BondeZaidalifahDotCom: PETAI DAN STROK

PETAI DAN STROK

12:47 pm


Jom baca....

Petai & Strok. Makan petai mampu menurunkan 40% risiko kematian akibat strok.

Nak masak petai? Senang saja:

Bahan-bahan:
1. Ikan bilis (rendam dahulu)
2. Petai (kalau petai tu kecik, hiris nipis dengan kulit dia sekali.
3. Cili kering yang dikisar bersama belacan bakar.
4. Bawang merah dan bawang putih.
5. Air asam jawa

Cara-cara:

1. Goreng ikan bilis garing2 dan keluarkan bila dah masak.
2. Tumis cili yang sudah dikisar hingga pecah minyak dan betul-betul masak.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi dan petai sekali. Dah pun siap.

Kalau nak jadikan sambal ni sambal kering, tukar je air asam jawa dengan asam keping. Selamat mencuba :)





~ BONDE :) RIANG~

Baca entri yang lain

1 TEGURAN MEMBINA

  1. terbaca petai ni baru dah makan menu tengahari tadi tapi yg kurang tak campur dgn air asam jawa..he..lain kali nak campur juga nanti...Btw sedap juga...dah folow dah dari segmen yg sama..

    ReplyDelete

~Awak sportinglah....terima kasih bagi comment.
~sila tinggalkan link untuk Bonde balas kunjungan...
~Dari Bonde Senyum Riang


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di iffah208@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.bondezaidalifah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Arkib Blog

Babab.net

JUMLAH PAPARAN HALAMAN