BondeZaidalifahDotCom: Tutorial : Cara Mudah Menganyam Ketupat

Tutorial : Cara Mudah Menganyam Ketupat

9:30 am

Assalamulaikum,
 Hai...Jumpa lagi di Entri kali ini,

Tutorial Cara Mudah Menganyam Ketupat


Kalau menyambut Hari Raya tak lengkap kalau tidak ada ketupat, tak meriah hari raya ,

Sebenarnya mudah sajer nak menganyam kelongsung ketupat...

Yang penting ada daun kelapa.... mesti jadilah sarung ketupat tu nanti. 

Jenis-jenis ketupat :

~ Ketupat Bawang
~ Ketupat Sate/Pasar
~ Ketupat Kon
~ Ketupat jantung
~Ketu[at burung
~ Ketupat Palas (guna daun palas)

 Jom sama-sama tonton video dibawah cara mudah menganyam Ketupat







Masa kat kampung dulu bila seminggu nak raya mulalah Arwah Mak kerah abang-Abang untuk panjat pokok kelapa ambil daun muda... nak buat kelonsong ketupat ni...

Anggaran dalam 100 biji ketupat setiap kali raya... tapi kami selalu buat lebih bimbang daun akan rosak dan mudah terkoyak.

Selalunya, kami akan buat secara berlumba-lumba siapa paling banyak anyam ketupat dia johan dan akan dikurang kerja-kerja bab mengemas...

Selalu Abang-Abanglah yang mengelat dari menganyam ketupat ni...alasannya dah penat panjat pokok.

 he he he ya tak ya juga...

Apa-apa pun moga ilmu ini bermanfaat kepada kita semua.

InsyaAllah.

~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

7 TEGURAN MEMBINA

  1. saya mmg taktau anyam.. nak juga belajar sebab nak tolong mak mentua anyam nanti.. thanks bonde.

    ReplyDelete
  2. Cx first time menjadi thn lps. Thn2 sblmnya sume tk menjadi. Muahahah!

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan
    kena turun ilmu menganyam kat anak2
    saya belajar sendiri menganyam sebab mak tak pandai anyam :)

    ReplyDelete
  4. Nani tak pandai2 anyam ketupat. Hahah

    ReplyDelete
  5. Nani tak pandai2 anyam ketupat. Hahah

    ReplyDelete
  6. Nani tak pandai2 anyam ketupat. Hahah

    ReplyDelete
  7. bonde..khaty tiap2 tahun acara wajib anyam ketupat

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN