BondeZaidalifahDotCom: "STYLO WORKSHOP WAWA IDRIS WITH KELAB BLOGGER BEN ASHAARI"

"STYLO WORKSHOP WAWA IDRIS WITH KELAB BLOGGER BEN ASHAARI"

10:45 am


"STYLO WORKSHOP WAWA IDRIS WITH KELAB BLOGGER BEN ASHAARI"5 September 2015De Palma Hotel, Ampang



Siapakah Wawa Idris?


Wawa  Idris merupakan seorang perunding imej korporat & selebriti yang bertauliah dan berpengalaman dalam mengenddalikan kursus dan seminar berkenaan imej dan penjenamaan (personal branding)

WOW Attitude Wow Attire merupakan tagline popular beliau.

Kepakaran Wawa Idris dalam tranformasi imej telah banyak digunapakai oleh syarikat dan individu. Selain ketrampilan, beliau juga mengandalikan kursus berkenaan Komunikasi dan Protokol.



1. Peribadi

Apa yang Bonde dapat belajar dalam Bengkel kali ini ialah tentang bagaimana kita nak jaga :

A: Appearance
Ketrampilan (cara berpakaian)

B:Behavior  
 Kelakuan (Peribadi diri)

C:Communication 
 Komunikasi (tutur kata)



Model Lelaki



Model Wanita


2. Sesi Ujian Personaliti 

Seterusnya.. Wawa memberi komen dan cadangan kepada peserta tentang cara berpakaian.

Disesi ini Bonde belajar tentang 3 Level Of Business Dressing iaitu :
1-Casual
2-Business Casual
3-Boardroom

3. First Impressions

Bermaksud... 

Pandangan Pertama:
Untuk penemuan dengan seseorang buat kali pertama akan menjadi "Focal Point" apa yang kita pakai pada masa itu akan membuatkan ia ingat pada kita dimasa akan datang.

Sebaiknya jaga Ketrampilan, Kelakuan dan komunikasi apabila berjumpa dengan seseorang untuk kali yang pertama. Kerana ia akan menilai diri kita untuk pertemuan akan datang dan seterusnya. 

Dari segi Business kene jaga sangat-sangat berkaitan Penampilan, takut jadi "Is the last impressin" pertemuan pertama akan jadi pertemuan yang terakhir. Jadi kene ambil berat bab-bab Penambilan dan komunikasi disitu ada punca-punca rezeki nak masuk.




Sebagai contoh Bonde akan ingat imej wawa dengan "turbun" yang dipakainya he he he sempat "selfie manja"




Seterusnya sesi Body Shape (Ukur Bentuk Badan)(Jenis-jenia bentuk H,X,V,A,O)

Bak kata perpatah ukur baju dibadan sendiri betul tak? Kalau ukur badan orang lain memang tak sesuai lah kan!



Aktiviti Ukur Bentuk badan untuk mengetahui jenis bentuk badan dan cara pemakaian yang ideal untuk tampil lebih tinggi dan kurus.

Untuk Badan (rendah, gempal & gemok) alaaa yang comel macam Bonde kene elakan : 


-Warna hendaklah dipilih dari warna-warna gelap contoh hitam.

- Baju kalau boleh jangan pakai terlalu longgar kerana nak sembunyikan kan lemak-lemak tepu tu.. sebenarnya baju longgar akan nampak lagi besar. Jadi pakailah ikut ukuran badan dan selesa.

-Elakkan pakai baju yang terlalu ketat.

-Baju berleher V boleh membuatkan Bonde nampak lebih kurus. (Ting! kene shopping baju...)

- Elakkan corak bulat dan melintang (untuk mengelakkan nampak lagi besar)

- Hendaklah memakai kasut tumit tinggi atau high heel agar nampak lebih tinggi dan langsing.




Seterunya untuk aktiviti mix & mach dimana wawa mengajar trick suai padan dan stailo.





Disini Bonde dapat tafsirkan bahawa dari aktiviti mix & match dapat menjimatkan kos pembelian baju, seluar, dress , tudung , aksesori dan kasut sebab... semua tu boleh di matchkan mengikut kesesuaian dan kretiviti sendiri.

Seperti yang mula diterangkan oleh Wawa T.O.P :


T : Time (masa dan ketika)
O : Occasion ( untuk apa macam event ke, meeting ke)
P : Place (tempat seperti makan malam ke, kenduri ke)

Jadi...InsyaAllah Bonde akan guna pakai segala imlu yang dapat pada bengkel :

Style Workshop by Wawa Idris.. 


Apa lagi...... Get Up, Dress Up, Show Up laaa



Yeayyy Dapat Sijil....


Photo Group Peserta Kelab Blogger Ben Ashsaari



Wifie sekali...


Photobooth Wawa Idris



Bersama Bos KBBA Ben Ashaari


Terima kasih juga diucapkan kepada para penaja yang bersama-sama menjayakan style workshop kali ini. Antara penaja yang terlibat ialah :

Jurufoto rasmi berserta instagram live up date Uncle Kay Photography
Rakaman video Kaio Creative Studio
Butik Chemboja
Salees Food
Mbh Spa
Ratu jannah & Raja Jannah
#EyeMasterOptometrist
#OptometristWan


Sebelum ana terlupa, Wawa Idris akan mengadakan seminar bertemakan Kebangkitan Hero Niaga aka Seminar SuperHeroes pada 7 November 2015 nanti.

hah..!! Kot yang mana berminat nak jadi The Best Super Hero Yang Berjaya sila lah layari  dan follow  kat bawah ini untuk info lanjut ya~

Instagram WawaIdris_ImejPatik 
Facebook Wawa Idris ImejPatik
Web : http://www.wawaidris.imejpatik.com 

WOW Virtue Training & Image Consultant
Suite : 33-01, 33rd Floor
Menara keck Seng
203 Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur
Tel: +6019.236.3907 /  +603.2116.9619 
Fax: +603.2116.5999


~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

14 TEGURAN MEMBINA

  1. Replies
    1. Nani nexttime boleh join workshop ni belajar make over & make up2 :)

      Delete
  2. wuwuwuwuwuw, best jumpa bondaaaa~

    ReplyDelete
  3. Mmg best cara wawa ajar kan, tak boring

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu setuju sangat.... naseb dapat duduk depan...

      Delete
  4. Best cara wawa ajar smlm...rasa rugi datang lambat semalam

    ReplyDelete
  5. Best cara wawa ajar smlm...rasa rugi datang lambat semalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, ada hikmahmye...setipa perancangan itu, Tahniah dapat cabutan bertuah. #chemboja

      Delete
  6. lepas ni keluar kene pilih baju yang sesuai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nad kene jaga Penampilan...

      Delete
  7. Best bengkel Wawa Idris. Sangat bermanfaat untuk.kita kannn....??
    Lagi best dpt bertentang mata ngan bonde..!!

    ReplyDelete
  8. Best bengkel Wawa Idris. Sangat bermanfaat untuk.kita kannn....??
    Lagi best dpt bertentang mata ngan bonde..!!

    ReplyDelete
  9. Thnx Bonda, get up, dress up, show up !!

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN