BondeZaidalifahDotCom: DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

7:21 am

Assalamualaikum Dan Selamat Petang...

Hai reader semua,

Bonde nak throwback Day Trip Kepulauan Mersing Johor pada bulan September hari tu...

Bonde lambat update dekat blog sebab pendrive yang Bonde guna untuk simpan gambar hilang dari simpanan. Syukur sangat sebab dah jumpa pendrive tu jadi barulah  sempat nak share dekat sini.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Aktiviti kali ni Bonde bersama Banana dan Odah gerak dari Bandar Baru Salak Tinggi menaiki kereta Banana.  Sebenarnya trip kali ni menggisi masa lapang sesi terjahan kami ke Johor untuk hal lain.  Bila terjumpa trip ni dekat FB terus plan nak pergi.


Kalau anda nak mengikuti pakej macam ni, anda boleh cari dekat FB memang ada ramai yang buat pakej macam ni.  Anda cuba search "Day Trip ISland Hopping Mersing Johor"


[ PAKEJ WEEKEND TRIP JELAJAH PULAU MERSING ]

From 9.00 am until 5.30pm

1)Pulau Sibu Kukus (hiking & snorkeling)


2)Pulau Tokong Raket (lalu sahaja)


3)Pulau Lima Besar (depan - pantai & snorkeling 🐠nemo point)


4)Pulau Mentinggi (snorkeling - shark & pari point)


5)Pulau Tinggi (Lunch & Waterfall)


6)Point Rahsia (snorkeling nemo 🐠 point, shark & turtle point)

Include :-


- ticket Taman Laut Iskandar Johor


- ticket Taman Laut Malaysia


- ticket Jetty Tanjung Leman 


- speedboat return (jetty - island - jetty)


- snorkeling set & trip


- breakfast, lunch & snack


- Unicorn 🦄, pelambung & mermaid tails



Dari Pekan Kulai kami gerak ke Mersing menaiki sebuah kereta. Jana datang dengan kereta ke Hotel yang kami sewa tu dan jemput kawan Jana, Wani di lokasi yang dijanjikan.


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Dari Kulai kami meneruskan perjalanan ke Jeti Tanjung Leman dan singgahmakan di gerai tepi jalan untuk menikmati sarapan pagi.

Apa yang sedap disini?  Jana rekemen Lontong darat, jadi kami pon cubalah Lontong darat tu... sebab biasanya di tempat Bonde memang tak pernah rasa Lontong darat tu... jadi semua pon pesan lontong darat pagi tu... he he he.

Lupanya Lontong darat ni sama sahaja dengan Lontong yang biasa Bonde makan cuma yang dekat Johor ni agak kering sedikit.  Biasanya yang ada dekat Selangor tu kuah dia lebih.


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

[ JETI TANJUNG LEMAN MERSING JOHOR ]

Sudah sampai di Jeti Tanjung Leman kami kena tunggu boat sampai pulak.  Tapi tak lama mana pon tunggu, boat sampai pada waktu yang dijanjikan.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Perjalanan menuju ke Pulau yang pertama....

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Saat indah dilambung ombak...

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Sampai di Pulau yang pertama...Pulau Sibu Kukus (hiking & snorkeling)

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Sampai sudah lokasi kami....

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Boat kami dah parking... dan rasa tak sabar nak turun tu pun dah membuak-buak.... kaki nak cecah pasir.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Alhamdulillah jejak jugak kaki ke pasir.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

[ PULAU SIBU KUKUS ]


Pulau ini juga dikenali sebagai Maldives Malaysia.... Tak dapat pergi Maldives dapat pergi Pulau ni pon dah ok.  Kat sini dah cukup cantik, Kata Banana yang dah pernah pergi Maldives menceritakan perbezaan antara Maldives dan Pulau Kukus ni kecantikkan lautan dan pasir putih berpihak pada Pulau Sibu Kukus ni.  Itu memang Win. Tak sia-sia Bonde ikut trip ni yeayyyy!

Korang tengoklah sendiri dekat belakang Bonde tu Subhanallah memang cantik sekali. 


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Gambar sama tapi angle yang berlainan.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Riang sungguh kami dapat mengecapi keindahan Pulau ini.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Masing-masing dengan keterujaan masing-masing.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Pulau ini masih terpelihara sebab itulah... masih ada hidupan laut di sini.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

CENGKERANG MUTIARA

Tak sabar nak mandi.... Bonde sempat mandi sementara menantikan boat satu lagi sampai untuk sama-sama 'hiking' ke bukit di atas tu.. snokling pon sempai.  Tapi benarlah kata orang awal bulan Oktober memang tak sesuai ke Pulau atau kelaut kerana musim tengkujuh akan bermula.  Walau pun masih baru memasuki bulan Oktober arus sudah mula laju dan ombak pon sudah mula meninggi.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Muka sedih tak dapat nak hiking sebab lutut masih belum berapa sihat, jadi Bonde duduk dekat tepi pulau sahaja... menikmati keindahan dari bawah Manakala tiga orang lain naik hiking.. dah pesan ambik pic lawa-lawa...

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

[PEMANDANGAN DARI ATAS BUKIT]

Pemandangan memang superb menawan kalbu, Tapi tak apa... next time akan repeat lagi trip ni dan akan pergi sini tanam dalam hati nak naik hiking sampai atas.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Suka tengok pic ni.... memang menarik sekali.

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Amboi uolls berdua ni... bukan main pose lagi dekat atas tu yeaaaa

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Memang serius cantik!

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR




Cepat turun... Boat nak gerak next destinasi, Budak berdua ni siap buat live fb kat atas nu... 



DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Alaaa sayang nak tinggalkan Pulau ni... (Pulau Sibu Kukus... Bonde janji akan datang lagi)

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Menuju ke next destinasi....


[ PULAU TOKONG RAKET ]

Untuk Pulau ni kami tak turun mandi Pon dekat sini hanya lalu dan bergambar sahaja... Banyak boat parking, sebab tunggu turn penumpang nak bergambar. view dia Subhanallah cantik!

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR



DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR



DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Next destinasi....



[ PULAU LIMA BESAR ]

Dekat Pulau Lima Besar ni kami hanya mandi sahaja dekat sini jugalah terdapat check point ikan nemo.  Seperti tadi tak dapat juga nak snorkeling menjejak ikan nemo sebab arus kuat, bila kita ketengah arus akan menolak kita ke tepi... dapat tengok ikan dekat tepi-tepi sahaja.


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Gigih naik atas batu ni tau... nak view cantikkkk

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR


[ PULAU MENTINGGI ]

Pulau Mentinggi (snorkeling - shark & pari point) - sini kami tak pergi memandangkan masa tu awan  dah mula mendung dan bunyi guruh perjalanan diteruskan ke Pulau Tinggi untuk makan tengahari.


[PULAU TINGGI]



Pulau Tinggi (Lunch & Waterfall) - sampai-sampai sahaja terus makan sebab dah lapar... tengok lauk kampung lepas tu ada fav pajeri terung hadoiiii sedapnya, labu masak lemak , telur dadar, ikan masin dan ulaman+sambal belacan  memang menyelerakan... dapat air oren sejuk pulak memang sedap sangat.


Waterfall kami tak pergi...

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Lepas makan, kami duduk rehat sebentar... yang lain nak tido tapi Bonde dengan Odah nak turun ke laut.  Sebab nampak air tenang sahaja... guide kami cakap dekat sini ada banyak ikan.. kecik dan besar ada... 

Nak  snorkeling sambil bagi ikan makan... he he he 

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Percubaan odah bagi ikan makan roti!

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Banyak ikan dekat jeti bawah ni... tapi hati-hati ada landak laut bertaburan dibawah.

Dalam versi video yang dirakam dalam SJcam nanti Bonde share...

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Tengah syok-syok snorkeling.... sekali tengok Odah dah hilang rupanya dia pergi... terapung dekat tepi... sambil tido...

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Tengok Odah tido Bonde pon jadi mengantuk... he he he

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Bonde pon dah penat snorkeling jadi naik atas untuk berehat dan dalam masa 30 minit lepas tu kami pon bergerak naik Boat untuk ke destinasi seterusnya...

Point Rahsia

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

[ POINT RAHSIA ]

Point Rahsia (snorkeling nemo 🐠 point, shark & turtle point) - sukacita dimaklumkan ianya tak dapat nak pergi kerana hari yang panas , cuaca yang medung sudah mula menitiskan hujan... dari jauh sudah nampak hujan turun takut nanti ombak tinggi ribut datang ... jadi tak pergi pun point rahsia.  Sebab tu kena repeat lagi trip ni!


DAY TRIP ISLAND HOPPING MERSING JOHOR

Kalau anda berminat nak pergi trip ni Tahun 2018 telah dibuka dan...
Boleh berurusan dengan :


Sis Nazaziah Hamzah 
Contact Number: 0177345092

Hopping Island, Mersing, Johor


~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

20 TEGURAN MEMBINA

  1. Cantik tempatnya... LeYa pun teringin nak jelajah kepulauan mersing ni

    ReplyDelete
  2. Dah lama x pg pulau pulau sbb talit dilambung ombak naik bot huhu... bnyk nya gambar cantik...

    ReplyDelete
  3. lama dah teringin nak jelajah pulau-pulau ni cuma belum berkesempatan lagi ..bila baca entri bonde hati ni lagi melonjak-lonjak nak pegi ..

    ReplyDelete
  4. Macam best plak trip ini kan. Rawlins rasa cam nak pergi je next year nie. Murah tak pakej yang Bonde amik nie?

    ReplyDelete
  5. this looks like such a fun place to go visit and enjoy.... Will definitely check it out...

    ReplyDelete
  6. Apa yang saya suka mengenai gambar-gambar yang saya lihat di atas. Airnya sangat jernih. Lawa sangat.

    ReplyDelete
  7. waaaa bestnya... cantik tempat ni.. insya allah ada rezeki nak pegi juga nanti... hihihi

    ReplyDelete
  8. Cantiknya Ya Allah. So far Joohor dengan Terengganu ada pulau banyak and cantik cantik. Ada jugak plan nak pergi pulau pulau johor nanti

    ReplyDelete
  9. Ya Allah... rindunya kepulauan Mersing! Pernah pergi tak lama dulu. Memang sangat cantik. Rasa nak pergi lagi je.

    ReplyDelete
  10. BESTNYA BONDE..JERNIH AIRNYA..BOLEH SAVE TMPT NI

    ReplyDelete
  11. cantiknye tempat ni paling teruja dengan point rahsia untuk snorkeling tu, ishhh akak best nya nanti I nak pergi next year, doakan bonus tahun depan banyak hahaha

    ReplyDelete
  12. Seronoknya bonde..suka betul SA tgok scenery pulau2 ni...

    ReplyDelete
  13. wa seronoknya. I pun nak travel kat situ

    ReplyDelete
  14. Cantiknya pemandangan kat sini Bonde.. tapi Kak Sue fobia dengan laut n sungai semua nie.. huhuhu..

    ReplyDelete
  15. Cantik sangat pemandangan. Sis pun mmg suka sgt laut2 ni..Mersing mmg banyak pulau cntik2

    ReplyDelete
  16. Island hopping Mersing Johor ni salah satu bucketlist Lia juga. Suka aktiviti laut dan pantai ni.

    ReplyDelete
  17. Cantiknya ciptaan Allah.. suka sangat tengok laut rasa tenang je. Berapa kalau pakej macam ni ya

    ReplyDelete
  18. wah.. menangis tengok gamabr-gambar bonde kali ni.. menangis kerana tak dapat pi sana satu hal.. satu lagi menangis kerana menikmati keindahan alam yang Allah jadikan.. hemm.. intai2 jugak kot pakej yang ada dalam kemampuan ke tak.. nak gak merasa pi sini.. heeee

    ReplyDelete
  19. Eh eh. Tak sangka kat Johor pun banyak pulau lelawa yang boleh buat as day trip. Ok, dah tahu nak pegi mana next year :D

    ReplyDelete
  20. Best. Saya pernah pergi sini. Lawa tempatnya, air pun jernih klu nk snorkling atau mandi manda

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

JUMLAH PAPARAN HALAMAN