BondeZaidalifahDotCom: #Cabaran20Hari yang ke 18 : Nostalgia Kad Raya (Gantung Kad Raya)

#Cabaran20Hari yang ke 18 : Nostalgia Kad Raya (Gantung Kad Raya)

12:00 pm

#Cabaran20Hari yang ke 18 : 

Nostalgia Kad Raya














Nostalgia Kad Raya....

Dulu masa zaman sekolah rendah memang Popular... Nostalgia Kad Raya...dalam kad raya mesti ada letak pantun... Bila pas dekat kawan siap cakap. Jangan lupa balas yea...kau x balas siap..(ugut pulak) ha ha ha bila ingat-ingat balik macam gengster pon ada...

Dalam kad raya mesti ada pantun :

Pecah kaca, Pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Pecah kaca, Pecah Tong,
Sudah baca harap gantung.

masa ni memang tiap-tiap tahun gantung kad raya tau... sebab dapat banyak.. kuantiti lebih 20 keping,

Jom sediakan bahan-bahan nak :

Sudut kad raya 

Bahan-bahan     :
Ranting buluh (saiz sederhana)
Pasir
Benang
penebuk lubang
dan ketupat reben
sampul duit raya

cara-cara :

Letak rating buluh dalam pasu tinggi, masukkan pasir bagi berat pasu tu..
ambil kad raya tebuk lubang dan ikat benang kemudian ikatkan pada ranting.

untuk hiasan.. Ambil ketupat reben pelbagai warna ikat benang dan gantungkan pada ranting..seterusnya ambil sampul duit raya tebuk lubang dan ikatkan benang dan gantung pada ranting...

Dah siap Sudut Kad Raya....





Contoh gambar kad gantung di ranting tq En google

Tapi.... Sekarang Nostalgia Kad Raya dan gantung kad raya dah tak diamalkan... kemeriahan kad raya pada kalangan kanak-kanak zaman sekarang tidak nampak, semua dah moden... hantar sms jer.

Contoh sms :

Di Aidil Fitri Mulia, Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap.
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Terima kasih sudi membaca...

Jumpa next Entri

#Cabaran20Hari
#yangke18
#kelabbloggerbenashaari
#exchangefeedgroup
#bukansekadarblogger
#bukansembangkosong
#bondesenyumriang

~ Bonde Senyum Riang ~



~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

7 TEGURAN MEMBINA

  1. heehhehehe..ugut ehh bonde patut dpt lebih 20 ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha...tu dulu-dulu ha ha ha sweet sgtkenangan dulu2

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Wah, ada pokok raya yer Bonde ^-^

    ReplyDelete
  4. zaman 90an dulu gigih masuk semak cari ranting yang cantik2 sebab nak gantung kad raya...dah berlalu dah zaman tu kan...

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN