIF... BONDE LIKE.... CANTEK SANGAT....

Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN

KEPADA WARGA MALAYSIA YANG MEMINATI BONSAI DAN ORKED JIKA ADA KELAPANGAN MASA BOLEH LA KE PAMERAN BONSAI DAN ORKED NI....
ADA BANYAK PAMERAN BONSAI & ORKED DISANA...



Published with Blogger-droid v2.0.4
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
jom baca....

PAMERAN BATIK.....

BELI 1 UNTUK KANDA SAYANG....

ACUAN KUIH TEMBAGA....SUSAH NAK DAPAT TAU....


BENTUK YANG BONDE BELI.... TAHUN NI NAK BUAT KUIH RAYA DAH SENANG DAH....
Share
Tweet
Pin
Share
No PEMBERI ULASAN
Newer Posts
Older Posts

About me


Hai! Saya Zaidalifah Binti Hussin (BZ), pemilik dan penulis blog ini. Saya seorang yang ceria dan suka berkongsi pengalaman saya berkaitan banyak perkara.

Email : iffah208@gmail.com.

Follow Me

  • facebook
  • twitter
  • instagram

Popular Posts

  • 4 Tips Mix & Match Warna Tudung Dengan Baju
  • Kebaikan Dan Manfaat Premium Shine Bird's Nest
  • Carian Dalam Talian Di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32 % Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina
  • Kadar Bayaran Pengasuh 2018
  • Pengalaman Indah Di Kids Zania
  • 100 Blog Pilihan 2018 HASRULHASSAN.COM
  • Naturecare daripada Tupperware
  • 27 Disember Birthday Fatin... Request Nak Makan Steak
  • Segmen 24 Jam Bloglist #34 Mialiana.com
  • 30 days Hydrolyzed Collagen Drink Malaysia by JeanC

Special Collaborations

AIRASIA BLOGGERS COMMUNITY (ABC)


ABC



ALTHEA ANGLE


ALTHEA ANGLE



BUTTERFLY PROJECT


Butterfly Project


Categories

ALTHEA ANGELS Artis Malaysia DRAMA DRAMA ADAPTASI NOVEL EVENT 2017 FAMILY DAY. . . WEEKEND FAMILY DAY. . .holiday FAMILY HOLIDAY HANTARAN DAN GUBAHAN Info Agama INFO KESIHATAN INFO PARENTING Kumpulan Doa

GSL Warrior's Blog

  • Mimi Azirah
    Menu Lunch Hari Ini
  • Suria Amanda
    Perkongsian Kisah Benar...
  • Azlinda Alin
    20 BUAH BUKU HASIL REMBATAN BIG BAD WOLF BBW 2019
  • Shuhaida Kabdy
    Mengenang Mak Dalam Rindu
  • Ana Suhana
    Syoknya Bercuti di D'Wharf Hotel & Servised Residence Port Dickson
  • Bonda Zahra
    Hilangkan Jerawat Serta Parut Jerawat Seawal 7 Hari Dengan Charcoal Clay Mask By Le.Lab Routine!.
  • The Other Side of Me
    EAGLE F1 Finally Land in Malaysia
  • KhatyAiman
    Electronics for all generations
  • Mamapipie

Followers

Subscribe

Created with by ThemeXpose