BondeZaidalifahDotCom: TIP DAN PETUA HILANGAN KERAK DI PERIUK DAN KUALI

TIP DAN PETUA HILANGAN KERAK DI PERIUK DAN KUALI

11:09 am


Assalamualaikum dan Selamat Malam...

Duduk-duduk lepak-lepak malam ni, baca FB lama Bonde tak singgah group masak-masak terbacalah 1 Petua dekat group Masak Apa Hari Ini [MAHN] tentang macam mana nak bersihkan belakang kuali dari hitam berkerak hingga jadi putih boleh buat cermin muka.

PETUA NAK PUTIHKAN BELAKANG KUALI YANG HITAM BERKERAK




Ada juga 1 kuali bonde beli masa baru-baru kahwin dulu...usianya dah 14 tahun kot.. bayangkan dah 14 tahun macam mana rupa dia mesti dah terbalik dari gambar dekat atas ni..

Disebabkan ada Petua mudah yang tengah viral sekarang, ingin Bonde cuba bersihkan dekat Kuali rare yang Bonde ada... sebelum tu Bonde noted dulu cara-cara nak bersihkannya.

Cara-cara yang telah dikongsikan oleh Puan Kalai adalah seperti berikut :

1. Rebus 8 asam keping sehingga mendidih

2. Masukan periuk/kuali dalam air asam tu dalam 4 minit ke 5 minit.

3. Angkat periuk/kuali sental guna sabun

4. Masa sentak kurangkan letak air.

Terima kasih diucapkan kepada Puan Kalai yang sudi share cara-cara nak bersihkan kuali/periuk.

Moga anda semua dapat tips/petua ini dengan jelas.

Selamat mencuba.


~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

10 TEGURAN MEMBINA

  1. nampak juga semalam... he he he...

    ReplyDelete
  2. nak cuba..tp belum cuba lgi. tengok esok lusa kalau rajin ;)

    ReplyDelete
  3. Maknanya rebus dqlam periuk besar la ye??yang boleh masuk kan kuali...kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. DARI APA YG BONDE FAHAM MACAM TULAH KAN... KALAU KUALI BESAR2 MAHU KENE CARI KAWAH SUPAYA NAK MEMUDAHKAN KERJE2 MEREBUS TERSEBUT

      SELAMAT MENCUBA :)

      Delete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN