Bonde Zaidalifah: PERASAAN TERUJA DI EVERLAND RESORT KOREA!

PERASAAN TERUJA DI EVERLAND RESORT KOREA!

10:03 am

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi... Hai Reader semua...


Selepas meninggalkan Mount Sorak kami mengikut jadual seterusnya seperti dalam pakej iaitu ke EVERLAND RESORT. Tidak pernah terpikir akan sampai disini! seperti dalam mimpi sahaja sampai dekat sini, sebelum ni tengok peserta Running Man ada buat pengambaran dekat sini.  Perasaan teruja nak masuk sini tak dapat digambarkan! sangat gembira.. masuk sini tak perlu bayar lagi kerana ianya telah masuk dalam pakej 6D5N hu hu hu #bondesenyumriang sekali!

PERASAAN TERUJA DI EVERLAND RESORT KOREA!



EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Dapatkan ini dekat kaunter masuk.

POKOK-POKOK SEKITAR EVERLAND RESORT

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Everland Resort ni sebenarnya tempat hiburan dan permainan sama seperti  Disneyland dan Universal Studio Singapore, Everland Resort adalah theme park yang terbesar di Korea.  Everland Resort tempat untuk melepaskan tension dan stress! bagi masyarat Korea dan ianya sesuai untuk remaja dan keluarga. Permainan yang ada boleh disesuaikan mengikut peringkat umur.


EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Beratur panjang nak masuk ke Everland Resort.


EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Perasaan sangat teruja dekat sini... Memang tidak dapat digambarkan lagi waduhhhh memang tak boleh Move On tau... bila tengok gambar-gambar ni rasa nak pergi sekarang juga!


EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Meeting time dahulu dari travel agen Lily sebab.. may be dia takut kita semua sesat atau ada kejadian yang tidak diingini berlaku dia bagi breffing awal-awal lagi




EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,


Eh-eh nape muncung tu Kak Laila tak sabar yea.. nak ronde Eveland Resort


EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Dekat Everland Resort ni, ada bermacam-macam aktiviti yang boleh dilakukan selain bergambar! dekat sini... Pemandangan memang sangat cantik.. Bangunannya juga memainkan peranan, bagi Bonde tiada apa yang tidak menarik semuanya cantik dan Bonde suka sangat datang sini... udara segar dan Everland Resort ni sangat bersih.  Bunga-bunga yang berwarna warni sangat cantik!

INFO : 

Everland dibahagikan kepada lima bahagian iaitu: 

-Pengembaraan Amerika
-Magic Land
-Pengembaraan Eropah
-Zoo Topia 
-Roller Coasters

Sepanjang tahun, 
Everland menjadi tuan rumah pelbagai perayaan-perayaan yang sama seperti dalam kisah dongeng: 

-Festival salji (Januari - Februari) 
-Festival Tulip (Mac - April) 
-Rose Festival (Mei - Jun) 
-Percikan Musim Panas (Jun - Ogos) 
-Chistmas Fantasy (November - Disember)

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Masuk-masuk dekat Everland Resort ni akan nampak pokok magic dekat situ, Boleh nampak berbiji-biji buah labu dengan tema Halloween.  Memang tersuka dengan pemandangan dekat situ, memang sangat-sangat cantik dan rasa seperti berada dalam animasi kartun ha ha ha Pokok Mapel berwarna merah jingga bunga-bungaan berwarna warni, memang sangat subur keadaannya.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,
  
EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Penat mengelilingi pokok ni sebabnya... semua sudut sangat menarik.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Kak Laila

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Kak Azza

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,
EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Syukur Alhamdulillah,
Cuaca sangat cantik hari ini tidak panas dan tidak juga menunjukkan langit yang mendung.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

PENGALAMAN PERTAMA MENAIKI EVERLAND SKYWAY

Mana yang lain, semua telah berpecah ada yang teruja nak bermain dan ada yang pergi melepaskan hajat ke tandas. Kami tinggal bertiga dan.. Buat keputusan untuk turun kebawah, menaiki Everland Skyway.  Everland Skyway ialah buaian gantung yang membolehkan anda turun kebawah dan naik ke atas laluan udara anda boleh juga gunakan lalulan jalan kaki dibawah terpulang pilihan anda, Boleh pilih untuk menaiki Everland Skyway.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Turun kebawah untuk melawati Zootopia

 EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Everland Skyway boleh dinaiki oleh 2 orang... disebabkan kami bertiga, nampaknya Bonde kena naik Everland Skyway berseorangan... Pengalaman pertama menaiki Everland Skyway... Seronok sangat... ha ha ha dari atas boleh nampak Zootopia dibawah... Nampaklah haiwan-haiwan yang ada. 

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Dari terminal atas untuk turun ke terminal dibawah... ramai juga yang naik Human Sky ni..  walau beratur panjang tapi tidak terlalu lama menunggu.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Bismillahhirahmannirahim... Permudahkankan... aku naik Skyway ni Ya Allah.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,


Disebelah kiri adalah Everland Skyway... yang datang dari arah bawah.. kelihatannya semuanya penuh.. dengan pengunjung yang datang... nampak mereka seronok disitu...

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Wahhh ada air terjun....



MAKAN BEKALAN ROTI DAN TELUR REBUS

Makan sanwish telur yang telah disediakan oleh travel agen.  Masa ni sebenarnya belum lapar sangat, disebabkan malas nak hangkut roti ni.. sebab tangan asyik nak pegang handphone dengan camera.

So kami pon berhenti makan disini.. sebab dekat bawah ni ada banyak pondok-pondok tempat berehat dan sesuai untuk makan.

Disebabkan perut masih kenyang tak terhabis pon roti yang dimakan.  Telur tu jer simpan untuk makan bila lapar, yang lain dah selamat buang.. ada sikit jer pon tak habisnya.. (he he he)

Tiada makanan halal disini! anda hanya boleh makan jagung rebus kalau lapar jadi anda bawalah makanan sendiri.  Disini tiada halangan untuk bawa makanan masuk ke dalam Everland Skyway.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

ZOO TOPIA

Ada 3 bahagian Zoo disini iaitu:
-Safari World
-Lost Valley
-Sea Lion Show

Zoo (zootopia) menempatkan lebih dari 2000 haiwan dengan lebih dari 201 spesis.

Dekat sini biasalah ada bermacam-macam haiwan yang jinak boleh di lihat dengan lebih dekat Bonde ralit tengok beruang putih ni... sebab beruang putih dan panda yang popular dekat sini.

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

Beruang Putih

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,

EVERLAND RESORT, EVERLAND THEME PARK, PUSAT HIBURAN TERBESAR DI KOREA, EVERLAND SKY WAY, EVERLAND SKY CRUISE, AUTUM, MUSIM LURUH, MAPLE TREE,





BENGAL TIGER




LION




PENGUIN


  

HARBOR SEDI


KAWAN-KAWAN HILANG DARI RADAR

Arghhhh nak buat macam mana ni nak nages ke ? nak ketawa ke? Allahu.. mula-mula memang gelabah bertambah nebes.. Bonde pi tempat Sea Lion Show seingat Bonde Kak Laila dan Kak Azza ke situ.  Sekali masuk-masuk dah mula show dekat dalam tu, nak mencari Kakak-kakak tadi jadi satu masalah juga sebab ramai juga tengah kusyuk tengok show ha ha ha Bonde sempatlah tengok juga.


Dalam kegelapan, memang tak nampak apa!
Tekaan melesit sebenarnya kawan-kawan tak masuk pun dekat sini... ha ha ha kelakar gilerlah. Alamak macam mana nak bawa diri sorang-sorang ni hah tenanglah Bonde! Dont gelabah beruk! Gangnam sytle k-pop sikit ha ha ha dalam hati risau weiiii berdoa tak kena tinggal dekat situ dan berdoa akan jumpa balik dengan kawan-kawan.


Dalam keadaan gelap macam ni, memang tak jumpalah kawan-kawan yang hilang tu... seram gak nak mencari dalam suasana gelap gulita 


Keluar dariSea Lion Show... dengan rasa sedih dan bercampur gaul.. cuba tak nak control perasaan risau, Ya Allah permudahkanlahhhh perjalanan aku hari ini!


Pantang nampak Maple Tree pasti nak ambik gambar.


MONKEY VALLEY

Kawasan monyet bahaya kalau bawak makanan hati-hati... tapi Bonde tak masuk pon sampai dalam, Bonde patah balik nak ke atas sebab risau kawan-kawan semua tak ada. (macam tak berani pulak nak ronda seorang diri takut sesat maklumlah Everland ni besar)



Patah balik, untuk naik keatas menaiki Everland Sky Way... Alhamdulillah masih boleh merakamkan detik-detik bersejarah dekat sini.




Kisah benar ni.. macam pergi travel back packer seorang diri tau! Selamba... pergi merayau seorang diri sambil mencari kawan-kawan yang hilang dari radar. ( walau jalan sendiri keseronokkan tetap terasa) keluar dari sea lion show Bonde keluar dan merayau dekat sekeliling kawasan Zoo melihat ketiaan kakak-kakak tadi Bonde nak semula ke atas menaiki Human Sky.  Nampaknya kena Long ranger sambil mencari-cari rakan-rakan yang hilang.

RONDA EVERLAND SECARA SOLO!

Sorry kalau semua gambar ni memang selfie jer banyak... sebab sudah jalan solo jadi nak tak nak kenalah selfie sendiri ha ha ha




Bergambar berlatar belakangkan T-Express.. Nampak sayup-sayup dari jauh jer, tapi tetap dengar suara yang menjerit dari situ.




ROBOT VR



Jalan-jalan didalam Everland Resort pada pandangan Bonde  memang  baik suasana sekeliling bersih dan udara sangat segar.  cuma ada sedikit tinggi dan juga rendah (curam), untuk oku dan warga mas serta yang mudah penat kena ambik masa untuk berhenti rehat seketika jangan terlalu memaksa untuk kaki berjalan takut nanti krem pula.


MENAIKI SKY CRUISE DI EVERLAND RESORT

Menaiki Sky Cruise secara solo disini masih belum berjumpa dengan kawan-kawan yang hilang dari radar! jadi bonde ambil kesempatan untuk menikmati pemandangan dari atas nak turun kebawah agak memenatkan untuk berjalan kaki, jadi boleh buat keputusan naik Sky Cruise sahaja.



Untuk menaiki Sky Cruise ketika ini tidak perlu menunggu terlalu lama sebab memang tak ada orang ketika Bonde nak naik tu, cuba pening sekejap masa tu tersalah masuk pintu dan tidak dibenarkan lalu di laluan yang salah, petugas disitu memaklumkan kena lalu jalan dan pintu yang betul so.. Bonde patah balik, Rupanya itu pintu EXIT KELUAR ha ha ha padanlah tak boleh masuk.


Seat Sky Cruise pun kosong ha ha ha



MUZIKAL SHOW

Sesampainya dibawah Bonde lihat ramai orang duduk dikaki lima jalan dan ada traffik yang menjaga ditengah-tengah jalan.. Rupanya Muzikal Show nak mula sebentar lagi... So Bonde tak lepas peluang untuk melihat Muzikal Show tersebut.


Everland Resort mengadakan beberapa  pertunjukan yang menyeronokkan dan persembahan bertema sepanjang tahun, sama ada hari Krismas atau Halloween.  Taman klasik mempunyai Pertunjukan Panda , cerita tentang panda berani menyelamatkan hutan hujan tersebut, dan Karnival Fantasy Parade, penuh dengan berwarna-warni pelampung dan akrobatik yang hebat.












































Di Everland ini juga ada disediakan sebuah surau untuk bersolat, terletak di bersebelahan Mystery Mansion. Turun dari Sky Way, jalan ke arah kiri...























































TAMAN MINI & TAMAN BUNGA DI EVERLAND RESORT

















MENARIK DI EVERLAND RESORT KOREA


1. T_Express 


Sudah pastilah T- Express tarikan paling menarik di Everland Resort, iaitu landasan roller coaster kayu yang terpanjang, paling tinggi dan paling curam, sehingga 77 darjah. (sedihnya tak dapat naik sebab Bonde hilang dari radar kawan-kawan dan takut kena tinggal masa tu hu hu hu)

2. Magic Land: Kid-friendly Thrills

Jika anda punya keluarga di tunda, anda mungkin mahu melangkau melampau tunggangan Amerika pengembaraan.Tetapi itu tidak bermakna anda akan terlepas keluar ke atas keseronokan.Magic Land adalah terang dan berwarna-warni, dengan perjalanan dan tempat-tempat menarik yang akan membawa anda kembali ke semua cerita dongeng kegemaran anda


3. European Adventure: Scenic Gardens

Menikmati rasa Eropah di Korea Selatan di Eropah Adventure Zone. Ketahui inspirasi seni bina Belanda dan Taman-Taman memenuhi keperluan tetamu. 

Anda boleh menonton pertunjukan dan persembahan-persembahan bermusim Everland's  muzikal dan berperingkat di sini. Daftar keluar jadual harian di sini. 

4. American Adventure: Adrenaline Rush

Pernahkan anda adrenalin yang pengembaraan berjalan ke Amerika Syarikat , menampilkan Everland yang paling lasak dan aktiviti mendebarkan .

Jika anda tiada masa, Langkau Global adil dan terus di sini. Anda boleh menjimatkan lebih banyak masa dengan Everland Q-Pas, yang membolehkan anda terus ke garisan hadapan .

Berikut adalah beberapa permainan yang berbaloi check-out



SOUVENIRS

Disebabkan sudah kehilangan kawan-kawan naseb Bonde teringat masa untuk berkumpul adalah jam 4.00 petang.  Jadi Bonde dah terpacak awal dekat situ, sambil-sambil tu... Bonde melawat kedai souvenirs dekat situ.

Tapi tak beli souvenirs dekat sini, harga agak mahal.  Tak berbaloi membelinya.






BEAR PANDA 






 TERIMA KASIH LILY

Meeting point jam 4.00 petang.. Setelah penat menunggu kawan-kawan yang tersasar dari radar akhirnya terjumpa dengan travel agen kami Lily. Ya Allah syukur sangat. (rupanya tak kena tinggal) Lily kata kawan-kawan pun ada bertanyakan Bonde masa bertemu dengan diaorang!




EVERLAND RESORT

Memang tak puas datang sekejap dekat sini, Kalau boleh next time datang sini ambik masa 1 hari jalan sampai malam!  (sebab pemandangan malam lebih menarik penuh dengan lampu yang berwarna warni )



Untuk info lanjut mengenai Everland Resort anda bolehlah klik sini /everland_guide & Info Eveland

Next Entri : Port Lunch Halal & Solat Di Itawon

Untuk keterangan lanjut tentang pakej anda boleh layari :




~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

7 TEGURAN MEMBINA

  1. WAHHHHH bestnya! First time tahu pasal Everland Resort ni. Banyak betul aktiviti boleh buat kat dalam tu

    ReplyDelete
  2. Bestnya Bonda.. bila lah nak sampai sana nie..

    ReplyDelete
  3. best gila. damn i miss everlanddddd

    ReplyDelete
  4. salam ziarah & follow sini...

    bestnyer tempat ni..bile laa nak sampai ni..hihih

    ReplyDelete
  5. Bestnya tempat dia bonde. Teringin juga nak g sini bawa syafi then amik gambar banyak2.

    ReplyDelete
  6. seronoklah dapat ke korea..heheh kesian lak bonde kene jalan sorg2...a moment to be remember...hehehe one day saya pun nk pergi melawat negara org..insyAllah

    ReplyDelete
  7. Wah. Best nyer.
    Mcm2 ada.
    Aida ni jakun skit. x pernah sampai korea lagi. Sgt teringin nak gi. Tq for sharing ye bonde. Dpt aida menjamu mata.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN