BondeZaidalifahDotCom: MENARIK BUNGA BAWANG & KEGUNAAN UNTUK PERUBATAN TRADISIONAL

MENARIK BUNGA BAWANG & KEGUNAAN UNTUK PERUBATAN TRADISIONAL

12:00 pm








ASSALAMUALAIKUM...

MESTI SERONOK NAK MASAK LAUK MAKAN TENGAHHARI SAMBIL SAMBIL TENGOK PIC NI...
HIASAN BAWANG DARI FB A DESIGN...

CANTIK... BONDE SUKA...
BOLEH NAIKKAN MOOD MEMASAK...

FAKTA TENTANG BAWANG...


1.Demam pada anak

Kupaslah 2 atau 3 bawang merah, cuci dan parut kemudian ambil 2 sendok makan minyak goreng, 1 / 2 sendok makan minyak kayu putih, seiris jeruk nipis diambil airnya atau air dari sedikit asam jawa, semua dicampur digosokan ke ketiak,punggung dan perut , kalau panasnya tinggi gosokkan ke kepala dan semua lipatan badan, juga ke perut telapak kaki dan bagian-bagian badan yang terasa panas kalau dipegang


2. Perut kembung


Ramuan yang sama dengan di atas, gosokkan ke perut dan sekitarnya, jika belum kentut , ulangi lagi kira-kira seperempat jam kemudian.


3. Masuk angin


5 biji bawang merah dikupas, dicuci, diparut , 1 sendok makan air larutan kapur sirih (kapur sirihnya cukup seujung kelingking) dicampur, digosok ke perut,punggung,tengkuk dan kaki


4. Kerokan (sapuan pada kulit)

2 bawang merah dikupas,dicuci,diparut lalu dicampur dengan 2 sendok makan minyak goreng
(Dulu masa mak mentua ada pernah rase disapu dengan bawang... buang angin)



5. Kerokan pada anak (sapuan pada kulit)


1 bawang merah dikupas,dicuci,dipotong jadi 2 lalu digosok-gosokan ke kulit anak, seperti kita sedang mengerok


6. Hipertensi


3 bawang merah, dikupas, dicuci, ditelah utuh atau diiris kasar dulu baru dimakan


7. Bisul atau luka


1 bawang merah dikupas, dicuci, diparut lalu ditempelkan ke bisul atau luka
(kalau sapu pada bisul, bisul mudah kecut dan luka cpt kering)

Baca entri yang lain

9 TEGURAN MEMBINA

  1. kreatif btul siapa yg buat ni. xjd nk msk. hehee

    ReplyDelete
  2. Kreatif kan... mmg cantik... suka tgk

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Nani... Bolehlah kita guna cara-cara tradisional ni... kadang2 jimat kos dan belanja

      Delete
  4. lawanyaa smeua gambar tu.sgt kreatif :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebatkan kreatif sangat A-Design yg create

      Delete
  5. Cantiknya Bonde, suka tengok lah..wah header baru tu... winter sonata lagi cayalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ana tqvm...
      Header tu...guna Power Point je... winter sonata kenangan terindah ;)

      Delete
  6. kreatif gile..pandai org yg buat nie..

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN