BondeZaidalifahDotCom: PUDING CENDOL GULA MELAKA

PUDING CENDOL GULA MELAKA

10:18 pm

Sebenarnya... dari siang tadi Bonde asyik ternampak Puding Cendol Gula Melaka dekat FB Page Aneka Masakan 

Makin lama makin mengoda gambar Cendol tu...
Mana nak carik masa-masa macam ni,
jadi... bonde simpan resepi kat Entri ni dulu, nanti akan cuba buat, kalau bahan-bahan dan cukup.

Dah buat nanti Bonde share yea...

Kalau ada yang berminat nak Resepi silakan copy yea...

PUDING CENDOL GULA MELAKA

Bahan :
√ 10gram serbuk agar agar
√ 150-200gram cendol
√ 4cawan air
√ 1cawan gula
√ 1kotak santan brand KARA
√ 1st garam

Step 1: Bahan A
Cara Penyediaan :
1. Didihkan 4cawan air. masak agar agar. kemudian masukkan 1cawan gula, masak hingga agar & gula menjadi larut (mendidih) sudah mendidih, masukkan cendol yg sudah ditapis air nya. tunggu mendidih sat . . tutup api.
2. Masukkan santan kotak, kacau rata. kemudian masukkan garam. kacau rata sehingga semua sebati.
3. Masukkan dlm acuan, sejukkan. selepas puding beku, Corak carik kan dgn garpu permukaan atas. sbb kat atas ni nk letak adunan gula melaka.
Step 2: Bahan B
√ 10gram serbuk agar agar
√ 5cawan air
√ 200g gula melaka *potong kecik
√ 3helai daun pandan
1. Masukkan semua bahan step 2 dalam periuk . . masak dgn api yang perlahan, supaya daun pandan sempat kuar bau dan aroma nya.
2. Selepas mendidih . . TAPIS dan tuang kedalam bekas Puding cendol tadi. sejukkan normal dalam 30minit. selepas tu boleh lah masuk peti ais
Tips untuk acuan :
Basahkan dengan sedikit air. supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong
By : Nea Elyanie
~ Selamat Mencuba ~
Banyak lagi resepi sedap di : http://resepiku.net/







































~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

14 TEGURAN MEMBINA

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN