BondeZaidalifahDotCom: DEMO NASI ULAM BERSAMA CHEF FAZALINA ISMAIL DIPBKL 2016

DEMO NASI ULAM BERSAMA CHEF FAZALINA ISMAIL DIPBKL 2016

3:37 pm

Assalamualaikum Dan Selamat petang...


Mesti yang sedang berada dirumah tidak sabar nak masak untuk berbuka puasa petang nanti, Hari ni Jumaat, Bonde tak keluar, selalu time rehat mereput sahaja dalam pejabat duduk depan monitor, selalu update tugasan harian, kadang baca novel, kadang blogwalking, kadang-kadang tidur/rehat. memandangkan

Baiklah Bonde nak share story masa dekat PBKL hari tu...

Sebenarnya demo ni adalah slot pertama dan demo kedua adalah demo dari chef Norzailina.

DEMO NASI ULAM BERSAMA CHEF FAZALINA ISMAIL DIPBKL 2016

Chef sedang memberi penerangan tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Nasi Ulam.


Bahan utama membuat Nasi Ulam ialah Nasi.. tak ada nasi tak jadi nasi Ulam tau...


Jenis-jenis sayuran dan ulaman :

Kacang panjang
bunga kantan
Daun Selum
Kobis Bulat
Serai

Semua bahan diatas hendaklah dihiris halus.


Untuk Bahan sambal belacan pula,
Cili api
Belacan
Limau nipis
Kisar atau tumbuk halus

(chef sedang membuat sambal belacan menggunakan food chopper bran tuppaware)


Selepas sambal siap masukkan ke dalam nasi dan seterusnya masukkan isi ikan yang telah diasingkan dari tulang.



Masukkan sayur dan ulam yang telah dihiris.


Gaulkan rata kesemua bahan-bahan tadi.



Nasi Ulam telahpun siap..


Resipi kedua Chef Fazalina ialah Cake Buah Kukus.. Untuk cake ini Chef perkenalkan bahan-bahan dan cara nak buat sahaja, sebab tak boleh masak dalam dewan tu.


Lepas demo kenelah rasa sedap ke tidakkan... tak sabar nak rasa.. hu hu hu


Dapat juga rasa akhirnya... sedap sangat tau!


Mereka pon kata sedap...
(Masiey dan As)


Jangan lupa dapatkan Buku Resipi dari Chef Fazalina Ismail yea..



untuk anda yang nak dapatkan resepi sekarang boleh ke : nasi ulam - tiffinbiru

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

2 TEGURAN MEMBINA

  1. Orang cakap nasi ulam nie masa bulan puasa je ade.. tak pernah cuba lagi nie.m

    ReplyDelete
  2. Sedap... dah try wat ke Bonde...?

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN