Bonde Zaidalifah: DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

11:40 am

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi... Hai reader semua, Agak mengambil masa yang lama untuk update trip Lombok ni bukan apa trip kali ni memang sangat hebat kerana terdapat hampir 2000 gambar dalam hp dan juga sjcam Bonde wahhh memang giler trip ni, ada photografer seorang satu masa dekat sana.  Ya Ampun gambar yang di ambil pon sangat cantik, Bonde berterima kasih dengan mereka kerana menjadikan kenangan Bonde ke Lombok bersama kawan-kawan satu kenangan yang sangat indah...


DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD


KLIA 2




BOARDING TIME

Kali ini Bonde ke Lombok ditemani oleh Banana dan Cik En (Dari Perak ke KLIA 2 menaiki Bas Ekpress) Berkumpul di KLIA 2 jam 6.00 pagi Penerbangan jam 8.30 pagi.. Alhamdulillah selesai urusan check in bagasi dan tiket kami tak lambat kali ini, on time sampai ikut jadual penerbangan. Boleh bernafas tidak terkejar-kejar dan sempat melepak sebelum naik flight . 





Alhamdulillah, sampai di Airport Lombok lebih kurang jam 11.30 pagi.  Ambil Bagasi dan check Imigesen Lombok.



Welcome Lombok!


DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD


Sebelum keluar Airport, Yang kami cari adalah sim card telefon, untuk kami gunakan line telefon dan internet membolehkan kami berhubung menerusi whatsapp dengan family di Malaysia dan kegunaan semasa di Lombok nanti.  Kami beli Sim Card Axiata berharga 45 ribu dan RM 12 macam tu duit Malaysia, Internet laju dan cukup digunakan untuk 4H3M.



DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Proses pembelian dan masukkan sim card ke dalam hand phone masing-masing. Cik Ein dah selesai.. tunggu turn Bonde dengan Banana.  


DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Disambut oleh team guide Lombok orang bernama Buyung dan seorang lagi bernam Asfan (nama popular Jarjit karekta watak upin-ipin)

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

MAKAN TENGAHARI DI MELATI HOTEL & RESORT CAFE, SENGIGI

Dan kami di bawa untuk makan tengahari di Melati Hotel & Resort Cafe, Sengigi.

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

MENU MASAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE, SENGIGI

Menu ini telah dipilih mengikut pakej kami, antara menu yang ada adalah :

Ayam Pelecing 

(Menu ni pedas, Bonde dah kurang makan ayam.. Tapi ambik untuk rasa sambal pedas tu sedap Bonde suka)

Ikan Fillet
(Menu ini seakan ikan Bakar tapi dalam portion kecil "slice" macam tu sedap makan dengan sambal merah Lombok perghhh memang terangkat)

Sambal Merah Lombok
(memang sedap sekali. Kena dengan citarasa Bonde yang sukakan makanan pedas)

Sayur Campur

Sup Sayur

Keropok 

Nasi Putih

Air Mineral

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Sup Sayur

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Tadaaa ini pinggan Bonde ! 

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

PEMANDANGAN SEKITAR HOTEL MELATI & CAFE SENGIGI

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

MASJID NURUL BILAD

Kami meneruskan perjalanan dan singgah solat Zohor dan jamak di Masjid Nurul Bilad, Kuta Lombok Tengah, Untuk info anda Masjid ini baru sahaja siap dibina tahun 2017 dan dirasmikan pada 17 Oktober 2017, Usia Masjid ini adalah lebih kurang genap setahun pembinaannya, Diberi nama “Nurul Bilad” yang bermaksud “Cahaya bagi Negeri”Nurul Bilad diharapkan menjadi penerang tidak hanya bagi warga dan jamaah masjid, tetapi juga menerangi semua aspek kehidupan yang ada di kawasan KEK MandalikaMasjid sangat cantik.

MASJID NURUL BILAD

Reka bentuk dalaman yang berbentuk segitiga.


DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Ruang solat wanita

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD
   
DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Replika Sebina Masjid Nurul Bilad


DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

Konsep rekabentuknya diadaptasi dari konsep bangunan Nusantara Suku Sasak, yang diinspirasi dari model bangunan Masjid Kuno Bayan Beleq di Kabupaten Lombok Utara. Bentuk bangunannya bersegi dengan kubah berbentuk segitiga sangat unik sekali.. Memang sangat indah tersergam Masjid ini. 


Walaupun pada masa kami sampai cuaca agak panas, tapi bila berada di dalam Masjid kepanasan itu tidak terasa! Terpandang diluar Masjid ramai yang bergambar di Masjid ini, hampir di setiap sudut bangunan masjid dan juga kawasan masjid menjadi spot bergambar. (Bonde pon tak melepaskan peluang bergambar he he he)

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

DAY 1 - EXPLORE LOMBOK : SINGGAH MAKAN MELATI HOTEL & RESORT CAFE SENGIGI DAN MASJID NURUL BILAD

next entri : Jalan-jalan di Pantai Tanjung Aan dan lihat Pemandangan Penyu Batu


HARI PERTAMA : 

Berkumpul di KLIA 2 jam 6.00 pagi 
Penerbangan jam 8.30 pagi
sampai di Airport Lombok sambutan oleh team guide Lombok
Makan tengahari di Hotel Melati & Cafe Sengigi
Singgah solat Zohor dan jamak di Masjid Nurul Bilad, Kuta Lombok Tengah
Jalan-jalan di Pantai Tanjung Aan dan lihat Pemandangan Penyu Batu
Rehat di kaki Bukit Merese 
Jalan-jalan di Pantai Kuta Mandalika Lombok
Melawat dan mengenali Suku Sasak di Dusun Sasak Sade Rembitan
Makan malam di Ayam Taliwang Di Taliwang Irama 3
Check in Hotel Mataram
Rehat

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

3 TEGURAN MEMBINA

  1. wah bestnya jalan jalan! cantik gambar gambar kat atas ni :D

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dapat pegi masjid kat tempat orang~

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  3. bestnya bonde rasa nak terbang gi sana je sekarang

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN