BondeZaidalifahDotCom: #Cabaran20Hari : Yang Ke 3 : Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

#Cabaran20Hari : Yang Ke 3 : Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

10:25 am

Hari ini 12 Ramadhan.. Hari ini #cabaran20Hari hari yang ketiga :

3 : Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas


 #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

Memandangkan Ramadhan dan masuk ke Fasa yang kedua, Nak makan bersahur pun dah macam tak berapa nak berselera sangat. Tapi tetap bangun untuk bersahur juga. Walaupun hanya minum air kosong.

Baiklah Bonde nak share :

Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas


1. Telur Separuh Masak seorang mesti 2 biji

Resepi Telur Separuh Masak :

Bahan-bahan  6 biji Telur (ikut jumlah family)
Kicap Masin/Manis
Serbuk lada lulah
Cara nak buat telur separuh masak :
Panaskan air hingga mendidih masukkan kedalam bekas khas yang warna kuning tu, letakkan telur masukkan air panas, tunggu air panas surut dari bekas bahagian atas ke bawah sedia untuk dimakan.

Image result for bekas masak telur separuh masak

Contoh bekas untuk buat Telur Separuh Masak

Image result for telur separuh masak

2. Air Kosong (kene minum lebih)
Image result for air kosong

3. Kurma/KismisImage result for kurma

4. Roti Goreng Telur


5. Roti Bakar


Image result for roti bakar

Memandangkan Fatin dah besar dia taklah nages sebab sahur tak ada nasi... Boleh jer makan sahur tanpa ada nasi dan Fatin dah boleh bertahan puasa penuh, kalau sahur tak makan nasi , nampak tak? semakin usia meningkat semakin dewasa, pandai mengantur diri Alhamdulillah.

Sebenarnya resepi hidangan Sahur Paling Ringkas bagi Bonde ialah Telur Separuh Masak, itu yang paling ringkas bagi Bonde, cepat disediakan.
Telur adalah Sumber protein dan penyumbang tenaga,  Yang lain-lain Roti Telur Goreng dan Roti Bakar semua mudah sahajakan...

Air Kosong kene minum banyak dan makanlah Kurma/Kismis ini makanan sunnah dan sumber vitamin.

Jumpa entri seterusnya.

#Cabaran20Hari
#kelabbloggerbenashaari
#exchangefeedgroup
#bukansekadarblogger
#bukansembangkosong
#bondesenyumriang



~ Bonde Senyum Riang ~

Baca entri yang lain

21 TEGURAN MEMBINA

  1. Kalau MV cari nasik juga..sebab ada gastrik hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ade gastrik mmg kene sahur makan nasik... kene alas perut dengan makanan yang berat.

      Delete
  2. Wah...menu sihat ni kan..terus terasa nk mkn mcm ni...ermmm dapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapkan... SA... tapi jgn terlebih kicap masin, spoiiii x sedap nnt

      Delete
  3. bonde..menu sihat..tak tahan tengok telur separuh masak..sodap haihhh

    ReplyDelete
  4. Bulan puasa ni, telur memang kena lebih dari biasa.. kegunaan ketika waktu bersahur.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah...
      mula2 beli 1 tray 12 biji
      sec beli tray yg besar 30 biji

      Delete
  5. tu dia... dah macam laki yoorin laa kalau sahur ke breakfast memg nak kena ada telur 1/2 masak 2-4 bijik.. verangan nak jadi bodybuilder katanya..wakakkaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he sebab sumber protein pemberi tenaga :)

      Delete
  6. bonde telur separuh masak tu menggiurkan..

    ReplyDelete
  7. sahur ni kena yang ringkas² je kan.. baru selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mas...
      Kalau tak nanti penat dihidang tapi tak dimakan...
      cuba elak pembaziran

      Delete
  8. sedapnlur separuh msk nin ngn kicap pun sedap kn te

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap Ummul...cubalah nnt masa sahur

      Delete
  9. sekarang mak ayah lela dah mkn roti je. sebab taktahu nk masak ap. no idea . hahaha

    ReplyDelete
  10. Telur separuh masak ..lama tak mkn hehehe

    ReplyDelete
  11. sahur dgn telur separuh masak tambahkam tenaga

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN