BondeZaidalifahDotCom: EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR]

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR]

4:16 pm

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi...

Hai reader semua...

TERIMA KASIH tak terucap kepada anda yang dah mengikuti cerita ETR 2017 dari Part 1Part 2,  Part 3 Part 4  Part 5 dan ini adalah Part 6 entri yang terakhir sekali untuk ETR 2017.

Bonde berharap apa yang dikongsikan untuk kali ini bermanfaat kepada anda diluar sana dan menjadi bahan rujukkan kepada mereta yang memerlukannya.

Hari ni adalah hari ke 3 Bonde berada di Hotel Millesime ni... Konvoi ETR 2017 akan bergerak pulang ke Kuala Lumpur.  Kami akan berkumpul di lobby jam 10.00 untuk 'check out' dari hotel.

Tak tahu bila lagi akan sampai dekat Negeri Johor belum gerak tapi hati dah mula rindu hu hu hu...

Perjalanan kami akan di teruskan dan akan singgah tiga lokasi untuk aktiviti ETR 2017.

Destinasi singgahan ETR 2017 ialah :

Putu Bamboo Juriah (Ayer Hitam)

Kari Kambing 40 Hari (Yong Peng)

Hype Motorsport Hotel (Nilai)


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR]

[PUTU BAMBU JURIAH]

Bonde memang peminat tegar Putu Bamboo, Putu Bambu Juriah adalah fav Bonde juga.  Setiap kali ke Johor kalau melalui jalan Air Hitam memang akan singgah dekat cawangan Putu Bambu Juriah ni.  

Putu Bambu Juriah memang femes dekat sekitar kawawan Air Hitam dan Kluang.  Pernah pergi kena tunggu lama sebab kedai dia "full house"

Tak sangka pula trip kali ni akan singgah dekat Putu Bambu Juriah.


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Tadaaaaaaaaaa Putu Bambu Juriah...

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Lokasi seterusnya Kari Kambing 40 Hari.  memakan masa lebih kurang dua jam untuk sampai ke lokasi kerana terdapat sedikit kesesakkan lalu lintas. Maklumlah cuti sekolah.

[ RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI ]

Lokasi kedua terakhir untuk ETR 2017 berhenti disini adalah untuk makan tengahari untuk maklumanan anda lokasi Kari kambing 40 Hari di Yong Peng, Johor ni memang strategik sekali kedudukannya  tepi highway comfirm tak sesat, boleh nampak dari tepi jalan sahaja.

Bonde tahu berkaitan kari Kambing 40 Hari ni sebelum ni, melalui suami yang pergi bersama group konvoi motornya.


Kalau anda pengemar daging kambing perlu cuba. memang sedap sekali. Melalui info yang Bonde dapat ianya dimiliki oleh seorang chef yang pernah kerja di hotel 5 bintang... kelasssssssss kau jah! patut sedap giler!




EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Untuk info anda semua, Restoran ini mula beroperasi dari jam 7.00 pagi hingga 3.00 petang. 

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


Kalau anda bercadang nak makan dekat sini bersama family atau kawan-kawan anda pergilah awal kerana kalau lambat anda akan beratur panjang nak tunggu turn makan pon makan masa sebab apa? bukan sebab restoran dengan staff nya lambat.... sebab kalau lambat restoran ni akan 'full house' 

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


Restoran ini menjadi tumpuan rider-rider dan group-group motor yang konvoi dari dalam negeri di Malaysia dan juga Singapura.  

Bonde tengok dekat sini tempat parking pun penuh anda boleh gunakan kawasan lapang yang disediakan disebelah atas kalau dekat situ pon penuh anda parkinglah dekat tepi jalan tu....

Selain itu, kemudahan yang disediakan Tandas dan Surau.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Taddddddddddaaaaaaaaaaaaa ni dia "Full house"... 

Cadangan Bonde kalau datang sini secara berkumpulan, anda bahagi-bahagi tugasan dekat kawan-kawan seperti :

- seorang jaga meja

- seorang jaga kerusi

- seorang order air

- seorang order nasi

Yang berdiri tu tunggu turn nak order....


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


Alhamdulillah masa Bonde datang hari tu tak menunggu lama, maybe sebab sudah ditempah awal khas untuk kunjungan kami.

Kami duduk dalam khemah terbuka yang disediakan bersebelahan dengan Restoran.

Tadaaaaaaaaaa Nasi Arab Bonde dah berada di tangan.  Untuk makluman anda Set dulang ini utuk makan 4 orang,  apa yang anda dapat dalam set tersebut adalah Nasi arab, Kari Kambing, Ayam  bahagian peha atau dada dan air.

Harga satu set RM 45.00 sahaja.


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


Bonde memang rekemen sangat anda makan dekat sini... Ya ampun sedap sangat-sangat, patut pon viral Kari Kambing 40 Hari menjadi kegilaan ramai. 

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Kalau anda nak datang ke Restoran wase alamat di bawah :


Restoran Kari Kambing 40 hari

No 215 Kampung Haji Ghafar
bt 5 1/2, Jalkan YongPeng,
83730 YONG PENG, JOHOR.

No. Telefon : 019-6272243, 014-6372243 dan 07-7583129

Selepas siap menjamu selera di sini Konvoi ETR 2017 menuju destinasi terakhir ialah di Hype Motorsport Hotel, Nilai.

[ HYPE MOTORSPORT HOTEL, NILAI ]

Sebenarnya... Hype Motorsport Hotel, Nilai ni dekat jer dengan rumah Bonde lebih kurang 10 minit boleh sampai dan 15 minit dari KLIA dan 40 minit dari Kuala Lumpur.  Selalu lalu depan Hotel ni kalau ke Giant Nilai, Tesco Nilai dan Nilai 3 nampak Hype Motorsport Hotel ni  dari jauh. tak sangka hari ni akan jejak kaki disini.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


Lebih kurang jam 5.00 petang sampai disini.... semasa dalam perjalanan hujan sudah mula turun risau Bonde rider semua kena hujan.  Tapi perjalanan tetap diteruskan.  Betul-betul bikers kental , hujan panas kasi redah....he he he.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Sambutan dari staff Hype Motorsport Hotel.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Bonde preview sedikit decoration dalam Hype Motorsport Hotel memang menarik sekali.  Teruja Bonde dibuatnya, Hotel ni mempunyai moto "Enjoy the passion of motorsport" sesuai sekali dengan designnya ala-ala litar formula one.  Direka untuk peminat motorsport yang berkongsi minat.  Hotel ini mempunyai karya seni motorsikal yang unuik dan reka bentuk untuk facades bangunan, ruang dalaman , kedai makanan dan minuman. dan kawasan untuk orang awam.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Kaunter Cafe.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Disebabkan Kami dah makan berat dekat Restoran Kari Kambing 40 Hari tadi,  datang sini kami dijamu dengan menu minum petang.

Antara menu yang dihidangkan adalah mihun goreng, popia goreng dan cucur ball ikan bilis  (macam jemput-jemput gitu)

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,
 EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,


EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

Sementara rider-rider makan Bonde bersama rakan media melawat ke bilik hotel Bonde tak nak citer panjang dekat sini, InsyaAllah Bonde cerita secara detail di entri yang lain sebab ada banyak yang menarik ingin Bonde kongsikan.

Tapi untuk tidak mengecewaan anda, Bonde sharekan sedikit preview untuk tatapan anda.

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

EAT. TRAVEL.RIDE KINGZ MG ANNUAL RIDE 2017 [PART 6 - EXPLORE JOHOR], PUTU BAMBU JURIAH, RESTORAN KARI KAMBING 40 HARI, HYPE MOTORSPORT HOTEL,

HYPE MOTORSPORT HOTEL, NILAI

Lot 31583 Putra Nilai,
71880 Mukim Labu, 
Negeri Sembilan

Email : reservation@hypenilai.com

Telefon : +606-7948899

Laman web : www.hypenilai.com

Alhamdulillah selesai sudah... ETR 2017 Bonde berhenti sehingga di Hype Motorsport Nilai tidak meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur.  #nakbalikrumahdah he he he jumpa lagi... abam-abam rider Kingz MG dilain masa.

Jangan lupa ikuti semua update ETR 2017 di bawah :




Instagram : ETR 2017

Instagram : GAYA TRAVEL

Instagram : SAYANG MALAYSIA

Instagram : VISIT KL

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

31 TEGURAN MEMBINA

  1. wah... meriah betul entri ni dengan gambar! haha. saya tak sempat nak jenguk bilik hotel tu sebab setelkan urusan di bawah. apapun, memang nampak cantiklah!

    ReplyDelete
  2. The hotel looks so cool! I wanna spend a night there! oh my this trip is definitely worth it, the food looks amazing as well.

    ReplyDelete
  3. Wahhh bestnya lahaiiii...dapat makan kat tempat2 pamos amos gitu

    ReplyDelete
  4. Kari kambing 4p hari tu tempting! Aish.. Nak kena pegi ni

    ReplyDelete
  5. Kakak dah part 6! woww bagusnya artikel semua lengkap. I suka angat-angat baca artikel camni. Bleh bawa berjalan lagi ni. Hehehehe

    ReplyDelete
  6. Kari kambing! Wondering kalau dia ada jual kambing, masak cara lain. Kambing guling mungkin? Haha. Mak saya pandai masak, tapi kambing dia takkan masak. Jadi, kalau nak makan kambing, tunggulah kenduri kahwin kalau ada serve kambing. Kari Kambing 40 Hari, teringin nak cuba. Nampak sedap.

    ReplyDelete
  7. fuhhh baru betul2 jalan-jalan cari makan sampai satu malaysia pusing. kamben tu betul2 terangkat tgk.

    ReplyDelete
  8. Terliur tgk nasi kari kambing 40 tu. Murah dah tu rm45 sedulang.

    ReplyDelete
  9. Nak putu bambu juriah lagi 😣😣 Aritu mkn sikit je. 1 ketul je kalau x silap. Haihhhh kne repeat lg trip ke sana nie. ETR 2017 best !!

    ReplyDelete
  10. Bestnya Bonde dapat berjalan explore negeri orang. Bukan selalu dapat peluang macam ni bukan. Restoran Nasi Kambing 40 hari tu menu dia terbaik lah.

    ReplyDelete
  11. bestnya bonde... terliur betul tengok nasi kari kambing tu. putu buluh pun sedap

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  12. Bila nk habis entri etr ni bonde. Jeles sgt dh ni. Haha.

    Set dulang tu ya ampun sedapnya nampak. Presentation pun menarik. Sedap pula ye. No wonder full house sokmo.

    Putu bambu pun nampak sedap. Fav ana juga putu bambu ni.

    ReplyDelete
  13. Selalu nampak Restoran Nasi Kambing 40 hari tu. tapi tak pernah lagi singgah makan. best pulak hehe

    ReplyDelete
  14. Eh putu bambu memang warna hijau ke? ke dekat sini je yang warna hijau. saya rasa selama saya tengok, mostly warna putih

    ReplyDelete
  15. ramainya yer orang kat restoran Kambing 40 hari tu.

    ReplyDelete
  16. Sedapnya kari kambing . Terliur je baca ni. Lain kali pi johor kena singgah ni

    ReplyDelete
  17. kenapa sedap sedap kambing tu, menggiurkan rasa nak pergi makan nasi arab je ;((

    ReplyDelete
  18. seronok baca, ada banyak part entry tu brsambung2 hihihi, menu2 pun sodappp aihhh tengah lapar ni :D

    yanmieonline.com

    ReplyDelete
  19. syoknya sambil riding boleh makan tenpat sedap sedap. kira macam food hunting nih. heheh 😊

    ReplyDelete
  20. Set dulang tu memang sedap dan berbaloi juga. Kenapa namanya kambing 40 hari? Buat hati nak tahu pula. Kalau dah travel memang patot singgah tempat makan yang sedap dan popular!

    ReplyDelete
  21. Boleh tahan lawa hotelnya. Ada swimming pool tak? Kalau ada, nak jugak try tinggal di sana.

    ReplyDelete
  22. Putu bambu Juriah tu menyengat gambo nya kak uiii.. terliur TB nengoknya.. alahai.. rasa nak suruh hubby pi cari je.. hahahaha.. dan satu lagi .. tu haa.. Kari Kambing 40 Hari tu.. banyak nya nasik dia? fuhh.. tapi TB boleh habiskan semua tu.. hehehehe

    ReplyDelete
  23. Bestnya la bonde..kalau SA dpt join ni kan best..tp khas yg rider motor je kan?

    ReplyDelete
  24. Menariknya menu kat situ...boleh lah cuba kalau pergi.sana nanti

    ReplyDelete
  25. Baca entri bonde memang best..suka tengok pic makanan..sedap² belaka dan terasa dah badan berada di setiap destinasi yg dituju..best²!!

    ReplyDelete
  26. Best sangat tengok bonde tour pusing johor. Teringin yang kambing 40 hari tu. Terliurrr

    ReplyDelete
  27. Bestnya tengok gambar macam2 kenangan. Sedap pulak kita tengok putu bambu tu nyum nyum!

    ReplyDelete
  28. Huiisshhh peminat motor seperti suami saya pasti suka akan hotel ni. A lot of places he can explore and take a picture with, kan.

    ReplyDelete
  29. The Nasi Kambing portion really huge. While Hype hotel looks fun.

    ReplyDelete
  30. Nak cuba Kari Kambing 40 hari itu, satu set RM45 ok juga kan. Such a nice trip.

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN