BondeZaidalifahDotCom: LATIHAN KEBAKARAN DAN KESELAMATAN KEBAKARAN

LATIHAN KEBAKARAN DAN KESELAMATAN KEBAKARAN

4:19 pm

Assalamualaikum....

Salam Petang...

LATIHAN KEBAKARAN DAN KESELAMATAN KEBAKARAN 

Pada 8-10 Jun 2015 (3 hr 2 mlm)
Di Akedemi Bomba Kuala Kubu Baharu Selangor

Kursus Kali ni memang hebat sekali jadual yang sangat padat.

Hari pertama 
- Sesi taklimat 

Hari Kedua
- Taklimat kebakaran & keselamatan
- Kawad angkat hos
- Pengkuncian/pengosongan bangunan
- Skuad pemadam api dlm kumpulan

Hari Ketiga
- Latihan pengkuncian bangunan
- Tamat kursus



Nak share sikit ...

SEBAB-SEBAB BERLAKUNYA KEMATIAN DALAM KEBAKARAN

Apabila sesuatu kebakaran bermula, tempoh masa minit yang pertama adalah paling kritikal.  Penghuni bangunan perlu bertindak pantas sama ada untuk memadan atau terus beredar keluar daripada bangunan.  Kegagalan atau menyelamatkan diri akan mewujudkan beberapa keadaan yang boleh menyebabkan berlakunya kecederaan atau kehilangan nyawa.

Diperingkat awal kebakaran bangunan akan mengalami asap tebal, karbon dioksida, karbon monoxida, sulfur dioxida, penglihatan dihalang oleh kegelapan. Ini mungkin akan menyebabkan seorang itu mengalami kesan 'claustrophobic' dan seterusnya boleh mengakibatkan kecelaruan minda (delirium)      juga boleh menyebabkan seseorang itu hilang pedoman dan seterusnya terperangkap dalam kebakaran.

Faktor yang kedua,
asap tebal dari kebakaran akan menganggu sistem penafasan seseorang itu serta menyebabkan berlakunya 'asphyxia' dan seterusnya membawa maut.  Adalah penting untuk diketahui bahawa dalam setiap kejadian kebakaran, asap adalah punca utama berlakunya kematian.

Faktor ketiga yang menyebabkan berlakunya kematian adalah kerana haba.  Ketika api sedang marak, suhu kepanasan boleh mencapai hingga 800 darjah celsius dan boleh menyebabkan berlakunya kematian.

Faktor yang keempat yang tidak kurang pentingnya adalah masa kemerebakkan api akan berlaku begitu pantas dalam masa yang singjat dan menyebabkan seseorang itu boleh terperangkan dalam kebakaran. Segala tindakan perlukan dibuat dsengan pantas kerana 
"semoke kills in seconds, file spreads in minutes"

Hari kedua kami di bekalkan :
jacket overall, boots dan helmet...

Semua kelengkapan kene dipakai semasa dlm latihan.

Hari ketiga

Sesi Latihan Pengkuncian / pengosongan Bangunan.




Tamat sudah kursus untuk kali ini. Segala ilmu yg kami pelajari akan diperaktikan di Pejabat dan dirumah.  Sebenarnya kursus ni byk manfaatnye...

Kebakaran boleh dicegah pada peringkat awal jika semua ada pengalaman InsyaAllah dpt membantu nyawa mereka yg tersayang.

Nasihat Bonde:

" Jangan main api nanti membakar diri "

Baca entri yang lain

14 TEGURAN MEMBINA

  1. errr... angkat his tu ape? ke angkat hos? :D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Nanti CN boleh mohon untuk latihan kebakaran kat sekolah CN...

      Delete
  3. wahhh best kursus bomba..enhubby pun pernah pi kat kuala kubu bharu...

    ReplyDelete
  4. last kursus ni time form 5..hehe best sangat

    ReplyDelete
  5. mimin pun terlibat. last minit kena tukar nama. huhu

    ReplyDelete
  6. Jangan main api nanti membakar diri

    ReplyDelete
  7. Seronoknya dpt ilmu ttg kebakaran....

    ReplyDelete
  8. Best jugak camni kan bonde ..blh mencabar diri kita ni ..

    ReplyDelete
  9. jgn main api taw bonde. hehehe

    ReplyDelete
  10. jgn main api taw bonde. nanti terbakar diri

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN